Колективно решение за единен учебник – настоява министърът на образованието

"Не е обсъждана идеята за единен учебник, защото искам да чуя най-напред обществото". Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова след заседанието на Министерски съвет.

 

Според проф. Клисарова образованието е ангажимент на всички и затова тя не желае да предлага такива промени, без да усети какво искат учениците и хората.

 

"Ще можем да подобрим качеството по съдържанието на учебниците, когато в колектива на издателството участват повече учители, а след това те бъдат публикувани на страницата на МОН, за да може учителите да се произнесат по тях", каза още Клисарова.

 

Припомняме, че преди два дни Клисарова заяви на среща с учители в СОУ "Христо Ботев" в Ивайловград, че до завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници.

 

"Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан", обясни тогава Клисарова. "Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни", добави тя. Според нея, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. По думите й в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.