Най-важните стъпки за управление на кариерата

Интервю на Вероника Илиева с Елица Костова
Снимки: Яни Янев
Career Guide е първата компания в България, която предлага цялостна програма за кариерно ориентиране и развитие.
Елица вярва, че светът се нуждае от хора, които живеят призванието, създават стойност и иновират. „Кариерата не е това, което е била преди 10, 20, 50 години. За нас кариерата е свързана с корените на думата – “жизнен път” – реализиране на личностния потенциал и създаване на решения, подобрения и шедьоври.”
Заедно с това помагат на компании да управляват адекватно кариерата на служителите си, вътре в организацията – да привличат и наемат правилните хора, да ги ангажират и да управляват представянето им. Време е да спрем да гледаме на кариерата като на нещо, което се случва индивидуално – управлението на кариерата и подкрепата за такова е ключово да се случва и вътре в компаниите.

1. Възможно ли да управляваме кариерата си и кариерното развитие? Как?
Да, дори е задължително. Наблюдавам как много хора просто се “справят”. Това има различни нива – от тези, които непрекъснато сменят работи и са фриленсъри без да напреднат значително, до тези, които са на много добри позиции, но имат хронични проблеми, които понякога се подобряват, понякога стават по-зле. Общото тук е именно липса на управление на кариерата. Но преди да говорим за управлението е добре да знаем какво е кариера, и какво не е. В 21-ви век се връщаме към латинския корен на думата кариера, а именно – жизнен път. Кариерата, накратко, е това да реализираме потенциала си и да даваме стойност на света. Може да се случи в една професия, в много или дори в две или повече паралелно.
И сега към въпросът – какво всъщност е да управляваме себе си? Не можем да управляваме нещо, което не познаваме. Прекарваме не малко време да опознаем процеси, науки, дори екипа си. Но познаваме ли себе си?
На първо място да знаем какво е настина важно за нас, за какво бихме дали всичко, или почти всичко – нашите ценности и мисия.
Да знаем в какво сме добри, в какво не сме и кои са най-големите ни предизвикателства – нашите таланти и сянка, или онова, което доста често ни саботира.
Разбира се, има и много други компоненти, които разглеждаме в нашето обучение “Кариерата, която обичам - Призвание”.
Следващата стъпка на доброто управление е целеполагането и планирането. С това се занимаваме във второто обучение на “Кариерата, която обичам” – Визия, Цел и План. Много хора казват, че целите не работя за тях, защото не са намери начин да ги направят вълнуващи. И защото тези цели не са наистина важни за тях. Ако нещо е истински важно за вас, ще вървите към него.
Тук обаче има един друг огромен проблем. Хората са загубили страстта си, онова изгарящо желание и глад за живот, за повече (тук нямам предвид повече материално). Всъщност всяка цел в сърцето си има едно нещо – повече живот. За някои може да е повече свобода, за други реализиране на значим за тях проект, за трети да бъдат творци. Но в крайна сметка, да вървим по пътя към целта ни кара да се чувстваме по-живи.
Какво обаче спира тази жизнена енергия и ни кара да сме мързеливи, да отлагаме. Или защо ни липсва дисциплина и стремеж да се фокусираме върху важните за нас неща?
Отговорът е колкото прост, толкова и труден за разбиране. В повечето случаи става дума за това, че сме се предали или сме отдали личната си сила на някой или на нещо. Тъй като темата за личната сила е особено актуална, при жените също, ще посветя специална статия на това.


2. Организирате събитието „Scale Up Your Career”. Какво ще се случи на него?
На 26.09 в Интепред ще проведем за втора година събитието Scale Up Your Career – форум за кариерно преориентиране. Организираме го заедно с Job Tiger. Миналата година събитието имаше невероятен успех. Събираме работодатели, като много от тях правят работилници или представят казуси, за да може участниците да се запознаят по-добре със същността на работата, а компании да видят нагласите и подхода на кандидатите. Заедно с това ще имаме и работилници за кариерно преориентиране – за създаване на личен бранд, за лидерство без титла и някои много специални, които няма да издаваме сега.
Ще имаме интерактивни игри за кариерно ориентиране и специални предложения за компаниите – изложители във връзка с ангажиране на служителите им. Очакваме събитието да бъде фурор.


3. Защо коучинга е важен?
Не знам от къде да започна. Помислете си за повечето велики лидери, дори за героите – повече от тях имат ментор или наставник. Дали има успешен певец, зад който не стои гласов педагог? Или успешен тенисист без треньор? Коучът е треньорът, който ви помага да постигате повече, без да губите енергия. Както и да определите в каква посока искате да постигате повече и да успявате.


4. Защо е добре мениджърите и лидерите да имат коуч?
Защото фактор номер едно за успеха на екип, проект или организация е до колко лидерът й е адекватен и ефективен. Макар да звучи просто, не е. Да познаваме себе си, да приемем себе си и най-вече онези аспекти от нас, които не са много приятни или успешни не е лека задача. Да се променим – също. До колко лидерът управлява и познава добре себе си е ключово за успеха му.


5. Кариера или предприемачество?
Няма значение. Това с предприемачеството стана все повече мода. Много успешни хора са успешни именно в компании. А многозина твърдят, че са предприемачи, а всъщност никога не са стартирали бизнес или просто предлагат съвети онлайн, без да имат реален продукт или услуга.


6. Основател сте на фондация „Еду Компас” – каква е нейната дейност?
Фондация Edu Compass подкрепя децата, възпитателите и образователните институции, за да създадат настоящето и бъдещето, за което мечтаят, като разгърнат скрития потенциал на всеки човек да бъде добър, да осъзнае своята стойност за себе си и за своята общност и така да повлияе на целия свят.