Как една игра се превърна в успешен инструмент за популяризиране на работодателската марка

Щастливи сме, че имаме възможността да споделим пред аудиторията на списание „Бизнес Лейди“ нашия проект за популяризиране на работодателската марка, без аналог в страната, съчетаващ в себе си успешна employer branding стратегия, иновации, предизвикателства и ангажиране както на нашите служителите, така и на външна аудитория. 10-ият юбилей на компанията в България беше най-подходящият момент за въвличане на служителите ни – огледалото на всяка компания – в нещо вълнуващо и запомнящо се, чрез което те да покажат своята ангажираност, отдаденост и интерпретация на „чудния свят на Плейтех“. Избрахме играта като универсален начин да въвлечем хора от различни поколения, работещи в компанията, като включим както индивидуални, така и групови предизвикателства водещи към обща цел.

DSC 0322Още при разработването на идейния проект концепцията при избор на предизвикателства зависеше от активното участие на нашите колеги от всички нива в Плейтех България. Предизвикателство пред HR отдела ни бе и фактът, че в компанията работят хора от различни поколения, а екипите са разделени на два етажа по направления, поради спецификите на продуктите, които се разработват. Това води до по-рядка комуникация между колегите, тъй като нямат допирни точки по време на работния процес. Благодарение на това, че съчетахме индивидуални с екипни задачи успяхме да въвлечем в играта голяма част от нашите колеги, а резултатът след приключване на проекта се изразяваше в по-сплотени екипи, по-добра комуникация и опознаването на колегите от различните ни звена. Което повлия изключително положително върху това да бъдем по-разпознаваеми сред потенциалните ни кандидати за работа.

Избрахме играта да бъде развита в 4 етапа, като последните 3 носеха определен брой точки и водеха до продължаването само на най-мотивираните и успешни отбори. Играта продължи почти 7 месеца, но голямата награда – 10-дневна екскурзия в екзотична страна си заслужаваше усилията.

Стартирахме играта с индивидуална задача като избрахме емблематичната дата 1-ви юни (Денят на детето). За да се включат голям брой колеги решихме задачата да бъде лесна – публикуване на снимка във фейсбук с едно единствено задължително условие – тя да съдържа изписано името на Плейтех и да бъде качена със специфичен хаштаг, по който да можем да проследим лайковете от приятелските кръгове на нашите колеги – успешен начин за въвличане на външна аудитория. Собствениците на 20-е снимки събрали най-много гласове щяха да продължат в надпреварата. На следващия етап от играта победителите от първи кръг (вече капитани на отбори) трябваше да измислят име на своя отбор и стратегически да сформират екипи от по точно 4 човека, с които да се борят до края за голямата награда. Най-важното условие беше членовете на отбора да не се променят в течение на играта.

На всеки етап от играта продължаваха половината от състезателите от предходния кръг. Верните отговори носеха точки на отборите, но другото важно условие беше решаването им за време. След логическите задачи, градското ориентиране (treasure hunt) и ескейп стаята, създадена специално за нас, за финала се класираха 6 отбора. Те имаха на разположение един месец, за да заснемат и предадат видеа, представящи „чудния свят на Плейтех“, които щяхме да изгледаме по време на Коледното парти и да направим гласуване на място, за да определим победителите. Това беше изключително вълнуващ момент за всички присъстващи, които за пръв път видяха резултата от труда на своите колеги. Настроението беше приповдигнато и всички се вълнуваха (имаше смях, закачки и бурни аплодисменти). Изгледахме 6 уникални интерпретации по темата, пресъздаващи Плейтех Wonderland, чрез: новинарски емисии, специално създаден текст върху известно българско рап парче, супер герои, Mannequin challenge, приказни герои, blitz интервю.

winnersЗа да осигурим максимална обективност видеата бяха оценени и от безпристрастно жури от топ мениджъри на глобално ниво, единият от които беше маркетинг директора на цялата група в Плейтех. Ето и коментарът на Luke Davis, маркетинг директор: “Simply amazing from start to finish, it features the best mannequin challenge I’ve seen to date. Just when I thought we’d reached the end, the story continued in new locations, concluding in a human recreation of our amazing Playtech Poker App. I want this to feature on the new Bulgaria page of the Playtech.com website it’s that good!”.

Креативните видеа спомогнаха за популяризиране на компанията по един по-интересен начин, представен от самите служители – огледало на всяка компания и най-достоверният посланик на работодателската марка, представена през тяхната призма и усещане за ангажираност. Вярваме, че тази игра, заедно с множеството други инициативи, които организираме, допринесе в голяма степен за сплотяване на колегите и осъзнаване на добрата работна среда и атмосферата, което се отрази в увеличаване на процента на препоръчаните от наши колеги и наети кандидати, без промяна в условията на “Refer a friend” програмата ни. И в момента се наблюдава нарастване на директно кандидатстващите по наши обяви хора, което респективно намалява бюджета на компанията, необходим за подбор.

Позитивната работна атмосфера, предизвикателната работа и креативната ни офис среда превръщат Плейтех България в предпочитан работодател в динамичния и бързоразвиващ се ИТ сектор. Постигнатите цели и положителната обратна връзка, не само след провеждането на играта, но и тази, която ежедневно получаваме от нашите служители, ни дават увереността да вярваме, че има смисъл във всичко, което правим и ще продължаваме да правим в бъдеще.

pictures in fbЗа нашия HR oтдел разработването и реализирането на игра, по повод 10- годишнината на компанията, за популяризиране на работодателската марка се превърна в един успешен проект в областта на човешките ресурси. С него спечелихме екипна награда за иновации и популяризиране на работодателската марка в ИТ сектора. Благодарение на този проект бяхме поканени за гост лектори на годишната HR конференция, за да споделим добри практики пред колеги от гилдията. Удовлетворението ни, че сме се справили добре с поставената цел идва от положителната обратна връзка от нашите колеги и мениджъри, от добавената стойност за компанията и разпознаваемостта сред потенциалните ни кандидати за работа.