Студентите от COTRUGLI споделят опита си с програмата EMBA

COTRUGLI Business School, водещо бизнес училище в региона на Югоизточна Европа, насърчава амбициозните лидери да инвестират в професионалното си развитие, като им дава възможност да получат стипендии за своите MBA и Executive MBA програми.
Всички ще се съгласите, че работата в екип и обмяната на опит с професорите и студентите, са основните предимства на този тип програми и представляват пътя към успеха. Училището ни предостави възможността да разговаряме с един от студентите си – Деница Жечева, която сподели своя опит с програмата и стипендиантския процес.

1. Разкажи ни повече за твоята кариера. Къде работиш и на каква позиция?

Аз съм част от УниКредит вече 13 години. Присъединих се по време на мащабния интеграционен проект по сливане на трите ни банки в България – един изключително интересен период от моята кариера. Основният ми опит е в сферите Човешки ресурси и Управление на проекти.
Една от причините да съм част от екипа на УниКредит от толкова отдавна е, че от самото начало получавам възможности за кариерно развитие на всеки две до три години. По-голямата част от професионалният ми път е в България, на различни позиции в Управление Човешки ресурси на УниКредит Булбанк, но имах шанс да работя и в още две държави – Румъния и Австрия.

В периода 2016 - 2017 г. кандидатствах по програма, която предоставяше възможност за придобиване на опит в съвсем нова област. Преминах успешно селекцията и заминах за една година в Букурещ, заедно с тригодишната ми дъщеря. Там, като част от екипа на УниКредит Румъния, отговарях за проект в областта на Алтернативни канали (Банкиране на дребно). Периодът съвпадна с EMBA програмата на COTRUGLI и това много ми помогна - в професионален план ме „въоръжи“ с актуални познания и самочувствие от доброто бизнес образование, а от лична гледна точка ми даде истински приятели, които ни помогнаха по време на живота ни в Румъния.

През октомври 2017 се преместихме от Букурещ във Виена, където съм Мениджър Човешки ресурси в Централния офис, координиращ всички УниКредит компании в държавите от ЦИЕ. Категорично мога да споделя, че въпреки всички промени, през които съм преминала, това е най-голямото ми професионално предизвикателство – изключително комплексна и интересна роля, с която се надявам да успея да се справя, отново заедно с моето малко геройче – дъщеря ми Ема (която от английски/румънски думички сега преминава към английски/немски).

2. Кои са основните причини, поради които избрахте COTRUGLI Business School?

COTRUGLI Business School ми беше препоръчано от познати, завършили EMBA. Училището разполага с отлична мрежа от професори, част от които преподават в топ университети в Европа, които биха изисквали огромна инвестиция на време и финанси. Привлече ме и фактът, че лекциите се провеждат в България, Румъния, Сърбия, Хърватска – пазари и култури доста различни от Западно-европейските такива, с които съм в контакт постоянно, благодарение на работата ми. Не на последно място, за разлика от други конкурентни бизнес училища, сред участниците в COTRUGLI ЕMBA няма преобладаваща националност или индустрия.

3. А защо избрахте са кандидатствате и да учите Executive MBA програмата?

Избрах ЕMBA по две причини – водена от опита, който аз вече бях придобила към момента на кандидатстване (около 8 години на различни мениджърски позиции) и убедена, че обучение сред по-зрели и утвърдени професионалисти би било още по-ценно. Мога да потвърдя, че се оказах права – бях част от страхотна група от хора, готови да споделят опита и вижданията си и отворени да учат и да се забавляват заедно.

4. Вие спечелихте стипендията през 2016 година. Разкажете ни повече за процеса и за емоциите, с които се сблъскахте.

Целият процес по кандидатстване и селекция беше организиран много добре. Изискванията и сроковете бяха посочени ясно, обратната връзка – навременна, а интервюто – приятно и професионално. Що се отнася до деня на финалното оценяване (assessment center), като човек, организирал неколкократно такива събития, мога да потвърдя, че всичко беше отлично като подготовка и провеждане.

5. Какви бяха очакванията ви от програмата и бяха ли покрити?

Очакванията ми към програмата бяха напълно удовлетворени – целта ми беше да получа качествено обучение на различни бизнес теми, без това да ме откъсва напълно от работата ми или да бъде за сметка на личния ми живот.

Относно networking, за мен беше много полезно това, че ние, участниците, бяхме доста разнородна група – 6 държави, различни индустрии, различна възраст, разнороден предходен опит и образование, пр.

6. Какви са възможностите за нетуъркинг с останалите участници в програмата?

Програмата дава много възможности за networking. От една страна, учебните модули са структурирани така, че да изискват работа в екип и споделяне на опит, познания, идеи. От друга страна, самото пътуване до различните локации на провеждане на модулите, беше своеобразен тим билдинг. И, не на последно място, не пропускахме да „купонясваме“ заедно по време на всеки модул 

7. Според твоя опит, какви качества трябва да притежава един лидер или мениджър, за да бъде успешен в днешно време?

Отговорът на този въпрос е всъщност и основната причина да кандидатствам за ЕMBA – вярвам, че за съвременният лидер/мениджър не е достатъчно да бъде експерт в една конкретна област. Той/Тя трябва да има широкоспектърни бизнес познания, богата мрежа от контакти в различни държави и индустрии, любопитство към актуални бизнес тенденции и постоянен стремеж да се развива и да създава стойност за хората около себе си и за компанията, за която работи.

8. Какви са вашите планове в бъдеще?

Макар да съм ЧР професионалист, не съм привършеник на т. нар. кариерни пътеки и стриктни планове. Вярвам, че трябва да се занимаваш с нещо, което ти носи удовлетворение, в което си добър и можеш да имаш реален принос, нещо, което ти дава свобода да реализираш идеите си и, не на последно място, което е достатъчно предизвикателно, за да се развиваш постоянно. И, с каквото и да се занимаваш, трябва да го правиш по възможно най-добрия начин и да не пропускаш нови възможности, които се откриват пред теб!

За мен самата на този етап международната кариера е предпочитаната професионална посока.

9. Какъв съвет бихте дали на бъдещите кандидати за стипендии? Върху какво трябва да се фокусират?

Относно процеса на кандидатстване, бих ги посъветвала да бъдат максимално автентични и да участват активно. Всъщност мисля, че това ще е съветът ми и за след началото на обучението, защото колкото повече дадеш по време на програмата, толкова повече ще получиш – както по отношение на истински приятелства, така и от гледна точка на самото професионално обучение.

Ако сте сред тези, които са готови да инвестират в знания, да разширят своята бизнес мрежа и да станат конкурентни на бизнес пазара, кандидатствайте тук за стипендиите, които COTRUGLI предоставя на успешните мениджъри в България с обща стойност над 100 000 евро! Крайният срок за кандидатстване е 20 май 2018 г.