Мозъкът е по-активен по време на сън

Мозъкът е един от най-загадъчните органи на човешкото тяло.

 

Средно, мозъкът на мъжете е с 10% по-голям от женския. Но при жените функционира по-ефективно и по-бързо, отколкото при мъжете. Това се дължи на факта, че женският мозък има повече връзка между нервните клетки, а и самите неврони са повече на брой.

 

Ако мозъкът бива трениран той расте, както и мускулите. Въпросът за връзката между нивото на интелекта и размерът на мозъка не е изследван до край и към настоящия момент остава отворен.

 

В състояние на бодърстване човешкият мозък генерира електроенергия достатъчна за запалването на електрическа лампа с мощност от 10 до 23 вата. По време на сън мозъкът е по-активен.

 

През този период обработва получената през деня информация. Хората с висок коефициент на интелигентност често си позволяват да подремват за кратко през деня. Следобедният сън зарежда човека с енергия и му помага да се концентрира върху работата.

 

Мозъкът съдържа до 60% мазнини – това е най-мазният човешки орган. Той представлява по-малко от 2% от теглото на човека, но използва около 20-30% от употребяваните с храната калории. По този начин постоянното недохранване негативно се отразява на интелектуалното развитие на човека. Той е най-големият потребител на глюкоза, затова за стимулиране на умствената дейност за предпочитане са по-сладките храни, като черен шоколад например.

 

В Ню Йорк провели изследване на 1 млн. студенти, които били разпределени в 2 група Участниците от първата в проучването консумирали храни без изкуствени хранителни добавки, а втората с консерванти и химически добавки. Най-добри резултати на изпитите показали участниците от първата група. Химическите добавки и консерванти „убиват “ нашия мозък.

 

В човешкият мозък има достатъчно място, за да се съберат 5 тома на енциклопедия Британия или около 1000 терабайта.