Отговорностите в брака трябва да са справедливо разпределени

Независимо от щастието или нещастието на съпруга, колкото по-удовлетворена е жената по отношение на своя брак, толкова по-щастлив е и мъжът, сочи ново проучване.

 

Изследователите обясняват, че мъжете са амбивалентни, когато става дума за това, което се случва в техния живот. Те са склонни да бъдат по-потайни относно интимните отношения. В този смисъл неудовлетвореността им може да не се „прехвърли“ на нежната половинка.

 

Екипът учени от Института за социални проучвания към Университета в Мичиган събира данни от 394 възрастни двойки, които взимат участие в национално проучване за приходите, здравето и физическите увреждания през 2009 г. Средната възраст на женените двойки е 39 години.

 

На участниците са зададени въпроси относно удовлетвореността им от брака, колко често половинката им спори с тях, колко често „гласът им се чува“ и дали съпругата/съпругът им ги ядосва.
Всеки участник трябва да си води подробен дневник, в който да отбелязва колко щастлив се чувства през последните 24 часа. През това време половинката им пазарува, гледа телевизия или почиства дома.

 

Една от големите разлики е в отношението, когато половинката се разболее. Така например жените бързат да се погрижат за болния си съпруг и нивата им на щастие намаляват.

 

При мъжете, от друга страна, не се наблюдава подобен спад. Според изследователите това сигнализира за основна разлика в начина, по който всеки пол подхожда към съпричастността.

 

По-възрастните двойки може да си споделят задълженията вкъщи, но се различават в начина, по който споделят своите емоции. По-младите вярват, че когато отговорностите и задълженията са разделени 50/50, това е пътят към щастието.