Културни дестинации с изкушаваща храна и много романтика

Човекът е човек когато е на път, а в съчетание с вкусна храна, преживяванията стават още по незабравими. Всяка култура и дестинация, която посетите - има своя уникална кухня. Храната, която консумирате може да ви подскаже много за региона, хората и начините на живот в дадено място. Ето кои са най-добрите места за кулинарен туризъм според "Foodpanda":


Банкок - съчетание между екзотика и традиции. Задължително трябва да опитате традиционна тайландска вечеря, която включва много риба и зеленчуци, както и пиле, и змии. Змиите са популярен деликатес в тази част на света. Хотелите в Банкок предлагат да отидете да си напазарувате от местните пазари и да занесете кошницата с продукти на майстор-готвачите, които пред вас ще сготвят храните, които сте предоставили.


2Монреал - френски хляб с масло, пушено месо и висококачествени френски сирена - всичко това трябва да присъства в дегустационно меню, когато посетите Монреал. В тази част на Франция ще откриете най-добрите хлебари и майстори на добре познатите френски кроасани. Освен това, ще намерите в изобилие пазари с пресни плодове, зеленчуци и винари, които ви подканват да опитате от елексира на любовта - виното.


Барселона - град с уникални сгради и зашеметяващи катедрали. Освен с архитектурата, Барселона ще ви впечатли с големите пазари - празник за очите. Почти на всеки ъгъл ще видите продавачи на сирена, подправки, морски дарове. Когато посетите този град, задължително трябва да опитате сотирани миди със смес от зехтин, чесън и магданоз, поднесени с екзотични гъби, приготвени по същия начин. Кухнята на Испания не е за изпускане.


3Истанбул - в този мегаполис, задължително ще ви трябва "кулинарен гид". Град на два континента, разделен от величествения "Босфор", с богата култура и история. Тук може да опитате специалитети, известни още от Oсманската империя. Първото нещо, с което трябва да зарадвате небцето си са десертите, известни по целия свят- баклава, локум, кьонефе, кадаиф. Не пропускайте да опитате кебапите и сандвичите с риба, които може да откриете по брега на Златния рог. Когато се разхождате по Босфора, си купете пълнени миди. Красотата на Истанбул, заедно с турските специалитети ще ви накарат да се влюбите в този град.


4Маракеш - започнете обиколката си, като опитате местните ядки и особенo бадемите.Те ще ви дадат необходимата енергия, за да успеете да разгледате по-голяма част от града. И все пак, когато огладнеете, се заситете с вкусна супа от охлюви, печено агне на шиш и баница с бадеми, канела и захар. Не пропускайте да утолите жаждата си със сладък ментов чай. Мароканската кухня е една от най-разнообразните в света. С арабски, европейски и берберски влияния, ястията са опияняващи.


Венеция - разбира се, като говорим за Италия, всички се сещаме за пицата, пастата, папата и катедралите. Венеция обаче е един от най-романтичните градове в целия свят, където виното е на почит. Задължително дегустирайте сухите вина от района на Венеция с вкусни сирена и прясно приготвена венецианска паста. Биголите с бял сос, ще ви покажат едно ново измерение на традиционната паста. Опитайте и дроб по венециански със смокини и бяло вино. За десерт си вземете популярните карнавални сладки.


5Представихме ви 10-те дестинации, които се посещават и заради кухнята, и заради романтиката и културата, която носят. И както всяка част на света има своите специалитети, така и България е оставила следа. Родопската кухня се нарежда на 21 място.

6 7