Ние не просто учим децата да смятат, а се занимаваме с тяхното всестранно развитие

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: личен архив

Евгения Пантюхина е родена през 1987 г. в гр. Казан, Русия. Дипломиран магистър от Техническия университет в Москва, със специалност „Мениджмънт”. През 2012 г. идва в България, заедно със съпруга и сина си, водена от любовта си към нашата родина. Тук започва да развива няколко различни бизнеса, като последният от тях е Център за ранно развитие на деца – SmartyKids.

BL 2Г-жо Пантюхина, какво представлява менталната аритметика и за деца на каква възраст е подходяща?
Ние не просто учим децата да смятат, а се занимаваме с тяхното всестранно развитие. Този начин на смятане е много ефективен и полезен за хармоничното развитие на интелекта. Най-добри резултати се получават при деца между 4-12 години. В началния етап на обучение в SmartyKids детето се учи да смята с помощта на Абакус (Китайско сметало). По-късно детето ще може да умножава, дели, събира и изважда петцифрени числа устно, без помощта на сметалото.

BL 3Споменавате, че посредством този метод учите децата да избягат от клиповото мислене. Какво е това и кои са характерните му особености?
Съвременните социални мрежи, медии и филми ни заливат с твърде много информация, много често без логическа връзка. Всичко е прекалено „смляно”, случващо се за много кратко време, наситено с много силни звуци и цветове и това затруднява децата да се концентрират, което на свой ред осезаемо понижава способността им за работата с информация. Този начин на представяне на информацията се нарича клипов и не предразполага децата към развитие на мисленето. Курсовете по ментална аритметика SmartyKids съчетават както творчески, така и аналитични занимания, което гарантира хармонично и цялостно развитие на мозъка на детето. Това помага на децата бързо да решават въпроси и проблеми по творчески и логичен начин.

Кои са предимствата на тази методика и каква е нейната добавена стойност /кои са допълнителните ползи/?
Доказано е, че умствените аритметични курсове влияят върху по-нататъшното развитие на децата. Те развиват творческо и нестандартно мислене, фотографската памет, логиката, вниманието, способността за концентрация и още много други допълнителни умения.

BL 4На какви раздели се дели обучението и какви са възможностите за посещение в SmartyKids?
Ние се стремим да направим процеса на обучение толкова увлекателен, че детето да се потопи в играта напълно. Нашата методика е събрала в себе си най-добрите световни преподавателски практики в областа на менталната аритметика. Има 6 нива на обучение, като при всяко се развиват различни умения и продължителността им е между 3 и 6 месеца. Не приравняваме децата под общ знаменател, за това на всяко дете подбираме индивидуален план на обучение. За улеснение на родителите, в София имаме два образователни центъра – в кв. Лозенец и в кв. Младост, а също така предлагаме обучение по ментална аритметика и във Варна.