10-те божи заповеди на лидерството

Да ръководиш е най-отговорната, но и най-удовлетворяващата задача. За да сте успешен лидер обаче трябва да се ръководите от определени правила. Ето кои са 10-те най-важни:

 

Задайте посоката на развитие. Подчинените ви трябва да имат ясна представа някъде се движите и каква е крайната цел.

 

Съставете план за действие. Липсата на такъв е предпоставка за провал.

 

Не си позволявайте тревогата да ви проличи. Другите гледат към вас за пример и ако видят сянка на съмнение, мотивацията им сериозно ще пострада.

 

Осигурете нужните ресурси. Правилните кадри, правилните материали – всичко трябва да си е на мястото.

 

Слушайте повече, говорете по-малко. Да си лидер не означава да изнасяш лекции и да раздаваш заповеди, а да разбираш какво искат хората и да ги предразполагат да споделят с теб идеите и намеренията си.

 

Свиквайте редовни оперативки. Предварително обявявайте какво ще се обсъжда и за колко време, за да бъдат максимално продуктивни.

 

Не критикувайте публично. Дори някой да го е заслужил, направете му забележка на четири очи, а не го унижавайте пред останалите.

 

Не карайте служител да прави нещо, което самият вие не бихте направили. Истинските лидери си цапат ръцете и с неприятни задължения.

 

Бъдете отворени за предложения. Ако държите винаги вашата дума да е последна, няма да стигнете далече по пътя към успеха. Добрият лидер се вслушва в съветите на компетентните.

 

Не си приписвайте заслугите. Добрият лидер винаги отдава дължимото на екипа си.