Венера Хасанова - чужденка с успешен бизнес в България и майка на 3 деца

Менталната аритметика развива мозъка при децата
Интервю на Вероника Илиева


Венера Хасанова е основател на проекта „Mental Arithmetic of Europe”. Тя е пионер в областта на менталната аритметика в България. Съавторка е в методиките «Ментална Аритметика МАЕ», «Краснопис», «Таблица за умножение – 12 урока», «Основи на предприемачество за тийнейджъри», «Бързочетене».
800 деца се обучават в нейни франчайз офиси.
Родена е в Русия. Завършва училище МВД и има бакалавърска степен във факултета «Митница и право». Започва трудова дейност като професионална охрана, а в последствие дълги години работи като HR в голям телеком в Казахстан.
Живее в България от 2013 год. За високият професионализъм са нужни: непрекъснато личностно развитие (следва магистърска степен в Московски Институт на Психоанализа); много труд и последователност (за 3 години отваря 15 франчайз офиса); отдаденост и отговорност (обучава кандидат-инструкторите и провежда изпитите за методиките лично); да правиш това което обичаш (има три прекрасни деца на 14, 11 и 7 години, които я карат да се развива именно в сферата на образованието).


Какво е менталната аритметика?
Mенталната аритметика (МА)- това е система за смятане със специално сметало абакус. С помощта на абакус децата се научават да решават аритметични задачи на ум по-бързо, отколкото с калкулатор. Бързина при смятането на задачи се придобива при ментално смятане, когато детето се научава да представя не числа, а топчета на сметалото. По време на менталното смятане при всяко дете се тренират такива важни умения, като логика, мощна концентрация, въображение и фотографска памет. В децата се появява увереност в себе си, защото децата могат да смятат такива числа, които дори не всеки възрастен може. И, съответно, успех в образованието си, тъй като у тях, като цяло, се развива интелигентността. Аналитично мислене, творческо мислене, точност и бързина при вземането на всяко решение. Това всичко се развива благодарение на обучение по МА.
На първо място, когато детето си представя абакуса, ще заработи дясното полукълбо на мозъка, ще тренира мощна концентрация на внимание, и в това време ще заработи и лявото полукълбо на мозъка – това са логически изчисления. Т.е. въображение, концентрация на вниманието и логика ще заработят едновременно, синхронно.
И децата, които тренитат ежедневно този метод, от малки привикват към този начин на мислене. В бъдеще, в по-горните класове, в университетите, на работа, във всяка ситуация в живота, ако възникне въпрос, те мощно се концентрират, представят си схема, логически вход и изход, и той има креативен и качествен отговор. Необичаен подход към решаване на проблеми в живота.
В нашият метод работят двете полукълба на мозъка едновременно, синхронно. В този момент, възникват много важни неща, генерират се нови идеи, отварят се всички канали на възприятието. Той е тактилен, защото постоянно се тренира на абакус, той е слухов, защото се правят упражнение на слуха, той е визуален, защото се решават задачи в тетрадки, много добре се развива логиката и аналитично мислене.


Защо избрахте да се занимавате с образованието на деца?
Като майка на три прекрасни деца за мен винаги образование и развиване на моите деца беше на първо място. И преди 5 години реших да помогна на моите деца да станат по-уверени в себе си в новата за тях държава. Но когато почнах да ги тренирам, почнах да се замислям, как се развива мозъка при децата и с какво аз мога да им помогна. По какъв начин всяко действие и упражнение се отразява в развиването им. Така започна дългият ми път към психологията. Сега не чуствам това като работа, а го приемам като начин на живот. Аз търся нови методи, които могат да помогнат за развиването на децата, като личности. Адаптирам ги именно според децата в България. Не слагам рамки, защото всяко дете се нуждае от индивидуален подход и държа всичко да е под форма на игра и забавление.


Защо избрахте да дойдете в България?
Аз реших да се преместя в България, тъй като българският манталитет ми е близък. Езикът е сходен. И има много рускоговорящи. 5 години по-късно, аз се чуствам щастлива. България ми даде всичко – работа, щастие, стабилност, сигурност. И съм благодарна на българския народ.


Какви са разликите в обучението на българчета (европейчета)?
В Азия децата са научени на дисциплина. Ако тяхното задължение е да смятат по 600 задачи всеки ден, те сядат и смятат. В България децата са други, затова всяка методика трябва да се адаптира според поколението и държавата. Ние не можем да сложим всичките в една рамка и да кажем, че всичките са единакви. Затова, самата рамка трябва да бъде гъвкава. Българските деца обичат да се състезават, обичат да се забавляват, обичат да имат тайни. Това е прекрасно! Защо не? Значи същите задачи може да се решават по време на забавление и на състезание. Трябва да е интересно на децата, да имат стремеж, да е предизвикателство, да се научават да слагат собствените си цели и да ги постигат. Затова едно и също упражнение трябва да се прави според детето. Може да се пее, да се скача, да се тича, да се танцува. Важен е резултат.


Как намирате условия за бизнес в България? Може ли да ми направите сравнение с Казахстан.
Условията за бизнес в България според мен са специфични. Преди да започна бизнес, за човек, който не познава законите, беше много сложно именно с процедури за регистрации, купища документи, които трябва да подготвиш и после да спазваш. Има много излишна бюрокрация, която спира целия процес за стартиране на бизнес. Няма доверие между хората, за всичко се изискват договори, адвокати и излишни разходи. В момента, в който партньорите видят, че могат да ти се доверят, че работата с теб може да бъде надежна, именно тогава започват съществени бизнес взаимоотношения.
В Казахстан бизнесът се развива бързо. Също има и бюрокрация, но при положение, че нещата се развиват много бързо, всеки започнал бизнес вижда потенциал и възможности. Първоначално хората не се доверяват, но при коректна работа към бизнес партньори, те бързо стават приятели. Голям плюс е гостеприимството на казахстанците.


Вие сте чужденка с успешен бизнес в България и майка на 3 деца. Как успявате да се справяте?
В децата ми аз развивам самостоятелност. Всеки знае своите задължения и ги изпълнява. Всеки прави своя избор къде да ходи и с какво ще се занимава, но поставените цели трябва да бъдат постигнати. Те сами правят грешки и трупат опит, аз не се опитвам да живея техния живот.
Много съм благодарна на майка ми, която също доста ми помага и на която аз разчитам, особено когато съм натоварена служебно.
Моят екип! Често имам поводи да им благодаря за професионализма, доверието, че ние работим и вървим напред всички заедно. Аз се чуствам подкрепяна от над 50 човека и това е важно за мен да работя с увереност.
Също съдбата ми подарява хора, които виждат в мен потенциал и ме подкрепят. Едната от тях е Мила Захариева, коята ме покани в клуба на Бизнес Лейди и коята повярва в мен!

Дайте съвет на читателите ни как да развият потенциала на децата си?

Вярвайте в собствените си деца. Това е най-важното. Дайте им възможност да се развиват в тази насока, в коята искат те. Не приемайте решения вместо тях. Подкрепяйте ги. Да, децата на всяка възраст имат своите желания. Може би те ще променят своите решения непрекъснато, но именно по такъв начин се формира характера на всяко дете – с проба, грешка и опит.


Пожелайте нещо на жените, които искат да започнат бизнес.
Някога аз продадох единственото, което имах – колата ми, за да започна бизнес. Аз слушах сърцето си. Повярвах в себе си, станах и тръгнах. Беше трудно, но вярата, задължението към децата ми и много-много работа ме направиха успешна в България! Ако Вие имате желание, настойчивост и упоритост – ще пораснете през асфалт.
Пожелавам на жените да повярват в собствените си сили и да бъдат готови за много работа и учене! Бъдете щастливи!