Print this page

Мисията на Business Lady Club e да вдъхновява и създава среда за нови бизнес възможности

Интервю на Вероника Илиева с Мила Захариева, Председател на Business Lady Club

Мила ЗахариеваеПредседател на Business Lady Club от средата на 2018 г.

Завършила е специалност Маркетинг във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, в родния си град Велико Търново.

Създава и ръководи консултантската фирма Корект Консулт Партнерс, с която умело управлява процесите в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите на общини, държавни ведомства и бизнес организации.

Преди предизвикателството, наречено частен бизнес, тя успешно преминава през машината на държавната адмистрация. Мила Захариева последователно ръководи две дирекции в Народното събрание - дирекция „Административно-правно обслужване и човешки ресурси“и дирекция „Парламентарна канцелария и приемна“. В Комисията за финансов надзор оглавява дирекция „Деловодство и административно обслужване”.

В Министерството на земеделието и храните Мила Захариева преминава през различни дирекции в структурата на ведомството - дирекция “Международни отношения, връзки с обществеността и протокол”, началник „Фронт-офис“ на министерството. Тя работи върху внедряването на “Обслужване на едно гише“. Участва в информационните кампании при стартирането през 2007 година на „Оперативната програма за развитие на селските райони”.

Мила Захариева е магистър по „Публична администрация” и магистър по “Политология, дипломация и национална сигурност“.

 

Г-жо Захариева, вие поехте председателството на Business Lady Club през 2018 г. в 8-мата му годишнина. Какво ще надградите, какъв е вашият фокус?

Разкажете за срещите на Business Lady Club. Споделете интересни теми и гости.

Ако трябва с една дума да го определя, това е взаимопомощ – взаимопомощ между членовете и в бизнеса, и в личностното развитие, и в социалните контакти. Това надгражда мисиятана Business Lady Club да помага на членовете си да позиционират бизнеса си по-добре, да увеличат бизнес познанията и уменията си, да разширят контактите си в България и в чужбина, да разрешават реални казуси в бизнеса си. Нашите 5 стълба на успеха са:PR и маркетинг; изграждане на контакти; взаимопомощ; личностно развитие; социални каузи.

Всяка среща е с определена тема и каним основен лектор, но имаме и специални гости. На срещите се създават полезни познанства с дами на ръководни позиции в държавната и общинска администрация, както и собственици на частен бизнес. Обсъждаме и подкрепяме социалните каузи на сдружение „Успешни в България”, основано от дамите в клуба.

През тази година се фокусирахме върху два типа срещи – такива, които информират бизнеса за възможностите за финансиране, и такива, които повишават личните и професионални компетенции на членовете на клуба. Разбира се, нетуъркингът е заложен във всяка среща.

Сред специалните гости през този сезон бяха Венцеслава Янчовска, Генерален почетен консул на Кралство Норвегия в България и Мениджър на офиса на Иновация Норвегия, която представи „Възможности за финансиране от Иновация Норвегия” в рамките на Норвежки финансов механизъм 2014-2021; заместник – министърът на земеделието Лозана Василева представи подходящи мерки и критерии за кандидатстване по Програма за развитие на селските райони и Лозаро-винарската програма за 2019 г.; заместник – министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова изнесе актуална информация за пазара на труда и програми за работодатели и предприемачи; заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова даде подробности за престоящите финансирания по Оперативна Програма „Иновации и конкурентоспособност” за 2019 г.

Сред темите за повишаване на личните и професионалните компетенции на членовете на клуба бяха :„Личностен и корпоративен брандинг – как да представим себе си и бизнеса си по-добре”, по която препоръки от опита си на ПР практик даде Мария Дойчинова-Стойчева;за „Управление на хора и екипи“ говори Евгения (Жени) Георгиева - ЧР практик, консултант, коуч на лидери и тренер; „Етикет за респект: Как жените изграждат авторитет и влияние в бизнеса”, по която тънкости разкри Анета Савова - единственият стратег-консултант и автор в областта на женското лидерство; актрисата Йоана Буковска – Давидова и естета и комуникационен експерт проф. д.н. Любомир Стойков споделиха опита си за „Комуникация, етикет и протокол: Езикът на тялото в бизнеса и изкуството”. По темата „Онлайн продажби през Фейсбук” своя опит сподели консултантът по онлайн бизнес Богомил Стоев (д-р Бо). Предстои среща с Борис Христов, основател на презентационна агенция 356labs и PowerPoint MVP за „Петте фатални грешки спиращи успешните презентации”.

Имахме и няколко специални срещи, отворени за гости – 8-мия рожден ден на списание и клуб Business Lady;нетуъркинг коктейл съвместно с Конфиндустрия България, на който над 90 успешни бизнес дами се срещнаха и размениха идеи; връчване на сертификатите за членство в Business Lady Club. Проведохме среща за инициативите на сдружение „Успешни в България” със специални гости д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и почетен председател на Бизнес Лейди Клуб и Диян Стаматов, Директор на 119 СУ.

 

Колко членове наброява клуба и какви са сферите им на дейност?

Над 50 успешни бизнес дами членуват в клуба, а палитрата от дейностите, с които се занимават, е толкова пъстра, че възможностите за контакти и бизнес инициативи са огромни. Има представители на ИТ сектора, ЧР, фармация, онлайн търговия, коуч, психология, маркетинг и ПР, строителство, образование, производство на мебели, био земеделие, търговия на дребно, хранително-вкусова промишленост, издателска дейност, туризъм, металообработване, фасилити, реклама, аутсорсинг, застраховане, здравеопазване и още много други. И при това разнообразие от сфери на дейност, Business Lady Club успява да бъде полезен като ги срещаме с както с уважавани професионалисти, така и представители на държавната администрация.

 

Какво привлича бизнес дамите в клуба?

Нетуъркингът, който е заложен във всяка среща, приятната атмосфера и потенциала за нови бизнес възможности, взаимопомощта, личностното и професионално усъвършенстване чрез специализираните теми и гости на срещите, като мастърмайнд сесиите и коучинга са само част от дейността ни. Всичко това помага на дамите в позиционирането им в социалната и бизнес среда.

Business Lady Club представя на страниците на списание Business Ladyвсеки от своите членове, а дамите, които проявяват интерес и имат талант, могат да водят авторска рубрика.

 

Какви са изискванията за членство в Business Lady Club?

Всяка дама е добре дошла в клуба, ако е собственик на бизнес; бизнес предприемач или управленски кадър - висш и среден мениджмънт. Необходима е препоръка от член на Business Lady Club и по процедура следва одобрение от Управителния съвет на клуба, като членството е с подновяем едногодишен абонамент.

 

Интересен факт е, че основател на клуба е мъж.

Да, Даниел Димитров основава Business Lady Club. Идеята се ражда след успеха на списание Business Lady, чиито издател е той.

Към портфолиото наскоро бе добавено и изданието Bulgaria Business Review.

Даниел Димитров подава ръка на предприемчивите и с други свои проекти - организира наградите „Компания на годината”, наградите Business Lady, наградите „Златно сърце” за корпоративна социална отговорност и благотворителност, единствената потребителска класация „Любима марка”, Алманах на успешните личности „Лидерите на България” и вдъхновяващите конферентни формати с лидери от бизнеса Business Excellence, Business Lady Excellence, Brand Talk, Leaders of Bulgaria LIVE и др.

А членовете на клуба получават сцена за изява и преференциален достъп до тези събития.

 

Дамите от Business Lady Club са основатели на сдружение „Успешни в България”. Какви са целите му и кои са предстоящите инициативи?

В Business Lady Club правим много повече от бизнес! Ние променяме реалността – можем и го правим заедно! Дамите от Business Lady Club създадоха сдружение „Успешни в България”. Сред основните цели на сдружение „Успешни в България” е да работи активно за личностното и духовно израстване на българските деца, като ги подпомага да развият своя потенциал и да се реализират успешно в България. Помагаме за професионалното ориентиране, за развитието на предприемаческия дух и начин на мислене у децата, подпомагаме връзката и координацията между бизнеса и образованието.

В началото на тази година стартира Национален литературен конкурс за есе на тема: „Как да сме успешни в България“, организиран от Сдружение „Успешни в България“ и Синдикатът на българските учители с партньорството на Министерство на образованието и науката. Наградените ще имат възможността да засадят дръвче в „Гората на успеха” в своя град.

 

Разкажене за мастърмайнд сесиите, които организирате?

Това са срещи, в които разрешаваме конкретни реални казуси от бизнеса на присъстващите, ползвайки целия опит на всички участници, при пълна конфиденциалност.

Забележителният Наполеон Хил разкрива теорията на Мастърмайнд, а именно, когато се съберат повече от двама човека да мислят в синхрон по една обща тема, те получават достъп до така наречения Мастърмайнд. За да може човек да го използва, той трябва да се съюзи с група съмишленици и да мисли и действа в синхрон с тях.

Мастърмайнд закуските на Business Lady Club са насочени към ефективност, разрешаване на реални бизнес казуси, взаимопомощ и зараждане на нови бизнес идеи. Продължителността на една мастърмайнд закуска е 1 час и половина.

 

Каква е целта на „Leaders of Bulgaria LIVE”?

С първото събитие Leaders of Bulgaria LIVE, което се състоя на 5.02.2019 г. във ВУЗФ, поставихме на дневен ред темата за лидерството и „Уникалният път към успеха”. Да показват добрия пример, да мотивират младите хора, че „Успехът в България е възможен” – тази амбициозна цел си поставят организаторите на събитието списание Bulgaria Business Review, списание и клуб Business Lady и сдружение „Успешни в България”. Събитието се състоя с подкрепата и домакинство на ВУЗФ пред аудитория от студенти и завършващи ученици, а на живо се излъчваше през страницата на Business Lady https://www.facebook.com/businesslady.eu/. Запис от събитието може да гледате на https://leadersofbulgaria.online/bg/.

Тове е мисията и на първият български алманах на успешните личности „ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ”, който се подготвя в момента. Събитието даде възможност на живо да бъдат чути част от участниците, включили се до момента в него, наши съвременници - ярки фигури, постигнали завидни резултати в своята област.

В Алманаха са включват личности – силни и вярващи в себе си, личности, оставили ярка следа в обществения, културния, политическия живот, изкачили стълбичката на победите в спорта и бизнеса. За първи път се прави подобен енциклопедичен луксозен формат, който да покаже успешните личности на България.

Проектът цели да бъдат разказани историите на успелите хора, които работят в България и за България. Представянето ще бъде чрез пътя на успеха им и качествата, които са им помогнали да станат лидери в своята област, чрез върховете, които са достигнали.

 

По време на годишните награди Компания на годината на 21.03.2019 г. се проведе форумът BUSINESS EXCELLENCE 2022. Готов ли е бизнесът да мисли стратегически и да изпреварва промените? С какво събитието тази година беше различно?

Наградите „Компания на годината” са продължение на основната цел на двете издания Business Lady и Bulgaria Business Review - да споделят успешни бизнес модели, да бъдат трибуна за различни професионални успехи. Същия ден се проведе - „Business Excellence 2022”, в рамките на което едни от водещите световни и български визионери разказаха вдъхновяващи истории за бъдещето на бизнеса. „Business Excellence 2022” даде отговори на редица актуални въпроси - как да постигнем бизнес превъзходство и отлични икономически постижения, преминавайки през залагане на правилната стратегия, новите модели на управление, професиите на бъдещето, спецификите на различните поколения потребители и новия свят на комуникациите и маркетинга. Дигитализацията на бизнеса, света на роботиката и изкуствения интелект, Internet of things и Кибер сигурност.

 

Какви събития предстоят?

Годишните награди Business Lady’18 с дневна конференция Business Lady Excellence ще се състоят в хотел Маринела, зала София на 12.06.2019г.

Ще отличим мениджърите с най-добри бизнес практики през 2018 на специална церемония. По-рано през деня на голямата сцена дами на лидерски позиции от страната и чужбина ще докажат, че жените са новото нормално в бизнеса. Ние поставяме въпроса „Възможна ли е мисията „Изключителни в бизнеса и в семейството””?

През юни ще е отворено гласуването за единствената потребителска класация Любима марка. Тази година за първи път заедно с наградите за любимите марки ще бъдат връчени и награди БРАНД МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА на финала на конференцията BRAND TOLK. Конференцията ще събере маркетингови експерти, за да споделят своя опит и знания за това какво е необходимо и какъв е пътят на една марка да стане любима.

1 За Вас възможна ли е мисията “Изключителни в бизнеса и в семейството”?
2. Когато говорим за дами не можем да подминем темата за красотата, за визията. Суетна ли сте?
3. Затова ли избрахте Zeiss Vision Center за място на Вашата фотосесия?
4. Вие самата често носите очила.
5. Да погледнем света през Вашите очила.


Да! Бих казала, че се чувствам успяла, както в бизнеса, така и се гордея, че мога да се посветя на каузата Business Lady Club. В същото време край мен е прекрасното ми семейство, което ме подкрепя. Успявам да намеря баланса между служебните и личните ангажименти. Вярвам, че когато работиш това, което обичаш, и имаш здраво семейство, нещата се получават по-лесно и по-добре. Вдъхновението в бизнеса идва от силния заряд на близките хора.

Но изключителни в бизнеса и семейството не се страва за един ден. И трябва да се бориш за тази изключителност всеки час. Това е като в любовта – бориш се за нея и я доказваш непрекъснато, ако искаш да не си отиде. Всъщност “Изключителни в бизнеса и в семейството” са двете страни на една монета, която всяка жена иска да държи в ръцете си.

Усетът и стремежът към красивото са заложени у всяка жена. Особено когато тази жена е изключителна в бизнеса и в семейството, красотата е видима. Всеки е суетен, различна е степента на изява. По-скоро бих казала, че поддържането на определен бизнес стил е важно, защото това показва отношение към самия теб и към хората, с които общуваш. Това е част от бизнес културата на човек.

Когато за първи път посетих Zeiss Vision Center, останах впечатлена от високото качество на обслужване. От една страна е разнообразието от марки и модели на диоптрични рамки и слънчеви очила. От друга страна е доброто обслужване – професионалните съвети на служителите, както и възможността за преглед на зрението с най-високо технологична апаратура. Това е бранда Zeiss Vision за мен като клиент.

Да, за мен очилата са не само необходимост, независимо дали са слънчеви или диоптрични. Очилата са аксесоар, естествена част от визията на една дама. Не случайно има модели, които можем да определим като бижу.

Светът през моите очила е толкова пъстър и богат, че не би се побрал в една картина. В него ще намерите и болка, и неуспехи, много труд и усилия. Но ще откриете, че има любов и приятелство, топлина и ярки краски, успехи и съзидателство, мечти и много музика.

Този свят ме прави силна и вдъхновена.