Как да се справим със страха си от публични изяви?

Усещали ли сте, че сърцето Ви сякaш ще изкочи от гърдите, дланите ви били ли са обилно изпотени, а устата - пресъхнала, изчервявали ли сте се, дишали ли сте затруднено, когато трябва да излезете и да говорите пред много хора?

 

По статистика в Северна Америка страхът от говорене пред публика е на първо място, и едва след него е страхът от смъртта. Така, че не се чувствайте сами. Но трябва да си дадете сметка дали този страх е реален, или илюзия.

 

Има няколко стъпки, за да можете успешно да се изправите пред вашия страх и да се преборите с него.

 

• Осъзнайте ясно източника на Вашия страх

 

Зад страха от говорене пред публика се крият няколко други страхове – страхът от неизвестното и страхът от провал. Вие отлично знаете какво да кажете, но сте обсебени от мисълта, че не знаете каква ще е ответната реакция, когато заговорите от сцената, например. Страхът да не бъдеш съден, да не направиш грешка, да не се провалиш при изнасянето на речта или презентацията си - ето това са основните спънки, които могат да ви подтикнат към това да се представите не на ниво. Но има един ключов момент. Хората искат вашия успех. Защо ли? Защото надали някой би отделил част от своето скъпоценно време, за да му бъде скучно или неприятно. Ако дефинирате ясно причината за вашия страх, сте спечелили първата битка с него.

 

• Подгответе се добре

 

Трябва да сте добре подготвени, преди да говорите пред публика. Трябва да сте запознати с лекцията, презентацията или речта, която ще изнасяте. Освен това, репетирайте всичко – как влизате в залата, как излизате пред хората, жестовете, позицията на тялото.

 

* Можете да помолите приятел да ви снима, за да можете след това да се погледнете отстрани и да корегирате нещата, които не ви допадат или ви притесняват.

 

* Можете и да говорите пред огледалото. Оттам ви гледа най-големият ви приятел.

 

* Направете си импровизирано представяне с позната и добронамерена публика, пред която да репетирате - приятели, познати, роднини.

 

* Външният вид също е от значение. Облечете дрехи, в които се чувствате комфортно и удобно и които, от друга страна, повишават самочувствието ви. Също така, с подходящ фон дьо тен и пудра можете да прикриете изчервяването, вследствие на притеснението.

 

* Един съвет – не бъдете твърде критични към себе си. Опитайте се да бъдете максимално обективни, макар че това е изключително трудно. Също така, говорете по теми, за които се чувствате компетентни и запознати. Това намалява стреса.

 

• Отпуснете се

 

Всеки човек използва ралични механизми, за да се отпусне. Ето няколко предложения, които можете да изпробвате.

 

* Преди да излезете пред публика, първото, което можете да направите, e да вдишвате и издишвате дълбоко няколко пъти. Седнете удобно с изправен гръб, представете си, че главата ви е прикрепена с конец към тавана, затворете очи, вдишайте, бройте до 5 и издишайте бавно. Повторете това упражнение няколко пъти.

 

* Другото, което можете да направите, е да застанете на една крачка с лице към стената. Опрете се с длани на нея. Направете няколко лицеви опори от това положение. Доказано е, че сценичната треска се изпарява.

 

* Това, което би намалило прилива на адреналин в кръвта, е едно простичко масажиране на слепоочията. Бавно и спокойно масажирайте точките от двете страни на челото ви и ще почувствате как се успокоявате.

 

• Работа с публиката

 

Има сигнали, които биха подсказали на Вашата публика, че сте нервни и притеснени. Трябва обаче да ги замаскирате. Дори и стомахът ви да е свит на топка, трябва да излъчвате позитивизъм и хармония. Когато излезете пред своята аудитория, има няколко елемента, които не бива да пропускате.

 

* Когато застанете пред публиката, трябва да излъчвате спокойствие и увереност. Разбира се, че притеснението не се е изпарило напълно като по чудо. Изправете раменете и брадичката си, усмихнете се. Жестовете и позицията на тялото ви трябва да заблудят собствения ви мозък, че сте спокойни и уверени, независимо, че все още не сте.

 

* За да не забравите последователността на това, което искате да кажете, си пригответе подсказки. Може да са малки листчета или предмети, които да ви помогнат мисълта ви да тече гладко. Дори и да пропуснете нещо, бъдете спокойни, хората не знаят, че сте спестили част от информацията.

 

* Винаги носете вода със себе си. Ако случайно гърлото ви пресъхне или започнете да заеквате, извинете се, спрете за секунда и пийнете вода. Продължете с шега или самоирония, това ще разчупи обстановката.

 

* Докато говорите, не забравяйте да контролирате ума и емоциите си. В повечето случаи ще срещнете недоброжелателни или отегчени погледи, но не позволявайте това да ви разбалансира или разтревожи. Не забравяйте, че хората са дошли там със своите емоции и проблеми. Може вашите слушатели да са уморени, разсеяни и това да не се дължи на нещо, казано от вас.

 

* Ако не познавате никой от публиката, запознайте се с част от хората, които са дошли. Мисълта, че познавате аудиторията си, ще успокои емоциите вВи. Другото, което би разчупило аудиторията, е умереното и добре дозирано чувство за хумор. Можете да вмъкнете шега в презентацията си или да направите уж неволна смешна грешка и да иронична забележка за себе си.

 

* Докато говорите, спирайте погледа си върху човек от публиката за 2-3 секунди. За да намалите напрежението от погледа очи в очи, можете да го гледате в областта на челото. Така ще се чуватвате значително по-спокойни.

 

* Не на последно място – бъдете себе си. Вие сте уникални и неповторими и хората са дошли да чуят какво ще им кажете. но не забравяйте и ключа към успешната презентация – ценно съдържание, поднесено простичко, с доза хумор и не твърде дълго като време.