Вдъхновяващи уроци от носители на Нобелова награда

Писатели, физици, химици, медици, икономисти, обществени дейци – носителите на престижната Нобелова награда са допринесли значително за световния прогрес и социопромените. Заслужава си да се замисляме повече над техните думи и съвети и да се опитваме да ги реализираме в ежедневието си. Подбрахме за вас някои от значимите уроци, предадени ни от нобелови лауреати.

 

„Книгите и писалките са нашите най-силни оръжия.“ - Малала Юсуфзай, Нобел за мир, 2014 г.

 

„В мига на смъртта няма да бъдем съдени по количеството работа, която сме свършили, а по това колко любов сме влагали в нея. Тази любов трябва да е продукт на саможертвата.“ - Майка Тереза, Нобел за мир, 1979 г.

 

„Смелият човек не е този, който не изпитва страх, а този, който го побеждава.“ - Нелсън Мандела, Нобел за мир, 1993 г.

 

„Думите са най-силният наркотик, използван от човечеството.“ - Ръдиард Киплинг, Нобел за литература, 1907 г.

 

„Хората винаги винят обстоятелствата за това, което са. Аз не вярвам в обстоятелствата. Хората, които успяват, са тези, които търсят подходящите за тях обстоятелства, а ако не ги намират, ги създават.“ - Джордж Бърнард Шоу, Нобел за литература, 1925 г.

 

„Да направиш полезното, да кажеш смелото, да разбереш красивото – това е достатъчно за живота в един човек.“ - Т.С.Елиът, Нобел за литература, 1948 г.

 

„Когато възрастен, признат човек ти говори, слушай го с уважение, но не му вярвай. Не отдавай доверието си на нищо, освен на своя собствен интелект. Светът прогресира, когато младите търсят грешките в уроците на старите.“ - Линус Поулинг, Нобел за химия, 1954 г.

 

„В живота няма неща, които да ни плашат, само такива, които трябва да бъдат разбрани. Научавайки повече, ще се страхуваме по-малко.“ - Мария Кюри, Нобел за физика, 1903 г.

 

„Въображението е по-важно от знанието. Защото знанието е ограничено, докато въображението обхваща целия свят, стимулира прогреса, ражда еволюцията. То е истинският фактор в научните изследвания.“ - Алберт Айнщайн, Нобел за физика, 1921 г.