Разберете дали можете да работите за себе си

Няма значение, дали бизнеса е малък или голям - съществуват универсални характеристики, присъщи на бизнесмените. Наемните работници имат по-малко отговорности от предприемачите, а често и много повече свободно време. Посочваме ви няколко въпроса, които ще ви позволят да оцените собственият си потенциал.

Фактът, че четете тази статия показва, че се интересувате от възможността сами да си станете работодател и да работите за себе си. Някои от Вас не се решават на тази стъпка, защото се съмняват, че самостоятелната заетост е точно това, което Ви трябва. Тук ще разгледаме няколко въпроса, отговорите на които ще Ви позволят да прецените, дали характерът Ви и начинът Ви на живот ще Ви позволят да станете бизнесмен. Има вероятност, че след като ще отговорите на въпросите които посочваме, ще решите, че за Вас е по-добре да правите кариера като наемен работник и да не поемате отговорността на собствения бизнес.

Може ли бизнесът да стане Вашия начин на живот?

Повечето от нас мислят, че за хората, които имат собствен малък бизнес, това е временен начин да си изкарват прехраната. Разбира се, съществуват и такива „бизнесмени”. Наред с това всеки от нас познава човек, който с интерес и хазарт се занимава с бизнеса си. За тази група бизнесмени бизнесът е начин на живот, отговарящ на тяхната представа за пълноценната им личностна реализация.

Отговорете си честно, добре ли се оправяте с времето си? Можете ли да го разходвате рационално, без да ощетявате личния си живот? Дали сте отговорен и организиран човек? Дали можете да подчините живота си на потребностите на Вашия бизнес?

Откривател ли сте? Желаете ли да откривате и постигате нови неща?

Колкото и да изглежда невероятно, хората, които работят вкъщи или имат собствен бизнес, не обичат рутината. Управлението на собствена фирма, дори тя да има само един работник, изисква да бъдете гъвкави, любознателни, контактни и съзидателни.

Бизнесът не е за Вас, ако търсите сигурност и чувствате, че спокойствието на рутината е предпочитаният от Вас начин на живот.

Готови ли сте да се учите?

Управлението и развитието на собствен бизнес ще изискват от Вас непрекъснато да повишавате своята квалификация, да придобивате нов опит. Колкото и да сте подготвени и квалифицирани в момента, бизнесът Ви няма да оцелее, ако не се борите за него, не привличате нови клиенти и не сте в крак с новите неща на пазара.

Имате ли нагласата да съчетавате работата си и личния си живот?

Самостоятелната заетост е нож с две остриета. От една страна, можете сами да се разпореждате с времето си и с работния си график. От друга страна, има опасност да ощетите една част от живата си - или личното си време или работата (бизнеса) си.

Повечето хора, решили да работят за себе си, са били мотивирани от факта, че ще съчетават работата и личния живот по начина, по който искат. Наистина, когато сам си началник, по лесно можеш да отделиш време за семейството си, хобито или почивката.

Омръзнала ли Ви е рутината на живота на наемен работник?

Доста хора предпочитат ден след ден да извършват рутинни задължения в работата си, да не поемат големи отговорности, да играят по правилата на своят работодател и да правят бавна кариера като наемен работник. Това също е начин да направите успешна кариера.

Живота на бизнесмен не може в никакъв случай да се нарече рутинен! Трябва да можете да рискувате, да поемате отговорности, да планирате и да коригирате плановете си, да имате бързи реакции и да работите с много хора.

Има ли потенциал да печелите достатъчно от бизнеса си?

Направете малък бизнес-план на живота си като бизнесмен. Сметнете, колко пари Ви трябват „за живот”. Какви лични и семейни разходи имате за наема на апартамента, тока, колата, храната и т.н.? После сметнете, какви потенциални приходи можете да имате от собствения бизнес. Пресметнете, колко време на ден трябва да отделяте за работата си, за да печелите достатъчно добре. Трябва да сте сигурни, че бизнеса Ви ще Ви осигурява достатъчно пари за прехраната.

Сега, след като сте отговорили на тези въпроси, можете да прецените, дали се струва да се откажете от кариерата на наемен работник и да се захванете със собствен бизнес.