МВФ понижи очакванията си за растеж на българската икономика

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира надолу прогнозата си за растежа на българската икономика през 2015 г. Сегашните очаквания за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на България са в размер на 1.2%, съобщават от фонда.

 

През ноември миналата година МВФ обяви, че очаква през 2015 г растеж на БВП на България от 2%.

 

През 2016 г. се очаква икономика на България да нарасне с 1.6%, съобщава международният кредитор в перспективите за световната икономика. В анализа на фонда страната ни е поставена в групата на т.нар. Развиваща се Европа. Прогнозира се регионът тази година да отбележи растеж от 2.9% и се предвижда ръст от 3.2% през 2016 г.

 

Глобалният растеж ще бъде разнопосочен. Стабилен растеж се очаква в развиващите се икономи през 2015 г. Същевременно нововъзникващите и развиващите се страни ще се сблъскат със слабо нарастване на БВП, очакват от МВФ.

 

Като цяло глобалната икономика се предвижда да отбележи ръст от 3.5% през тази година и 3.8% през 2016 г.

 

Негативно влияние както върху развиващите се, така и върху развитите икономики ще окаже комбинацията от остаряване на населението, по-ниски инвестиции и слабо увеличаване на продуктивността, заяви Оливие Бланшар, икономист във фонда.

 

На фона на негативните фактори сегашната ситуация се влияе и от спада в цената на петрола и флуктациите на валутните пазари.

 

Растежът в развиващите се пазари ще бъде задвижен от намалението в цените на „черното злато”, като се очаква БВП да нарасне от 1.8% през миналата година до 2.4% през 2015 г.

 

Прогнозите за новите и развиващите се пазари не са толкова оптимистични. Очаква се в тези страни икономическият растеж да се забави от 4.6% през 2014 г. на 4.3% през тази година. Спадът е отчасти е повлиян от понижението на цените на петрола, което влияе негативно на износителите на суровина, какъвто е Русия. Прогнозите за Латинска Америка също са слаби заради по-ниските цени на суровините. Според МФВ бъдещо рязко повишаване на долара също ще окаже негативно влияние върху растежа на развиващите се икономики.