COTRUGLI Business School: един от водещите инвеститори в бизнес образованието в България

С Катерина Владич, Executive Director на COTRUGLI Business School Сърбия, разговаря Биляна Стефанова

Къде сте отраснала и кой е най-яркият Ви детски спомен?
Родена съм и съм израстнала в Белград, Сърбия. Най-яркият ми детски спомен е свързан с летата, които прекарах на Черногорския бряг с брат ми и родителите ми. Там за първи път плувах, за първи път се влюбих... може би . Ето защо много обичам тази страна.

Дълго време работите в помощ на хората, пострадали от домашното насилие и трафик на хора. Защо се насочихте в тази сфера и кое Ви накара да я смените?
Един от преподавателите ми в Университета предизвика интереса ми към малцинствените групи и насочи вниманието ми към жертвите на домашно насилие. Затова започнах доброволна дейност за една от неправителствените организации в Сърбия, която все още се бори срещу домашното насилие и трафика на хора. Тогава бях уверена, че ще прекарам цялата си кариера, опитвайки се да помогна на тези жени и деца. Въпреки това, с течение на времето, започнах да се интересувам все повече от реалния бизнес, бизнес процесите и бизнес обучението. Така естествено промених индустрията и започнах да работя за бизнес училище.

Сега сте Executive Director на COTRUGLI Business School Сърбия. Разкажете ни повече за него?
COTRUGLI Business School е водещо бизнес училище в Югоизточна Европа (SEE) със седалище в Сърбия и Хърватия и офиси в Словения, България, Румъния, Черна гора и ОАЕ. С тези регионални оперативни центрове COTRUGLI достига до култури и бизнес среди по целия свят, създавайки силни, разнообразни и добре свързани мрежи на повече от 13 националности. Предлагаме четири различни програми: MBA, Executive MBA, Chief Executive MBA и Doctor of Business Administration.

Какви са предимствата на COTRUGLI Business School?
Програмите на COTRUGLI MBA притежават международна акредитация от AMBA асоциацията. Това е най-високият стандарт в следдипломното бизнес обучение. Само най-престижните бизнес училища по света имат тази акредитация, сред които са: INSAED, IMD, London Business School, ESCP Европа, Bocconi и други.
Нашите програми събират мениджъри и лидери от целия регион на Югоизточна Европа. Освен уменията и опита на лектори от световна класа, опитът и разнообразието на студентите допълнително обогатяват придобитите знания чрез обмен на бизнес идеи и практически съвети.
С редица дейности, организирани от училището, като събрания на бизнес учениците, форуми, конференции, спортни събития, развлекателни събития, пътувания и вечери, участниците имат възможност да се свържат на местно и регионално равнище, като създават приятелства за цял живот с колегите си.

Провеждат ли се лекции в България и как е организиран учебният процес, предвид голямата ангажираност на студентите Ви – работещи професионалисти на ръководна длъжност?
Нашите MBA програми продължават или една година (MBA), или две години (EMBA). Присъствието е много важно както за нас, така и за самите студенти и затова лекциите на живо обикновено се провеждат под формата на уикенд модули, които позволяват минимално отсъствие от работа. Модулите се провеждат предимно веднъж месечно в рамките на дълги уикенди (от петък до неделя) в градове от региона, като София, Белград и други столици на ЮИЕ.

Колко са студентите от нашата страна, как се движи техният брой през годините и какъв е техният профил?
Към днешна дата имаме около 200 студенти от България. Бройката им непрекъснато нараства от едно ПОКОЛЕНИЕ на друго. Те идват от различни отрасли като банковия сектор, IT, ICT, фармацията, FMCG, производството, автомобилната индустрия и много други.

34200152056 e67c083325 oВие предоставяте стипендии за български граждани. Как избирате победителите?
Всяка година COTRUGLI предоставя стипендии в целия регион (включително България) на най-добрите мениджъри. Този проект за Корпоративна социална отговорност има за цел да стимулира талантливите мениджъри да преследват своето лично и професионално развитие и да допринася за положителните промени както в техните организации, така и в обществото като цяло.
За да бъдат допуснати до участие в състезанието за Стипендии, кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:
 Бакалавърска степен или по-висока на висше образование.
 Минимален трудов стаж за MBA 3 години, а за Executive MBA 5 години.
 Високо ниво на владеене на английски език.
Според оценката на професионалните и индивидуалните постижения, както и личните впечатленията от всеки кандидат, събрани по време на селекционния процес, Комисията прави своя избор на кандидати, които да получат стипендии и да станат студенти на новите Executive MBA и MBA ПОКОЛЕНИЯ.

Какво е успехът за Вас и кои Ваши качества Ви помогнаха дауспеете?
За мен успехът е, когато моят екип успее да реализира нещо по най-добрия възможен начин. Те винаги работят на много високо ниво на ангажираност и вярвам, че аз съм важна част както от изпълнението на проектите, така и на тяхното личностно развитие. Мисля, че един от водещите фактори е, че се научих как да общувам открито с моя екип.

Как решавате кризисни ситуации? Разкажете ни за една от тях, оставила най-ярък спомен в съзнанието Ви...
Опитвам се да събера всички факти, да създам по-голяма картина, да определя какви ще са въздействията, да поставя приоритети и да намеря най-доброто възможно решение. Преминала съм през толкова много кризисни моменти, че не мога да откроя някоя по-специална.

Най-големият риск, който сте поемали?
Всъщност никога не съм приемала което и да било от нещата, които съм правила, като риск. Всички решения, които съм взимала или възможности, които съм приемала, от моя гледна точка са били напълно логични и необходими към онзи момент. Винаги съм знаела, че всичко ще се нареди както трябва и в повечето случаи така е ставало.

Какво Ви вдъхновява и какво Ви спира?
Новите неща, предизвикателствата и хората, които срещам, винаги ме вдъхновяват да правя повече, да науча повече и да бъда по-добър в това, което правя. Дори ако има нещо, което ме спира, се опитвам да намеря начин да работя в тази среда, защото вярвам, че най-много се учим за другите и себе си в тези ситуации. В резултат на това се развиваме повече, лично и професионално.

Какво бихте искали да бъде Вашето наследство?
За обикновените хора, като мен, единственото наследство, което можем да оставим, е на микро ниво, в собствената ни микро среда. Бих искала да бъда запомнена като човек, който се опитваше да помага на другите и да бъде пример за останалите, особено за моето дете.

Каква е Вашата кауза - лична и професионална?
Непрестанно учене както в личния, така и в професионалния си живот.

На какво да научим децата си?
Да бъдат с отворено съзнание и широко скроени, да разбират различията между хората, да бъдат добри хора и да ценят свободата.