Нов разцвет за българското вино New Bloom Winery представя модерни серии вина за модерни хора

New Bloom Winery e една от най-модерните български изби в последно време. Тя олицетворя новата вълна на разцвет и се наложи успешно със сериите Verano Azur, PIXELS, Face-to-face (F2F) и едноименната New Bloom. В избата са инвестирани над 10 млн. лв., като днес в технологично отношение производствената база е на световно ниво. В последните пет години тя е напълно реконструирана, като към нея е изградена нова лаборатория за проследяване и замерване на всички производствени процеси. Използват се бъчви от френски дъб, модерни ферментационни съдове и специална технология за микровинификация, която позволява бутилирането на къси серии вина и експериментирането с различни купажи.

6 000 дка собствени лозови масиви

Винарната разполага с 6 000 дка собствени лозови масиви. Те са разположени в най-слънчевата част на Тракия - землищата на селата Найден Герово, Правище, Рошава могила, Меразите. Този регион бе определен за втория най-добър за винени пътешественици. Отглежданите собствени сортове грозде са, както популярните Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Совиньон Блан и Мускат, така и нетрадиционните и нови за страната ни сортове като немските Дорнфелдер, Регент, както и Глера.


Някои биха определили решението да се засадят именно такива уникални сортове в години, когато дори Совиньон блан не беше толкова познат в България като пълна лудост. Но от днешна гледна точка това позволява на избата да експериментира и да налага България като интересно място и тероар за развитие на малко популярни сортове. Първата реколта на Дорнфелдер излиза през 2012 година. „Дори германците са учудени от качествата на вината от немските сортове Регент и Дорнфелдер и как добре се развиват в тероара на Тракийската низина. Тези два червени сорта имат уникално богата багрилна материя, съчетана със сатенена мекота на танините. Тракия им дава чудесна възможност да разкрият потенциала си“, разказват от екипа на избата. Днес откриваме сортовете Дорнфледер и Регент във високия клас вина на New Bloom Winery – Face-to-Face и New Bloom. Интересен факт е, че именно с червеното вино New Bloom Регент избата донесе единствения златен медал за България на Mundus Vini тази година. Розето от същата серия пък отнесе Златния ритон на тазгодишната Винария.

Екипът

Двигателят на избата или творческият директор е енологът Владимир Влъчков – човек, с над 30 години опит във винарството. Специализирал е във Франция, Австралия, Нова Зеландия, Калифорния. Нещо повече – той е един от първите българи, журирали в най-престижните винени конкурси в света. „Уважение и любов – това са тайните съставки, които влагаме във виното“, разказват от усмихнатия екип на New Bloom Winery. „Уважение трябва да проявяваш към лозята, към спецификите на сорта и тероара, но така и към колегите, с които работиш. А любов – тя включва, както младежки плам, страст към виното и любопитство да направиш нещо различно, така и спокойствието и зрелостта да се справяш с предизвикателствата и трудните моменти, които дават по-мъдрите от екипа с дългогодишен опит“. „Добронамерената среда, в която се работи ни прави по-спокойни в това, което правим, а виното изисква именно спокойствие и търпение“, разказва главният енолог на New Bloom Winery Владимир Влъчков.


Според него в последните близо 20-ина година консуматорът на вино в световен мащаб, а и в България, се ориентира към плодовия стил вина. Всичко това дойде с вълната на бутилки от Новия свят, включително и от Калифорния. Тази е ключовата посока и в момента за New Bloom Winery. Фокусът ни е да правим вкусни вина, с добра хармония и изява на сорта, обобщава експертът. Това лято се очаква избата да прибави към по-високия си клас вина Face-to-Face две нови попълнения - едното бяло от Совиньон блан, другото розе от Каберне Совиньон и Марселан, и двете реколти 2017.
Дългосрочните планове за развитие на избата са свързани с допълнителни инвестиции в технологии, удвояване на собствените лозови масиви и възраждане на района на град Съединение като основен винопроизводител.