Калина Николова - брой 15

Производството за нас е не просто процес, а мисия да съхраняваме и развиваме най-добрите традиции в млекопреработването

„Да бъдем Любима марка в категория млечни продукти за нас е голяма гордост и отговорност и благодарим от сърце за доверието”

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: студио „Адора”

Калина Николова е Директор „Маркетинг и комуникации” на мандра Бор-Чвор. Компаниятапроизвежда над 130 разфасовки млечни продукти и е сред водещите в сектора си не самокато асортимент, но и като пазарен дял, иновации и високотехнологично производство. Калина е част от рекламния екип на мандрата още от 2010 г., когато като управител на радиостанции, отговаря за криейтива ипланирането на радиокампаниите на Бор-Чвор. Цялостната маркетинг и рекламнадейност в Бор-Чвор поема през 2015 г. Има 17-годишен опит в мениджмънта, маркетинга и управлението на търговски екипи. Била е изпълнителен и търговски директор на радио „Романтика“ и радио „Зорана“. Управлявала е и консултирала рекламни кампании на над 100 български компании от различни сфери – FMCG, фармация, ритейл, козметика и др. Завършила е магистратура „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски”, има специализации и курсове по диджитъл маркетинг в Софтурения университет СофтУни и The University of Illinois at Urbana-Champaign on Coursera.

ЗА КОМПАНИЯТА:
Бор-Чвор има 21-годишен опит в преработката на мляко, като е съхранил най-добрите традиции на сиренарството в Родопите. Мандрата е разположена в с. Дълбок Извор, общ. Първомай, обл. Пловдив и е оборудвана изцяло с модерна техника за прием и преработка на мляко, специално проектирана за технологиите, които фирмата внедрява. По линията на целия производствен цикъл се осъществява непрекъснат контрол на чистотата и качеството на продуктите.
Произвежда широк кръг продукти от краве, козе, овче и биволско мляко, което е наложило фирмата като една от водещите компании на пазара на млечни продукти в България. Асортиментът на Бор-Чвор включва: кисело и прясно мляко, сирене, извара, кашкавал, топено и крема сирене, масло, сметана, плодови кисели и пресни млека, цедено мляко и др. Компанията реализира продукцията си основно на вътрешния пазар, като е добър контрагент на големи търговски вериги и складове.

DSC 4588Г-жо Николова, кои са основните предпоставки за успешното развитие и налагане на млечни продукти у нас?
Традицията. Киселото мляко е емблематично за България и ние българите сме особено горди с него. Lactobacillus bulgaricus, идентифициран за пръв път в началото на 20-ти век от д-р Стамен Григоров, е единственият пробиотик, носещ името на народ и географски регион. Това никак не е случайно, защото Lactobacillus bulgaricus се изолира от растения само на територията на България. Попаднала в други части на света, бактерията мутира и спира да се възпроизвежда. Така че киселото мляко напълно заслужено е наше национално богатство, което ние в Бор-Чвор уважаваме и грижливо пазим. Успешното равитие на млечните продукти у нас се определя и от факта, че те задължително приъстват на българската семейна трапеза. Не само прясното и кисело мляко, но и сиренето, кашкавалът, изварата, маслото.

С какви трудности и перипетии се сблъскахте през годините, за да извоювате лидерската си позиция на пазара?
Млечният пазар е труден, скъп и относително консервативен. От една страна, домашното производство на млечни продукти, което макар и с намаляващи темпове е традиционно за страната ни, създава усещане на потребителите, че са експерти в производствения процес. Трудно е да убедиш масовата аудитория, че съвременните технологии за производство и преработка на мляко в абсолютно стерилна среда и точно съотношение закваска удължават трайността на продуктите като млякото запазва полезните за здравето свойства. От друга страна, млякото е скъпа суровина, а пазарът в България е много ценово чувствителен. В Бор-Чвор произвеждаме млечни продукти от мляко. Така че крайната цена не може да бъде толкова ниска, колкото например на много от вносните млека. Поради тази причина ние не можем да спечелим поръчки за така наречените privatelabels на дискаунтъри, за които е водеща само и единствено цената. Именно липсата на компромис в качеството на продуктите с марка Бор-Чвор, добрата ни дистрибуция и непрекъснатите инвестиции в производствена база ни поставят сред лидерите на млечния пазар.

Кои са конкурентните предимства на марката Бор-Чвор? Въобще, каква е конкуренцията в сектора?
Нашите конкурентни предимства са вкус, разпознаваемост, широко портфолио млечни продукти, добра дистрибуция. Често ме питат от къде идва името Бор-Чвор. Мандрата ни е в полите на Родопите, заобиколена от величествените гори и традиционните родопски пасища. Но по-важното е, че Бор-Чвор е марка, която не можеш да забравиш.
По отношение на конкуренцията и етиката в бизнеса – ситуацията не е по-различна от който и да било сектор. Бор-Чвор е мандра с над 20-годишен опит на българския пазар. Всъщност, бизнесът в България реално започва преди 20-тина години, нещо, което поставя българските предприемачи в предизвикателна ситуация. Работим в страна, в която липсва постигнатият с поколения бизнес опит. Едно е да управляваш компания, в която пазарът съществува отдавна, бизнесът се е сблъсквал с различни предизвикателства, опитал е много различни решения и е извел оптималните бизнес практики. Съвсем различно е в България, където пазарът е възникнал с появяването на компаниите. Така че аз искрено се възхищавам на всички успешни български предприемачи, чиито успехи са постигнати много по-трудно и с повече личен принос, в сравнение с глобалните брандове. Конкретно в млечния сектор – компаниите са предимно местни, с малки изключения на гръцки инвеститори, и ние уважаваме нашите конкуренти. Но бизнесът е битка за пазарен дял, в която успяват само най-добрите.

В какво се изразяват мисията и визията на Бор-Чвор?
Ние си даваме сметка колко важно е киселото мляко за българската трапеза и национална гордост. Затова производството за нас е не просто процес, а мисия да съхраняваме и развиваме най-добрите традиции в млекопреработването. Всички млечни продукти Бор-Чвор – и киселото, и прясно мляко, и сиренето, и кашкавала произвеждаме без компромис в качеството, като инвестираме в непрекъснати иновации и съвременна техника, свързана с най-новото високотехнологично производство.

Имате дългогодишен опит в сектора. Промениха ли се изискванията и потребностите на консуматорите и в каква посока?
Макар и традиционно присъстващи на българската трапеза, предпочитанията към млечните продукти се променят. От доста кисел към все по-сладък и мек вкус на киселото мляко. Търсенето на нискомаслени продукти расте. Плодовите и десертни млека, които преди години изобщо не присъстваха в България, вече са обичаен продукт в потребителската кошница. Хората все по-често купуват и нишови Бор-Чвор продукти като овче и козе мляко, козе масло в стъклен буркан, биволско мляко, домашно прясно сирене и т.н. Все по-видима става тендецията за търсене на качествени млечни продукти.

В какво се изразяват ефективните комуникации на компания от ранга на мандра Бор-Чвор?
Да общуваме директно с потребителите и да чуваме това, което казват. Социалните медии направиха личната комуникация по-лесна, бърза и открита. Много е хубаво, когато хората споделят с нас, че са опитали нов продукт на Бор-Чвор и какво мислят за него. Мотивиращо е да видиш снимка на семейната трапеза с Бор-Чвор или рисунка, която някое детенце е посветило на нас. Има и трудни моменти – необосновано агресивни и негативни хора, но това е напълно естествено за всяка широко разпространена марка. Дори и с хейтърите откритата и бърза комуникация е работещ модел.
Изключително щастливи сме от факта, че Бор-Чвор е Любима марка за 2016 г. Тази година в класацията MyLoveMarks са взели участие на 30 000 потребителя. Да бъдем Любима марка в категория млечни продукти за нас е голяма гордост и отговорност и благодарим от сърце за доверието.

DSC 4637Колко продукта всъщност произвежда мандра Бор-Чвор?
В момента различните продукти и разфасовки, които предлагаме в търговската мрежа, са 137. От краве, овче, козе и биволско мляко произвеждаме кисели млека с различна масленост, кашкавал и сирене. Прясното ни мляко е краве, овче и козе. Асортиментът ни включва още: плодови кисели и пресни млека, пушено, топено и крема сирене, домашно прясно сирене, катък, извара, цедено мляко, заквасена сметана, айран, краве масло, козе и биволско масло в стъклен буркан.
Иновациите при въвеждането и на нови продукти, и на опаковки, и на технологии са честа практика в производството на Бор-Чвор. Стремим се да познаваме добре клиентите си и техните предпочитания, да откриваме нови ниши и да ги запълваме. Хората са различни и търсят различни неща, затова и портфолиото ни е толкова широко. Считам това за изключително силно конкуретно предимство.

При производството на хранителни продукти качеството е от изключително значение. Как мандра Бор-Чвор контролира този процес?
Това е болезнена тема за целия сектор. В общественото пространство се подклажда мнение, че млечните продукти са некачествени, с растителни мазнини и се произвеждат без мляко. Хората вярват на какви ли не публикации, без значение, че нямат автор, източник, проверени и доказани факти. А истината е, че не само ние, но и всички големи млекопреработватели преминаваме през сериозен контрол на качеството и съдържанието на продуктите. В мандрата имаме ежемесечни проверки от държавните институции. Вътрешният контрол на качеството е още по-строг. Млякото се проверява още на входа на мандрата в нашата лаборатория. Едва след тестовете, то се допуска в процеса на производство, който е автоматизиран и високотехнологичен. На практика, от влизането в мандрата до готовия продукт, млякото няма досег с външната среда. Ние сме сред единиците мандри в България, която разполага с машини за UHT производство, при което млякото за много кратко време, 1-2 секунди, достига до температура над 130 градуса. Доказано в развитите пазари UHT технологията е значително по-качествена и полезна от пастьоризацията. Имаме договор и с голяма външна компания за сертификация на качеството, която проверява съдържанието на продуктите ни, вземайки ги от търговската мрежа и от мандрата, в независими лаборатории за анализ. Комуникацията в това отношение е предизвикателство – българите по природа сме по-недоверчиви, затова уверяваме потребителите, че винаги са добре дошли в мандрата, за да се убедят лично.

Имате нови продукти в продуктвата линия на Бор-Чвор. Разкажете повече за тях...
Преди няколко месеца лансирахме две нови пресни млека – овче и козе. Хората стават все по-склонни да опитат и друго освен кравето мляко. Много добре се приемат биволското и козе масло. Това са продукти, насочени към тесен таргет ценители на незаменимите ползи на биволското, овчето, а също и козето мляко, което като състав е най-близо до майчината кърма. Козето и биволското ни масло са в иновативна опаковка от стъклен буркан.
Прясното домашно сирене е изключително вкусно и за наша радост също е много харесвано. Процесът на производство е изцяло ръчен, затова и всяка разфасовка е различна. Потребителите оценяват това.
Аз съм много пристрастна към производството на сирене. Едно време баба ме учеше, че докато сирим сиренето, трябва тихичко да му баем, защото е нежно и няма да стане добре, ако не стъпваме на пръсти около него. Затова любимото ми място в мандрата е цехът за сирене. Това е тих процес, в който не се използват машини и почти няма работници – просто сирене кротко зрее в тишина – сякаш те омагьосва.

DSC 4686С какво се отличава киселото мляко ПроБиотик на Бор-Чвор?
Киселото ни мляко Pro Bioti cе умело съчетание на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които задължително се развиват в симбиоза. Именно на комбинацията на тези две бактерии киселото мляко има силни антиоксидантни, антибиотични, антиракови и имуностимулиращи свойства. Един от основателите на съвременната имунология, Иля Мечников, свързва дълголетието на българите с консумацията на кисело мляко и наличието на Lactobacillus bulgaricus.

Какви са краткосрочните и дългосрочните ви планове за развитие на компанията и бранда Бор-Чвор? Нови продукти, технологии, друго...?
В краткосрочен план това са летните активности на Бор-Чвор. Голяма част от рекламния бюджет е насочена към директна комуникация с нашите потребители. Ние предпочитаме да инвестираме в много и различни награди за хората, които ни харесват и по-малко в медийна реклама, с която да напомняме за себе си. В този сезон подаряваме 12 семейни морски почивки и още 10 000 предметни награди.
В дългосрочен план планираме стъпване на марката Бор-Чвор на китайския пазар. Буквално преди седмици нашите мениджъри Благовеста Илиева и Борислав Минев се върнаха от едно от най-големите изложения за лека промишленост в Нинбо, Китай, с договор за ексклузивно представителство там. Очакваме подписване на официално споразумение между Китай и България за износ на млечни продукти, за да започнем работа по този проект. Наш партньор в Китай е Ningbo Free Trade FUDI Development company unlimited, които са сред най-големите дистрибутори на бързооборотни стоки.

Имате ли си формула за успех? И какво, според Вас, се крие зад понятието ‹успяла жена›?
Успял човек е всеки, който си поставя цели и ги постига, без значение дали е мъж или жена. Нямам формула за успех, просто се стремя да давам най-доброто от себе си, любопитна съм и се наслаждавам на живота. А ако си имал страхотния късмет да се родиш жена, имаш шанса да даряваш малко повече красота и нежност.

Вашето послание към читателите на сп. Business Lady?
Да не се страхуват от промените. Когато промениш дори и само едно нещо в ежедневието си, това води след себе си до много нови преживявания, предизвикателства и неочаквани възможности.