„Средствата за осигуряване обучението на учениците и студентите няма да бъдат намалявани“ – Румяна Коларова

„Хубавото на ситуацията е, че е за кратко", така служебният министър на образованието Румяна Коларова коментира назначението си.


„Екипът ми е от българските учители, които са показали своето достойнство, чувство за дълг и гражданска активност. Аз в момента съм уточнила имената на заместник-министрите, но това трябва да бъде съгласувано с премиера и с ресорния вицепремиер. Не бих искала да ги обявявам предварително. Принципното решение е ,че няма да остане нито един от досегашното управление. Няма да има и назначения на хора, участвали в ДС", коментира тя ръководството на министерството.
„Вчера имах изключително полезна и приятна среща с проф. Клисарова. Позволете ми поне една седмица да се запозная с проблемите и с хората в министерството", добави тя.


„Приоритетите ни са ясно определени в програмата на правителството. Най-значимото събитие е началото на учебната година. Един министър не би трябвало да промени нещо в тази насока, но трябва да гарантира нормалното му протичане. Традиция е в България образованието да бъде висша ценност. Екипът на министерството е максимално мобилизиран за това", категорична бе тя.


„Вчера на заседанието на МС аз изрично поставих въпроса за училищата в Мизия. Предвидено е един от зам.-министрите да участва в междуведомствената комисия, която ще набележи мерки. Имаме решение - един от ресорната дирекция вече е заминал за града, за да провери какво е състоянието. В понеделник на среща ще обсъдим мерките. Има училища, които няма да могат да отворят. Възможно е да се осигури транспорт за учениците до най-близките училища. Вариантът „най-близко училище" обаче не винаги е ефективен, затова ще обсъдим всичко на място", разясни министърът.


„Тепърва ще обсъдим вариантите за бюджета за образованието. Ние имаме гаранция, че средствата за осигуряване обучението на учениците и студентите няма да бъдат намалявани, вследствие на съкращаването на средствата на министерствата. Ние ще се борим за повече пари за просвета. Решенията обаче ще бъдат взети след разговори с партньорите и анализ на ресурсите на ведомството", заяви Коларова на въпрос относно бюджета за образование.


Тя бе категорична, че ще има подробна проверка на обществените поръчки свързани с образованието.


„Проблемът с достъпа до образование е въпрос, на който със сигурност ще обърнем внимание. Голяма тема е професионалното образование, защото напускането на училище се аргументира с това, че не се вижда пряко приложение на придобитите в училище знания. Има средства, които могат да бъдат усвоени именно във връзка с първите стъпки към прилагане в действие на дуалното обучение. Наш приоритет е и ОП „Наука и образование", която за първи път настъпва в България", каза още служебният министър.