Креативната комуникация високо в небето

Александра Дянкова е секретар на „Бизнес Лейди Клуб“. ПР Мениджър на инвестиционна компания „Катар Мениджмънт Ейджънси“, която развива международен бизнес в хранително-вкусовата индустрия. Отговаря и за Връзките с обществеността на фирма „Формпарт Трейдинг БГ“, чиято сфера на дейност е доставка на оборудване за минната индустрия. Александра е завършила Българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където в момента следва и магистърската си степен в специалност Връзки с обществеността. Ангажирана е с множество социални и благотворителни инициативи.

За времето, което ще ви отнеме да прочетете тази статия, повече от 100 самолета ще излетят по целия свят...

Първият планиран полет за превоз на пътници е разсякъл облаците през далечната 1914 г., а век по-късно броят на „въздушните“ пасажери за 2017 се очаква да удари рекордните 3,3 милиарда за година. Невероятно звучащите 65 милиарда са били пътниците, летели със самолет през последните 100 години. А следващите 65 милиарда ще успеят да се разпишат с използван самолетен билет само в рамките на следващите 15 години. По-евтиният и удобен транспорт, както и многото начини за практично планиране, подходящият ПР и реклама, правят пътуването по-лесно и популярно от всякога, като хиляди, дори милиони хора успяват да се докоснат до най-отдалечените и чудновати кътчета по цялото земно кълбо. Благодарение на креативната комуникация в туризма се популяризират още повече дестинации, а “travel” е една от най-любимите думи на 90% от населението на нашата мила планета Земя. Според анализатори се наблюдават много нови тенденции във въздушния транспорт, които ще се развият през следващото десетилетие не без любезното съдействие на иновативни и креативни методи на комуникация.

2„Пътуването като живот, а не лукс...“

При наличието на над 8 милиона души, които пътуват всеки ден, концепцията, че пътуването е екзотично бягство от реалността на ежедневието, е остаряла. Пречките, които спират хората да пътуват – като високите разходи например, започват да отпадат една по една. Евтините полети, които са широко промотирани от нискотарифните компании, позволяват на всякакъв тип потребители да пътуват дори само за уикендите – да си направят „градска екскурзия“ на цената на една вечеря. Възможностите да се работи от разстояние пък позволяват на много работещи да се отделят от бюрата си.

„Полетите на фантазията...“

Широки седалки с масажни програми; ястия, приготвени от известни изтънчени готвачи; винен лист, каращ френските сомелиери да се изчервят... ето това са само част от триковете на самолетните компании през последните години. С креативните си идеи известна компания накара звездите на футболния колос Барселона да приготвят апетитна вечеря за огладнели пасажери на борда на техния самолет. През последните години наблюдаваме тенденцията полетите да стават все по-луксозни за претенциозните потребители. Но по-интересни от глезотиите на луксозните полети са иновациите, които нискотарифните компании въвеждат за пътуващите с по-малък бюджет. Именно ограниченият бюджет и приоритизирането на разходите предизвика истински бум в тази нисша. Все по-нарастващата конкуренция по различните маршрути кара компаниите да подобряват условията и екстрите на борда дори и за хората в икономична класа – като например решението на норвежките авиолинии да пуснат безплатен интернет на пасажерите по време на полет, а авиолиниите от далечната Нова Зелендия се опитват да се харесат на семействата с деца, като специално за тях предлагат по-удобни релаксиращи седалки. С възможността да сравняваме полетите и предлаганите услуги онлайн тенденцията отива към по-креативни подходи именно към икономичната класа и опитите да се привлече нейното внимание като клиент – с персонализирано отношение и удоволствия по време на пътуването, както никога досега.


3“Еволюцията на летищата…”

Имиджът на летищата като ужасно, сиво и объркано място малко по малко изчезва. Цветове, натурална светлина и... почивка в джунглата. ПР-ите на летището на Куала Лампур са изключително креативни, предлагайки забавления за малки и големи в промеждутъците между дълги полети. На летището в Амстердам пък може да откриете богата библиотека с книги на всички езици, с които да запълните празните минути на терминалите със стил. Футуристичният дизайн на летищата, както планираните отворени пространства на летището в Мексико например, играят с психиката на пътуващите и действат успокояващи и тонизиращо. И макар това да е модерно, още по-вдъхновяващо и популярно е летището да носи духа на местната култура. Пристигащите често са посрещани от арт галерии с произведения от местни за съответната държава художници още в секцията за багажа, а в чакалните могат да се насладят на образци от местната кухня. Със своите етажи и отворени тераси на летището в Цюрих, с истинско голф игрище на терминалите в Хонг Конг, летище по-луксозно от мол в Доха и музикални изпълнения на живот в Сидни, може да очакваме креативността на ПР-ите на летищата да се повиши, а с това и нашето учудване и удоволствие при кацането ни по световните летища.

Освен от разнообразни дестинации пасажерите се възползват от намаления, промоции, програми за лоялни клиенти, трупане на мили, подаръци и какви ли не изненади, които ги карат, без да се замислят, да стягат куфарите и освен на едно незабравимо културно изживяване да се насладят... и на пътуването във въздуха!