Standart and Poor's с по-позитивни очаквания за икономиката на еврозоната

Международната кредитната агенция Standart and Poor's направи по-позитивна оценка за икономическите перспективи пред еврозоната през следващите две години, визирайки ниските цени на петрола, слабото евро и стартираната от ЕЦБ програма за покупки на държавни облигации.

 

"Ние вярваме, че действително има основание да се чувстваме по-позитивно настроени към икономическите перспективи в еврозоната през следващите две години и нашите нови макроикономически прогнози са по-положителни, отколкото бяха през четвъртото тримесечие на миналата година", заяви днес кредитната агенция, цитирана от БНР.

 

Standart and Poor's посочи, че ниските петролни цени, много по-слабият обменен курс на еврото и въведената през март програма на ЕЦБ за големи по размер "количествени облекчения" ще осигурят "радушно приет тласък" на потребителското търсене и на икономическия растеж в еврозоната.

 

На 9-и март ЕЦБ стартира своята програма за изкупуване на държавни облигации, известна като "количествени облекчения", чрез която банката възнамерява да закупува активи за 60 млрд. евро през всеки един месец до септември 2016-а година, за да стимулира инфлацията и кредитирането в единния валутен блок и да даде тласък на все още сдържания икономически растеж в регион.

 

Всички това накара икономистите на S&P да повишат прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната за тази и за следващата година с между 0,5% и 1,0% в сравнение с прогнозите през декември 2014-а година. Според новия базов сценарий на рейтинговата агенция БВП на еврозоната се очаква да се повиши с 1,5% през настоящата година и с 1,7% през 2016-а година.

 

Агенцията обаче предупреди, че не всичко изглежда толкова розово. Според нея неравномерното представяне на растежа сред отделните страни - членки ще продължи да отразява различните нива на успех при възстановяване на тяхната икономическа конкурентоспособност чрез провежданите структурни реформи, докато забавянето на ключови така наречени "развиващи се пазари" може да навреди и на износа от еврозоната. В допълнение, въпросите за бъдещето на Гърция създават допълнителни рискове за стабилността на финансовите пазари в региона, посочва Standart and Poor's.