8-ми март

Всяка година около тази дата се започват разгорещени спорове на привърженици и отрицатели на празника. За някои това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения от жените. За други стар, социалистически празник, който не трябва да се отбелязва. В крайна сметка, безспорно е хубав повод дамите да се почувстват специални, а мъжете да им покажат малко внимание.


Ето и някои факти:


Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят симпатията си към жените около тях.


130840 5788В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според много българи Благовещение (25-ти март) е християнският празник на майката и жената. А според историята на празника, той по-скоро би трябвало да означава Ден на работещата жена.


Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.


Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат. Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология.

 

Честит празник!