Последователен женски архетип – в коя стихия се намирате в момента?!

Карл Юнг е швейцарски психолог и психиатър, ученик на Зигмунд Фройд. Създател е на аналитичната психология и е признат за един от най-големите мислители на времето си. Юнг е една от най-влиятелните фигури в работата с архетипи и техните сенки, идеите за колективното несъзнавано, индивидуацията и др. Архетип в психологията е модел на обект, личност или стил на поведение. През ХХ век Юнг определя компонентите на колективното несъзнавано като архетипи. Те са генетично заложени в структурите на човешкия мозък и съдържат митологични мотиви.

 

Женски архетипи:

 

1.Момиченце- Тези жени са разглезени, беззащитни, имат нужда от помощ и подкрепа, лесно се възторгват.

 

Силни страни: С лекота предизвикват желанието на мъжете да се грижат за тях, да им правят подаръци и да ги обичат. Защото момиченцата са винаги весели и непринудени и умеят да изразяват възхищението си.

 

Слаби страни: Невинаги знаят какво искат и към какво се стремят. Понякога са прекалено емоционални и се оплакват, че не ги възприемат като магнетични, страстни жени.

 

Момиченцата са свръхeмоционални, открити, жизнерадостни, „безполови“; държат на справедливостта и вярват в доброто; обичат прически тип Малвина; излъчват детска невинност, не се гримират, защото това отнема време; техни любими цветове са зеленото и розовото; предпочитат удобни, широки дрехи, ползват пантофки, панделки.

 

Момиченцето иска да се грижат за него. Пример: принцеса Даяна, Кари Брадшоу.

 

2.Любовница- Постепенно в момиченцето се събужда сексуалността и то влиза в архетипа на любовницата. Тя е страстна, темпераментна, изобретателна, откровена и чувствена, прави това, което й хрумне. Нейната власт се основава на секса.

 

Какво дава: страст, наслада и див секс.

 

Какво получава: страст, наслада, вярност от партньора си, привързаност.

 

Силни страни: Тя е добре поддържана и красива, усеща силата на своята сексуалност, същински вулкан е, затова е толкова интересна и вълнуваща за мъжете. Получава от живота всичко, което поиска, и много рядко някой й отказва нещо. Свръхенергична и колоритна, тя трудно остава незабелязана.

 

Слаби страни: Понякога възприемат жените любовници само като сексуален обект и не виждат в тях личността. И нещо много важно – фокусирайки се върху секса, те рискуват да превърнат сексуалността в защита срещу външния свят. Понякога хората не ги възприемат като експерти в дадена област само защото сексуалността им е твърде фрапантна, действа смущаващо.

 

Любовницата се събужда у жената между 15 и 25 години. Тя подчертава своите форми, защото иска да бъде желана. Ползва ослепителни бижута, висок ток; тя е егоистична, привлекателна, съблазнително гримирана – това е нейният начин на живот, затова влага доста средства в своята визия. Тя е харизматична и умее да омагьосва. Не обича да готви, но когато го прави, превръща го в събитие. Пример за този архетип са Елизабет Тейлър и Мерилин Монро.

 

3.Кралица - С времето моделът на любовницата се развива и тя се превръща в кралица. Последната е способна, силна, успяваща жена, която отстоява себе си и държи да се реализира в професионален план. Тя умее да казва НЕ.

 

Припомнете си филма „Дяволът носи „Прада“ и героинята на Мерил Стрийп – борбена, властна, но и много самотна жена. Тя е кралица в работата си, но не и в личния си живот. Кралицата се събужда у жената обикновено между 25 и 35, когато жената експериментира, когато се откроява стремежът й да се доказва. Облича се елегантно, ползва изискани бижута – стилни камъни, перли.

 

Обича стриктната модна линия. Типичен пример за кралица е Маргарет Тачър.

 

Какво дава: общуване, информация, съвети, приятелство, бизнес партньорство.

 

Какво получава: уважение, интерес, преклонение.

 

Силни страни: Жената кралица е независима, недостъпна, самоуверена, интелигентна, разсъдлива. Нейната власт е ментална, тя въздейства на интелекта на мъжете. Умее да бъде равностоен бизнес партньор.

 

Слаби страни: Мъжете се страхуват от нея, и още по-лошо, тя самата се страхува от себе си. Забравила е какво значи да бъдеш жена. Това се дължи на факта, че прекалено много и дълго е вършила всичко сама и няма доверие на никого.

 

4.Майка домакиня - Отзивчив човек. Тя спасява и служи на другите. Винаги е на разположение. Събужда се у жената обикновено на около 35-годишна възраст, но може и по-рано. Обича кафяв и златист цвят, носи дрехи от естествени материи. Има предпочитание към естествените бижута и кожите. Увлича се по йога. Типични представители на този архетип са Опра Уинфри и майка Тереза.

 

Държи на символите и традициите, организира големи коледни партита.

 

Какво дава: грижа, спокойствие, уют, вкусна храна, комфорт, разбиране.

 

Какво получава: благодарност и уважение.

 

Силни страни: Грижовна, балансирана, внимателна, прекрасна домакиня.

 

Хората имат доверие в нея и знаят, че могат да разчитат на подкрепата й. Често й поверяват ключове и пари, молят я да се грижи за домашни любимци. Хората обичат да споделят своите проблеми с нея, защото тя винаги разполага с време да ги изслуша и да ги утеши. Жената домакиня е моногамна и неспособна на изневяра.

 

Слаби страни: Мисли основно за другите. Рядко се поглежда в огледалото, за да се нагизди и постигне някакъв сексуален магнетизъм. Обикновено живее не собствения си живот, а живота на своите деца, съпруг, приятелки. Липсва й здравословната доза егоизъм.