Какво не трябва да ядем

1. Колбаси –съдържанието на чисто месо в тях е спорно, но варира от 10 до 60%. Останалите добавки са кости, тлъстини, хрущяли и др. Но това е добрата страна на монетата. Лошата е, че задължително съдържат й подобрители, консерванти, оцветители и др. химични вещества категорично вредни за организма. Да не говорим за добавената сол, която в пъти надвишава безвредната дневна доза.

 

2. Готови сосове и майонези – ако ги приготвяте сами от Ваши продукти – чудесно. Но купените такива имат: консерванти (задължително), нишесте или друг сгъстител, скрита захар, поредица от подобрители и на практика почти нищо естествено. Кетчупи, горчици, млечни и пикантни сосове– различни начини да овкусите с богат арсенал от химични съставки и растителни масла храната си.

 

Junk-food3. Изкуствени подсладители – но не просто да премахнете захарина, а всички готови храни, които се правят с него. Защото е канцерогенен. Тук спадат всички разтворими напитки, голяма част от безалкохолните (особени диетичните), както и доста сладкиши. Поставете здравето си пред фигурата. Обърнете внимание, че диетичните и диабетични храни са предназначени за болни хора, които по едни или други причини не могат да консумират обикновена храна. Ако сладкото е значителна част от менюто Ви, заменето го със стевия, фруктоза или мед.

 

4. Разтворими храни – бульони, супи, напитки, готови подправки, сладкиши, кремчета и т.н. Всички те имат в големи количества вредни съставки като: сол, подсладител, оцветител, консерванти (доста) и на практика нищо хранително. Основната им идея е да са бързи и лесни, а това винаги е за сметка на неяо друго. В конкретния случай на здравето.

 

Разбира се, това далеч не изчерпва всички храни, които не допринасят с нищо за организма. Но все от някъде трябва да се започне.