Допълвате ли се с вашата половинка или си приличате

Партньорът - огледален образ или негатив?


Спретнатите търсят спретнати, а мърлячите – мърлячи, пише психологът Е. Арънсън. Привличат ли се противоположностите или се отблъскват? Учени от най-различни сфери се занимават с този въпрос от години. А и не само те.


По законите на електричеството противоположните заряди взаимно се привличат, а еднаквите заряди взаимно се отблъскват. Но дали и в отношенията между мъжете и жените различните полюси се привличат със силата на магнит?


Един от седемте херметични принципа, заложени в алхимията и астрологията на древен Египет, гласи следното:


“Всичко е двойствено; всяко нещо притежава два полюса; всяко нещо има своя противоположност; еднаквото и различното са едно и също; противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степен; противоположностите се привличат; всички истини са полуистини; всички парадокси могат да се помирят.”


Видният психолог Елиът Арънсън смята, че различията във възгледите на хората обещават по-силно привличане помежду им. В книгата си „Човекът – социално животно” той не отрича и факта, че хора със сродни души и сходни характери обикновено изпитват симпатия един към друг. Но по-голяма е вероятността някой да привлече и задържи вниманието ни, ако е различен от нас. Психологът Робърт Уинч провежда изследвания, които служат като доказателство, че характери, които се допълват, а не съвпадат, имат по-голям шанс за щастлива и дълготрайна връзка.

 

024780966-bigБразилски учени пък разглеждат въпроса от съвсем друга гледна точка – от биологична. Техните проучвания изхождат от предположението, че гените определят избора на партньор. Биологично доказано е, че гените търсят винаги противоположния полюс, чиято имунна система максимално да се различава от собствената. В експеримента на бразилските учени са участвали 90 семейни двойки и 152 случайно събрани двойки. Крайният резултат доказва, че при семейните двойки се наблюдава много по-голямо разнообразие на генетичен материал.


Този неосъзнат генетичен подбор, според учените, обещава здраво поколение със силна имунна система, докато проблеми като безплодието, например, се обясняват със сходство между гените на партньорите. Разбира се, освен биологичното влияние и фактора еволюция, при избора на партньор от съществено значение са и социалните и културните аспекти.


Ето накрая и някои от аргументите на изследователите, според които щастливо съвместно съжителство очаква по-скоро сродните души. Проучване на учени от университета Корнел категорично отрича старата максима, че противоположностите се привличат. В изследването са участвали над 1000 души на възраст между 17 и 24 години.

 

Резултатите обобщават, че повечето хора в съвременното общество предпочитат да прекарат живота си с човек със сходен характер. Друг експеримент показва, че мъжете, които не са под влияние на стрес, избират партньорки с подобна на тяхната външност. Коя теория най-много се доближава до вашата истина – преценете сами.