Разходката с домашен любимец ни прави по-социални

Известно е, че кучетата са най-добрият приятел на човека. Но учените установиха, че притежаването на куче може да върне времето назад, тъй като четириногото кара собственика си да изглежда с 10 години по-млад, съобщава в. "Дейли мейл".


Тонизиращият ефект се проявява без значение на изминатото разстояние с кучено, открили изследователите. Чжицян Фън от университета "Сейнт Андрюс" заяви: "Ако имате куче у дома, физическата ви активност е почти еднаква с тази на 10 години по-млад човек. Макар че това не прибавя още едно десетилетие към живота ви, то е много полезно".


Доказано е, че активността в напреднала възраст предпазва от редица заболявания, особено болести на мускулите и костите, и подобрява психическото здраве.
"Средностатистическите собственици на куче имат по-ниски нива на депресия. Връзката между домашния любимец и собственика като цяло се отразява положително на здравето на хората", допълни д-р Фън.
Нашите резултати показват, че притежаването на куче е свързано с повишени нива на физическа активност при хората над 65 г. Собствениците на куче са средно с 12% по-активни от връстниците им, които не притежават куче", съобщават учените, чието изследване е публикувано в сп. Preventive Medicine.
В опит да обяснят положителния ефект те предполагат, че разхождането на куче улеснява запознанството с хора в квартала, което е стимул за излизане от дома.