Любовта ни разкрасява

Магията на любовта, която народната поговорка определя като „сляпа“. Да, сляпа, защото влюбените очи имат способността да виждат не само видимото и невидимото, но понякога неосъществимото желано.

 

През годините сме разбрали, че взаимната любов трансформира чертите на лицето, подмладява тялото ни, кара ни да греем от щастие. С други думи, прави ни красиви. И обратното – липсата ни попарва, отнема блясъка на погледа ни, превръща ни в грозни същества.

 

Наясно сме, че значението на красотата в любовната връзка и нейното възприемане се променя през годините, че определения като „красив“ и „грозен“ нямат едно и също значение за всички. Но винаги я търсим и се стремим към нея, защото само тя, красотата, може да ни даде живителни сили.

 

В онази тийнейджърска възраст, когато полагаме неимоверни усилия, за да изглеждаме като лицата от списанията и телевизионния екран физическата красота е основният външен елемент, който определя решението ни за приемане или отхвърляне на отношения с противоположния пол. Тя остава мотивиращ фактор в началния етап на създаването на любовната връзка и в зряла възраст, и по-точно в процеса на съблазняването. Това особено важи за мъжете, които никога не остават безразлични към женската красота. Да имат красива жена до себе си, за голяма част от тях е индекс за социален успех.

 

Жените пък могат лесно да затворят очи пред физически недостатък. Те се оставят да бъдат съблазнени от интелект, добро чувство за хумор, социален статус, а нерядко и от мирис, тембър на гласа, които се оказват в даден момент много по-важни от физическата красота.

 

С течение на годините и с натрупания опит отношението ни към красотата се променя и започваме да акцентираме върху вътрешното си усещане за човека до нас.

 

Продължителността и дълбочината на афективните връзки зависят от установените взаимоотношения между двамата партньори. Мълчаливото възхищение, размяната на думи, поделянето на дейности и не на последно място, редовният и задоволителен секс са предпоставки за превръщане на любовната връзка в един непресъхващ източник на красота, който ни стимулира и помага да се примирим със самите нас.

 

Взаимната любов разхубавява
– позволява ни да открием в човека до нас невидими за другите неща. Житейският избор, начинът, по който изграждаме любовната връзка, всичко, което изковаваме в съзнанието си, се изписват върху лицето и тялото ни. Това никога не трябва да забравяме.