Популярни личности и бизнес лидери подкрепиха учителите по програма "Заедно в час" по време на Благотворителния търг на звездите

Шестнадесет известни личности и над 30 компании от различни сектори набраха средства в подкрепа на каузата за равен достъп до качествено образование.

София, 24 ноември 2017 г. Каузата за равен достъп до качествено образование и подкрепата за новите учители по програма "Заедно в час" обединиха за шеста поредна година известни личности и бизнес лидери от различни сектори по време на годишния Благотворителен търг на звездите. Над 100 гости присъстваха на събитието на 23 ноември в хотел "Хилтън", организирано от фондация "Заедно в час" в партньорство с Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и с подкрепата на хотел "Хилтън", "Катаржина Естейт", Global Group
и SEG.

В нестандартната благотворителна вечер, наситена с много емоции, вдъхновяващи моменти и едно салто през сцената, тази година се включиха 16 звезди и представители на над 30 компании от различни бизнес сектори, а специален гост беше заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов. По време на търга гостите имаха възможност да наддават за два часа от времето на популярни личности с впечатляващи истории от екстремните спортове, сферата на културата, предприемаческите среди, медиите. Като съмишленици на мисията на "Заедно в час" те ще дарят своето време като лектори, водещи на корпоративни събития, тиймбилдинг дейности и др.

Една от най-желаните звезди беше алпинистът Боян Петров, включил се за поредна година в търга. Той ще разкаже на екипа на компанията, купила два часа с него, за пътя до най-високите върхове на планетата. Акропилотът Веселин Овчаров ще покаже емоцията от летенето и от смяната на перспективата към света, певицата Михаела Филева ще проведе звезден урок по пеене, а актьорите Александър Алексиев и Яна Титова ще отведат спечелилия тяхното наддаване зад кулисите на новия си филм.

Сред звездите, които подкрепиха събитието, бяха и писателят Захари Карабашлиев, екстремните спортисти Илко Илиев и Красимир Георгиев, предприемачите Светозар Георгиев, Кирил Петков, Ивайло Пенчев и Петър Митев, готвачът Живко Иванов и майсторката на веган торти Линда Петкова, телевизионният водещ Ники Кънчев и израелската посланичка Ирит Лилиан. Водещи на събитието бяха Алекс Раева и Рафи Бохосян.

"Знанието е силата, която придвижва икономиките и обществата напред, а качественото образование превръща учениците в самостоятелни, способни и уверени млади хора. Убеждението, че инвестицията в тази сфера е и инвестицията с най-добра възвръщаемост ни мотивира да продължаваме да подкрепяме каузата. Щастливи сме, че имаме много и активни съмишленици във ваше лице", каза при откриването председателят на БФБЛ Ираван Хира.

"Често учителите в програмата се изправят пред ученици, които са загубили способността си да мечтаят смело. Задоволяват се с перспективата, която виждат в своята среда. Учителите са тези, които могат да ги накарат да мечтаят отново и да отворят пред тях много нови врати. Благотворителният търг на звездите е още едно доказателство, че мечтите на тези ученици имат значение, щом толкова професионалисти, успешни личности и бизнес лидери застават зад подкрепата на техните учители с ясна осъзнатост и силна лична ангажираност", сподели Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на фондация "Заедно в час".

Сумата, набраната в рамките на вечерта благодарение на съпричастността на бизнеса, ще бъде изцяло инвестирана в обучението, развитието и подкрепата на учителите по програма "Заедно в час", които преподават в 80 училища в 12 региона на страната.

НА СНИМКАТА - Ираван Хира, председател на БФБЛ; Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община; Боян Петров, алпинист; Георги Руйчев, изпълнителен директор на БФБЛ.


За "Заедно в час":

Мисията на "Заедно в час" е да работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в български училища.
Организацията изгражда силна общност от настоящи учители, възпитаници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне наистина и дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете. Мнозинството от възпитаниците на програмата остават активно ангажирани в сферата на образованието, като се развиват в различни кариерни пътеки - училищно лидерство, социално предприемачество, публични политики и др.

"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България" и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

За БФБЛ:

Лидерският форум обединява организации със споделени ценности, които развиват бизнеса си по отговорен, прозрачен и етичен начин. Ние сме платформа за обмяна на добри практики и идеи за развитие на бизнес и социалната среда в България. Ангажираме и приобщаваме ключови фигури от политиката, бизнеса, дипломацията, неправителствения сектор и медиите, за да трансформираме заедно обществото. Визията ни е България да стане добро място за инвестиции, работа и живот.