Качеството на съня определя утрешният ви ден

Как да ставаме рано и с удоволствие?

 

Започваме от вечерта …защото утре започва от днес (така се пее в една песен). Приятното събуждане, трябва да е предшествано от някои процедури, които да подготвят тялото и съзнанието ни за ранно ставане.

 

Вечер яжте по-малко

 

Много хора обичат да си похапват вечер. Не трябва да преяждате, тъй като това се отразява в сънят ви. Ограничете приема на кафе, чай, цигари и алкохол, поне преди лягане. Диетолозите съветват, последното хранене да бъде, не по-късно от 3-4 часа преди лягане. Ако перспективата да си лягате на гладен корем не ви радва особено, изпийте чаша мляко или прясно изцедени плодове.

 

Дишайте чист въздух

 

Преди лягане е по-добре да зарежете всякаква работа – излезте на чист въздух поне за 30 мин. Междувременно проветрете спалнята. Ако се завиете топло а главата ви е на хладно, имате доста голям шанс да ви се доспи веднага.

 

Успокоете тялото и ума

 

За да заспите по-приятно, организмът ви малко или много трябва да е отпочинал от изминалият ден. Направете няколко отпускащи или разтоварващи напрежението упражнения. Ако практикувате йога, това е един чудесен начин за релаксация. Проучване на сънните навици на австралийците разкрива, че йогата увеличава съня на индивида с 64 минути.Послушайте успокояваща музика (Вангелис). Вземете топъл душ или вана с добавки: захтин, етерични масла, билки(лавандула,лайка)

 

Лягайте си навреме

 

Определено има значение, дали ще броите 8 часа от 1-9ч, 2-10ч, 3-11ч. или 11-7ч, 10-6ч, 9-5ч. Опитайте се да си лягате в часовете преди 12ч. и ще усетите разликата. Това са часове, през които действително трябва да спите, а не да се въртите в леглото или дремейки да гледате телевизия. Изобщо – не е много добра идея компютъра и телевизора да са в спалнята.

 

Влезте в ритъм

 

Нашият организъм живее по определен ритъм, така наречен “денонощен ритъм , за вас е важно да попаднете в него, за да имате добро самочувствие и пълноцененна почивка. Ако се научите да лягате по едно и също време, организмът ви постепенно ще привикне да преминава в “спящ режим” в нужното време.

 

Лягайте си, когато наистина ви се доспи

 

След като сте определили еднакви часове за лягане и ставане, ако се придържате към тях ще ви се доспива долу-горе в едни и същи часове. Ако ви се додреме малко, няма смисъл да лежите и гледате тавана 1-2 часа. Ако не заспивате до 5-10 мин., значи не ви се спи, просто сте по-малко изморени.

 

Спете удобно

 

И даже след 12 часа сън може да се събудите разбити, ако сте спали некомфортно. Леглото ви трябва да бъде удобно и просторно, тепературата в спалнята – леко прохладна.

 

На сутринта

 

Не ставайте рязко, но звънни ли алармата-без „още 5 минути“!

 

Пийнете чаша хладка вода, действа ободряващо и кара целият организъм да работи.

 

Разгърнете пердетата и потърсете някакви признаци, показващи началото на деня. Според учените, сутрешното слънце влияе най-полезно на организма ни. Под негово въздействие се отделя хормонът мелатонин, който регулира биоритмите.

 

Открехнете прозореца и вдишайте дълбоко няколко глътки чист въздух. Между другото много е полезно, ако в този момент се прозявате – така обеспечавате набавянето на максимално количество кислород до мозъка ви.

 

Следва банята – измийте се със студена вода;

 

Повдигнете настроението си – пуснете си енергична музика.

 

Правете гимнастика – може да е поне 10 минути, но задължително трябва да пръсъства в утринното ви меню. След разгрявката си вземете контрастен душ – няма как да не ви събуди. Разбира се не всеки би го предпочел, другата добра възможност е топъл душ.

 

Закуската е важна

 

Гладният ви организъм трепетно икономисва енергия и ще се опитва да се върне към спящо състояние. За това трябва да го подхраним. Закуската трябва да съдържа „бавни въглехидрати” – те добре захранват организма ви и ще позволяват до обяд да се чувствате сити и енергични