Японските лазерни системи Мазак повериха представителството си за България на Деница Менгова

Деница Менгова е млада креативна дама, основател и управител на фирма „Стил Лазер България“, официален представител на японски лазерни системи Мазак за България. Филолог и ПР по образование, Ейч Ар по призвание и Търговец на металообработващи машини за лазерно рязане по душа и професионално предизвикателство. Родена в София през 1985 година, завършва езикова гимназия с италиански и испански език, след това Италианска филология в СУ „Климент Охридски“ и магистърска степен Връзки с обществеността в същия университет. Владее отлично италиански език и има работно ниво на английски език. Основател и управител и на агенция за подбор на персонал, член на Съюзът на италианските предприемачи в България-Конфиндустрия, където координира Комитетът на жените на Конфиндустрия България. Понастоящем единствената жена в Европа, която е официален търговски представител на металообработващи машини- лазерни системи за рязане на листов материал на световноизвестния японски лидер Мазак, който догодина ще отбележи своята 100 годишнина от създаването. Щастливо омъжена и майка на прекрасна дъщеря.


1.Разкажете ни повече за компанията, която представлявате и Вашата дейност в България.

Японската компания Yamazaki Mazak Corporation за металообработващи машини тази година ще отпразнува стоя 100 юбилей. Лидер в световен мащаб, носител на японско качество и дух за непрекъснато развитие чрез технически иновации.
Чрез моята фирма “Стил Лазер България” (www.stillaserbg.com) от юли месец 2018 година официално представлявам на българския пазар цялата гама лазерни системи на Мазак.
Моята дейност включва не само продажба на нови машини, но и пълно следпродажбено обслужване - резервни части, организиране на техническа поддръжка и обучение.
Мазак в България има сериозно предимство пред повечето производители на лазери, защото си сътрудничи с много добър сервизен инженер Мазак, българин, благодарение на когото реагираме бързо при необходимост от сервиз за нашите клиенти.
Зная добре, че за производителите е много важно машините им да работят, защото всяка една минута, в която дадена машина не работи, загубите за тях са огромни, затова винаги правя необходимото, за да им съдействам веднага.

Как започна това ново професионално предизвикателство за Вас? Имате съвсем различно образование и бекграунд, които сме описали в представянето Ви?

Хубав въпрос (смее се), очаквах го! Всичко започна преди около 10 години…, когато животът ме срещна отново с едно прекрасно момче, което познавах от години, а след това той се превърна в мой съпруг, партньор в живота и баща на прекрасната ни дъщеря Никол.
Никола Менгов е музикант по образование, но благодарение на баща си навлиза успешно в металообработващия бизнес на семейството, където се развива и до днес.
Тъй като аз владея италиански език, с него ходехме до Италия да купуваме металообработващи машини…представяте ли си колко беше интересно за мен, жена на високи токчета, обикаляща италиански металообработващи фабрики!
Не знаех нищо, дори за мен беше трудно да преведа определени технически термини, защото просто не ги разбирах..! Жените ходят на моден шопинг в Италия, а аз на пазар за машини, никога не съм си представяла, че един ден това ще стане мой занаят и професионална страст!
Минаха години и преди 4 отново при посещение в Милано, централния офис на лазерни системи Мазак за Европа, на шега започна дискусия за официално представяне на лазери в България, но в живота трябва да внимаваш какво си пожелаваш, защото може и да ти се сбъдне!
Така след усилена работа от наша страна, посещение на фабриките и централата на Мазак в Япония, дойде и заветния момент за подписване на официално сътрудничество.
Но изненадите на спират дотук, семейството ми, което се бори с мен през всичките тези години, ми честити и ми пожела успех в новото начинание, защото идеята си била моя, проектът също и заслужавам да продължа напред по пътя ми.
Разбира се винаги разчитам на подкрепата им, защото са професионалисти с дълъг опит и отлична репутация в България, но основната дейност я изпълнявам сама.
Голяма чест за мен е гласуваното доверие на Япония и централите на Мазак в Милано и Прага, ще дам най-доброто от себе си, за да го оправдая!

Как Ви приемат клиентите и как една елегантна дама като Вас се справя с „мъжкия свят” на металообработващата индустрия?

Не е лесно, но е мотивиращо и дори забавно на моменти. Понякога когато вляза във фабриката на нов клиент ми трябва малко време, за да обясня коя съм и защо съм там. Някои не ми вярват и дори се обаждат на началниците им, за да ги попитат!
Под недоверчивите и учудени погледи на работниците отивам до лазерната машина, за да я видя и да говоря с оператора от какво има нужда и как бих могла да му бъда полезна, след това нещата са по-лесни.
С „мъжкия свят” се справям с много професионализъм, сериозно отношение и желание да бъда истински полезна, вярвам, че това е пътят към успеха!

С какви трудности е свързана тази дейност?

Честите пътувания в страната и извън нея, които разбира се ме отвеждат далеч от семейството ми, а като всяка жена и майка това е сериозен ангажимент.
Имам пълната подкрепа на съпруга ми, много важен за мен аспект, защото той самият като човек от металообработващия сектор знае, че е много важно да посещаваш клиентите и да участваш на големите технически панаири в Европа.

Какви новости предлага Мазак на пазара?

Тази година по време на най-голямото техническо изложение за машини в Европа, в Хановер - Германия, Мазак предизвика истински интерес с представянето на технологията на бъдещето за лазерните системи - DDL( директно диодово рязане).
Това е разработка изцяло направена от Мазак, единствена засега на пазара, с нисък разход на енергия и много добро качество на отрязване на листовия материал, който след това не се нуждае от допълнителна обработка като полиране, почистване и тн.
Представихме и подобрения в автоматизираните системи за производствени цели, към които светът гледа с все по-голяма надежда поради драстичното намаляване на работна сила.
Всички заинтересовани производители биха могли да се възползват от действащите в момента оперативни европейски програми за техническо модернизиране в България, защото нашите лазерни системи са технологията на бъдещето и истинска иновация.
Стил Лазер България, в мое лице, заедно с доверени партньори, съдейства на клиентите за кандидатстване по европейските проекти за закупуване на машини.

Вашето мото: Ако е лесно, то не е за мен!