Print this page

Национален литературен конкурс за есе на тема: „Как да сме успешни в България“ започва от 12.02.2019 г.

Организаторите Сдружение „Успешни в България“ и Синдикатът на българските учители с партньорството на Министерство на образованието и науката обявяват, че от 12.02.2019 г. започва Национален литературен конкурс за есе на тема: „Как да сме успешни в България“. Конкурсът се организира за учениците от VIII – XII клас от общинските, държавните и частните училища, центровете за подкрепа на личностното развитие в цялата страна и ще продължи до 30.06.2019 г..

Целта на конкурсът „Как да сме успешни в България“ е да даде възможност на участниците да изразят със силата на словото свободно и без ограничения своите идеи, познания, преживявания и опит, оценки за живота и за възможностите, които виждат пред себе си за житейска и професионална реализация в България.


Да разкажат за своите очаквания, а защо не – и намерения как ще се справят с предизвикателствата по житейския си път, да споделят размисли кое ще гарантира успеха на европейския модел на развитие на страната ни и как те виждат своето участие в процесите.


Успехът има много лица. Той е въпрос на усещане и очакваме учениците да споделят своето усещане как могат да бъдат успешни в България. Конкурсът им предлага шанс да разгърнат своя потенциал и да покажат възможностите си.
Младите хора са носители на новаторско мислене, на полет на въображението и винаги въплъщават надеждите за бъдещето. Те са своеобразни негови мениджъри и техните идеи, мечти, ценностите и предприемчивостта им ще определят общественото развитие на страната през идващите десетилетия.


Учениците могат да разкажат за свои участия в различни общественозначими, социални, бизнес инициативи, доброволчество и др. Да споделят за срещнатите предизвикателствата и постигнатите успехи. И не на последно място – конкурсът дава възможност и за изява на техните литературни и творчески умения.

Цел на конкурса „Как да сме успешни в България“ е да покаже на българските деца и младежи, че е възможно да сбъдват мечтите си тук, в България. Да засили вярата в тях, че успехът е възможен и тук, в границите на нашата страна, а не единствено извън нея. Да създаде отношение към опазване на природата. Да възпита трудови умения и навици.

Участниците, класирали се на първите места във всяка община в страната, както и техните ръководители (ако имат такива) получават грамоти. Класиралите се на първите мяста получават и възможност да засадят дърво на определено за целта от местната Община специално място.


Идеята е да се формира „Гора на успеха“, която ще просъществува през десетилетията и ще свидетелства за амбициите и реализацията на успешните българи в България.
Всеки участник ще може да полага грижи за фамилното дърво, да си направи семейна снимка с него. Изключителен шанс е човек да засади и да отгледа дърво. Символ на живота и връзка между световете - корените му са в земята, а върхът – устремен в небето, дървото е сред най-ценните ресурси на планетата.


Това е и своеобразното послание на конкурса – здраво свързани с родината си България, младите българи се устремяват към висотите на успеха, според собственото си разбиране, и създават жизнено необходимите ресурси и условия за успешната си реализация и просперитета на страната с грижа към опазване на природата и създаване на трудови навици.


Партньори на конкурса са Business Lady Club, чиито членове са основатели на сдружение „Успешни в България”, списание Business Lady, списание Bulgaria Business Review.

За повече подробности може да пишете на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..