Career Digest: Защо лошите хора са добри лидери?

Мениджмънт

 

Какви са навиците на най-уважаваните бизнес дами? Жените имат лоша репутация в професионалния свят. Достатъчно е да включим телевизора, за да се убедим в това. Да вземем за пример героинята Моника от сериала "Къща от лъжи" - истеричка, немарлива майка и всяващ ужас шеф, който се радва на изключителен успех на работното си място. Или, ако този пример не ви е достатъчен, нека ви подсетим за прословутото превъплъщение на Мерил Стрийп като Ана Уинтър във филма "Дяволът носи Прада". Представата за жената шеф винаги (или почти винаги) е свързана с негативни образи. Изпълнителният директо на Yahoo Мариса Майер си навлече остри критики за това, че си е позволила да ходи на работи по време на майчинството си. Истината е, че жените не са нито по-добри, нито по-лоши мениджъри от мъжете, но имат някои общи бизнес навици, като например да вярват в инстинкта си, да създават консенсус, а не разделение, и да не се засягат от критики. (TIME)

 

Защо лошите хора са добри лидери? Искате ли да откриете великия лидер? Ако отговорът е да, веднага отхвърлете добрите хора. Започнете с лошите, след това ще му мислите как да ги ошлайвате допълнително, докато придобият съвършена форма. По-голямата част от примерите за лидерство, които се тиражират в медиите и обсъждат в курсовете по мениджмънт, всъщност са лъжи, които целят да ни накарат да изпитваме симпатия към хората, чиято работа е да управляват. Според тези широкоразпространени митове най-добрите лидери са отзивчиви, състрадателни, съпричастни и лишени от каквито и да било недостатъци. Това обаче не е вярно. Да, добрите човешки същества са отзивчиви, състардателни, съпричастни и лишени от недостатъци. Но най-добрите лидери обикновено не са. (Forbes)

 

Защо лидерите се нуждаят от истински последователи? Последователите са неизменна част от уравнението за лидерство. Без добри последователи лидерството не само е неефективно, но и безсмислено. Всеки се стреми да бъде водач, но главният компонент, който превръща хората в лидери, са последователите. Добрият лидер не само че подценява силата на последователите, но и е много добре запознат с типа последователи, с които разполага. (LinkedIn Pulse)

 

Съвети

 

Как да се будим рано? Важно е да започваме работния ден с правилната нагласа. Много е трудно обаче да бъдем силни, позитивни и енергични още от сутринта особено когато закъсняваме. За някои ранното ставане за работа е ежедневна борба, която не само ги прави раздразнителни и избухливи, но и често пъти разваля удоволствието от самата работа. Затова ако не обичате да се будите сутрин рано или имате навика да закъснявате, хубаво е да си изградите определени навици, като например да лягате по-рано, да сменяте често музиката на алармата и никога, ама никога да не натискате snooze бутона. (Business Insider)

 

Как да изградим силен екип? Вътрешната комуникация не е сред често срещаните пера в бизнес плановете на организациите. Изследванията показват обаче, че отделянето на средства за подобряване на начина, по който служителите общуват помежду си, има положителен ефект върху тяхната производителност и мотивация. Един от начините за подобряване на комуникацията между мениджмънта и подчинените е използването на онлайн инструменти вместо лични срещи и обявяването на екипните и личните цели на служителите във вътрешната мрежа на организацията. (Inc.com)

 

Обичате ли да ви хвалят? Всеки обича да бъде хвален. Чувства се добре, защото усилията, които е вложил, са получили признание. Възможно ли е обаче да се развие пристрастеност към хвалебствията? И по-важното, може ли това пристрастяване да повлияе на кариерата? Оказва се, че отговорът и на двата въпроса е "да". (LinkedIn Pulse)

 

Как да направите процеса по подбор по-малко скучен? Така че само най-добрите таланти да се свързват с вас, а за конкуренцията да остават само най-безинтересните кандидати? Рецептата не е нова, а е известна от доста години насам, въпреки че много малко HR специалисти й обръщат внимание. Казва се "изживяване на кандидата" (candidate experience) и наподобява много това, което в търговията се нарича "изживяване на клиента" (customer experience). (Recruiting Daily)