Градовете по света с най-много милиардери

През света на милиардерите преминава нещо, което може да се сравни с опустошително земетресение. Става въпрос за икономическата криза и една от нейните основни функции е да превръща богатите в бедни. Въпреки това картата на градовете с най-много милиардери в света изглежда сравнително непроменена. Вижте сами.

Токио, Япония
Брой милиардери: 10

Десет души със състояние, което все още е над един милиард, наричат Токио свой дом. Миналата година те бяха 15.
Най-богатият човек в Япония е Тадаши Янай, оглавяващ Fast Retailing. Това е компанията, която притежава най-популярната верига за дрехи в страната. Други забележителни фигури са Масайоши Сон, основател на телекомуникационната компания Softbank, и Нобутада Саджи, начело на производителя на напитки Suntory.

Сао Пауло, Бразилия
Брой милиардери: 10

В бразилската столица живеят близо 11 милиона души, сред които Хосеп Сафра, начело на Banco Safra, и Доротеа Стайнбрух, водеща стоманопроизводителя Companhia Siderurgica Nacional (CSN).

Мумбай, Индия
Брой милиардери: 10

Мумбай е мястото, където се развива действието в „Беднякът-милионер”, но има и милиардери като Мукеш Амбани и неговия брат Анил Амбани, които живеят тук. Липсва Лакшми Митал, който живее в Лондон.

Чикаго, Илинойс, САЩ
Брой милиардери: 10

Този ветровит град е още една от световните столици на богаташите. Тук живеят Опра Уинфри и Кен Грифин, както и могулът на недвижимите имоти Сам Зел.

Сан Франциско, Калифорния, САЩ
Брой милиардери: 12

Северна Калифорния явно има подходящ климат, който предразполага милиардерите да се настаняват тук. Тук живеят основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, които са в цветущо здраве и не се оплакват, макар и да изгубиха по 6,5 милиарда долара всеки от тях.

Истанбул, Турция
Брой милиардери: 13

Това е кръстопътят на Изтока и Запада, на Севера и Юга. Този древен град миналата година имаше 34 милиардера, а сега тяхната популация е твърде намаляла. Все пак начело остава банкерът Хусну Озйегин.

Далас, Тексас, САЩ
Брой милиардери: 14

Въпреки падащите цени на петрола, Далас успява да запази водещата си позиция. Далновидността на милиардери като Т. Боун Пикънс и Рей Лий Хънт, както и на собственика на баскетболния отбор „Далас Маверикс”, Марк Кюбан, е сериозна причина за гордост.

Лос Анджелис, Калифорния, САЩ
Брой милиардери: 17

И отново Калифорния, и отново богатство и развлечения. Холивудският режисьор Стивън Спилбърг и съоснователят на компанията DreamWorks Дейвид Джифин са се установили именно тук.

Хонконг
Брой милиардери: 21

Азия все още дава надежди за икономически възход, а световни търговски центрове като Хонконг са горди с високия брой на милиардери, които имат. Тук живеят Ли Ка-Шинг, собственик на Hutchison Whampoa и Cheung Kong Holdings, чието състояние възлиза на 16,2 милиарда долара.

Москва
Брой милиардери: 27

Миналата година това беше градът с най-много милиардери в света. Сега е на трето място, тъй като изгуби повече от половината от тях, заради обезценяването на рублата и спада на борсите. Михаил Прохоров остава начело с 9,5 милиарда – половината от това, което притежаваше миналата година.

Лондон, Великобритания
Брой милиардери: 28

Този град винаги ще бъде един от най-популярните за богатите по света. Луксът и изискаността тук са по-силни от закон. Притокът на богаташи, които искат английско гражданство, е все така голям. Сред милиардерите тук са индиецът Лакшми Митал и руснакът Леонард Блаватник.

Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ
Брой милиардери: 55

Легендарният град, който никога не заспива, е най-бляскавото и престижно място през тази година. То е избрано от 55 милиардера и сред тях се откроява кметът Майкъл Блумберг с 16 милиарда долара.