Каква е истината за произхода на диаманта

Диамантите се образуват в земната мантия и излизат на повърхността при дълбоки вулканични изригвания. При тези изригвания се получават стълбове от магмена скала, обикновено лампроит или кимберлит. Търсачите на диаманти проучват именно за такива стълбове.

 

Образуването на диамант по естествен начин става при изключително високи температура и налягане. Такива условия има само в ограничени зони от земната мантия, на около 150км под повърхността, където температурата е минимум 1050ºC. Подходящи температура и налягане за образуване на диаманти има най-вече в мантията под континенталните плочи. Такива вулканични изригвания обаче са изключителна рядкост и не са били засичани откакто учените разполагат с техниката за това.

 

Как са се образували диамантите?

 

На теория е възможно въглищата да са източник на въглерод при формирането на такива диаманти, но по-вероятно е това да са скали като варовик, мрамор и доломит.

 

Има също теория, че диаманти са се образували на Земята и при големи сблъсъци с астероиди. Когато такъв астероид се удари в Земята, сблъсъкът създава екстремни температура и налягане. Един 10-километров астероид например може да се движи с 20км в секунда и при сблъсък би могъл да освободи повече енергия от милион атомни бомби и температура по-висока от тази на повърхността на Слънцето.

 

Това са повече от идеални условия за образуването на диаманти и такива всъщност са били откривани около няколко кратера в Аризона и Сибир. Най-големият довод за това, че диамантите не идват от въглищата си остава сравняването на възрастта им.

 

2Знаете ли също, че:
Най-големият диамант, откриван някога, е Серджио и тежи 3617 карата или 723 грама. Открит е в Баия, Бразилия през 1895г и се смята, че е дошъл от метеорит.

 

Най-големият шлифован диамант пък е Златният юбилей, който тежи 545.67 карата или 109.13 грама. Открит е в мина Премиер, Южна Африка, а стойността му се оценява на 4 до 12 милиона щатски долара.

 

В мина Премиер е открит и предишният рекордьор, диамантът Кулинан, който тежал 3106.75 карата и бил нарязан на 105 по-малки диаманта. От тях най-голям и известен е Звездата на Африка, който тежи 530.2 карата (106гр).

 

Диаманти могат да се създават и в лаборатория. Синтетичните диаманти са на практика почти неразличими от естествените, но са много по-евтини и задоволяват 98% от търсенето в индустрията.