COBIZ-20: Бизнесът след пандемията. А сега накъде?

Първата голяма конференция, насочена към малкия и среден бизнес в сферата на услугите, стартира дебат за икономическите предизвикателства и възможности в следващите месеци. Cobiz-20: Business after the world pandemic се осъществи онлайн от 2 до 4 юни и може да се гледа безплатно на urboapp.com.

В рамките на форума се засегнаха проблемите, предизвикателствата и възможните решения в различни сфери като хотелиерския бизнес, травъл сектора, събитийната индустрия, образованието и необходимостта от адаптиране на маркетинг стратегиите.

Фокус на специален панел беше значението на онлайн продажбите за малкия и среден бизнес както в сферата на услугите, така и по отношение на новите реалности и нужди при продажбата на стоки. Всички участници в дискусиите се обединиха около нуждата от трансформация, а именно – диверсифициране на каналите за продажба, задължително присъствие на бизнеса в онлайн пространството като се даде възможност на потребителя да пазарува в реално време и да получи максимално бързо и качествено стоката или услугата. Със сигурност предстои по-масова изменение на бизнес моделите и решенията в посока т. нар. quick commerce, електронно закупуване, картови разплащания, дигитален достъп, който определя лоялността на потребителите и като последващ фактор - ексклузивно обслужване и индивидуализирана оферта. Тези търговци, които вече продават онлайн, е необходимо да помислят за оптимизация на процесите по снабдяване, доставки и обслужване на клиентите, като това ще бъде възможно с интеграция и автоматизация. Стоперът със страха от дигитализация вече се преодолява, което ще доведе неминуемо до ефективност, бързина и възможност за растеж.

Ключов момент е и диверсифицирането на пазарите, на които търговеца продава. Ако един онлайн търговец много дълго време е фокусиран само върху един пазар той е изцяло зависим от него. Съветът на Светлозар Димитров от EuShipments.com към българските електронни търговци е „кросбордър“ или излизане на въшни пазари. Всеки един добре позициониран онлайн магазин вече търси възможност за излизане навън. Никой предприемач вече не инвестира в онлайн бизнес, за да продава само в България, ограничавайки се до вътрешния пазар. Тук важен момент са и работещите опции за доставка на български електронни търговци в чужбина:

- Международно- сухопътна куриерска услуга – добра цена и се случва бързо, но има териториален обхват от гледна точка транзитно време.
- Втора опция – доставка от местен фулфилмънт склад, там където не може да се достави бързо, като стоките се предоставят от търговеца авансово. Търговците все повече се обръщат към фулфилмънт услугата, особено в тази ситуация, като важното тук е всички търговци да установят много внимателно в колко реално склада трябва да заскладят навън, така че с минимални количества да покриват различни пазари.

Наблюдава се засилено търсене на доставчици на фулфилмънт услуга, както е и голям процентът увеличение на алтернативните методи за разплащане, различни от наложен платеж. Различното поведение на различните пазари има пряко отношение към стабилността и ситуацията в съответната държава. В Австрия, например, в периода на затегнатите мерки, доставки и поръчки вървяха нормално и търговците, които имаха там онлайн бизнес не усетиха сътресение т.е. този пазар успяваше да крепи търговци като среден брой обработени пратки. Това е възможно именно само ако един онлайн търговец продава в множество различни пазари. Светлозар отбеляза и отлив от поръчките с наложен платеж с до 20%, което е новост. Това от своя страна доведе до по-висок процент успеваемост при доставките като цяло. Голяма част от куриерите в ЕС буквално спряха от днес за утре опцията за наложен платеж. Това естествено се случи при тези, които бяха технологично подготвени. Тази тенденция ще идва все по на Изток и все повече към България. Занапред в логистиката ще работят интелигентните интегрирани решения.

Според Николай Гроздев от Promoto.bg, сега една компания, за да е успешна, трябва да бъде дигитално отговорна. Дигитализирайки процесите вътре в компанията, освен че се улесняват служителите и процесите, максимално се улесняват и партньорите, и доставчиците. Дигитализацията е неотменим процес, пандемията просто го усили и даде фокус на труднопроменящи се бизнеси, извадени от зоната на комфорт. Хиляди магазини и заведения в момента поръчват стоките си по телефон или чакат на място някой да вземе тяхната поръчка, като се има в предвид, че в България има над 50 000 магазини и заведения. През последните три месеца платформата предизвика голям интерес от страна на магазините, дистрибуторите и производителите, предвид решенията, които дава, ограниченията и затрудненията за жив контакт, пренатоварване на телефонните линии и ограниченият достъп на търговските представители на място в търговските обекти. Вече има приемственост в тази посока и от големия бизнес, което означава, че се движим в правилната посока.

Владимир Докузанов от Extensa.bg посочи, че търговци, които досега са били офлайн или не са отдавали достатъчно внимание на онлайн каналите си, осъзнаха нуждата от тях и започнаха да пренасочват усилията си в тази посока. Налага се да се дава пълна консултация на бизнеса в посока дигитализация – интеграция, онлайн магазин, ERP системи, картови разплащания и процесите, които са нужни за обслужване на електронни магазини и търговия.

Голяма част от проблема при малкия бизнес е липсата на информация, поднесена по правилния за него начин, така че търговецът да преодолее първоначалния страх от технологията. Още отпреди кризата, според проучване на Mastercard от миналата година сред малкия бизнес, 86% от запитаните вече приемат картови разплащания и търсят начини за дигитализация на техните бизнеси, защото клиентът го изисква.

Участниците в панела категорично изтъкнаха нуждата в момента от партньорството между различни бизнеси с цел оцеляване и диверсификация на предлагането. Различните компании би трябвало да намерят път една към друга, да се търсят много повече партньорства между различни сфери. Особено важно е да дадеш възможност на потребителя да ползва и допълнителна услуга, различна от твоята. Това позволява на един детски център, например, през уебсайта си или на място да продаде билет за събитие, спортно занимание или друга услуга, използвайки готови решения на платформа като URBO, например. Това във времето изгражда доверие и ти дававъзможност като бизнес да предоставиш цялостно изживяване на клиента си и да решиш негови ежедневни проблеми.