Най-добрите университети в Германия за чуждестранни студенти?

Германия е на четвърто място в света по прием на чуждестранни студенти след САЩ, Великобритания и Австралия. Какво я прави толкова атрактивна дестинация за кандидатстващите от цял свят?

 

На първо място стои качеството на обучение. В последните години кандидат-студентите се интересуваха най-вече от университети, които предлагат практически занимания наред с теоретичните.

 

Днес вече това е факт почти навсякъде и новата модна вълна е в специалностите, даващи възможност за международно обучение, при които заниманията се провеждат последователно в 2 или 3 университета в различни държави, след което вече завършилите студенти получават дипломи от всички тях. В Германия се предлагат много такива бакалавърски и магистърски програми.

 

На второ място, икономическото положение и условията на живот, възможностите за работа и развитие също са фактори, които привличат студенти от цял свят в родината на Гьоте. Всички граждани на Европейския съюз са с равни права с жителите на Германия при кандидатстване за стажове и работни позиции. Студентите имат право на 20 часа труд седмично, за да имат време и за посещаване на лекции и за учене.

 

Трети фактор, който влияе при избора на Германия за учебна дестинация, е възможността за обучение на английски език. Има доста специалности, които се преподават изцяло на него, но все пак немците остават по-консервативни по отношение на медицината, стоматологията, фармацията, правото и архитектурата, за които задължително ще ви трябва сертификат по немски език.

В Мюнхен броят на университетите, популярни сред чуждестранните студенти, е огромен. Най-търсените сред тях са:

 

Technische Universität München

 

Това е университетът, който държи топ места в различни класации – заема 1-во място сред университетите в Германия и 53-то място в света. Повече от 16% от студентите му –около 5000, са с чуждестранен произход. Заради качеството на обучение, което предлага в сферата на инженерните науки и технологиите, може да се похвали с партньорства с университети като MIT, Stanford, Cornell и Georgia Tech в САЩ, както и с много европейски и азиатски висши учебни заведения.

 

Ludwig-Maximilian Universität München

 

Почти 15% от студентите са чуждестранни. В него се предлагат над 100 специалности, като все повече и повече от тях са с преподаване изцяло на английски език. Най-добре развит е в сферите на бизнеса и управлението, физиката и психологията. Всичко това му помага да се задържи на 60-то място в световните класации.

 

Два от най-добрите университети за чуждестранни студенти в Германия се намират в Берлин – най-модерният град в страната, в който не само учащите са от различни националности, а и всички останали жители.

 

Freie Universität Berlin

 

Най-големият от четирите изследователски университета в града очаква съвсем скоро една трета от студентите му да бъдат чуждестранни, като в момента броят им е 6,500 от общо 28,000. За последната година е класиран на 87-мо място в света, а силните му страни са специалностите в сферата на изкуствата, хуманитарните и социалните науки. Университетът има клонове в САЩ, Белгия, Египет, Русия, Индия и Китай, което още повече спомага за сформирането на партньорски отношения с университети от цял свят.

 

humbold-university-photo2Humboldt Universität Berlin

 

В класирания на 99-то място в света университет повече от 10% от студентите са чуждестранни. Той е един от най-старите университети в Германия и силните му страни са научните изследвания в областта на изменения на климата и устойчива енергия, икономика и история на науките.Сред сравнително по-малките немски градове също има такива, които предлагат гостоприемна среда за чуждестранни студенти. Някои от тях са с изключително студентско население.

 

Heidelberg University

 

Този университет е първи по научни постижения и специалности в Германия и на 55-то място в световните класации. В бакалавърските и магистърските програми чуждестранните студенти са над 20% и идват от 130 страни по света. А при доктурантурите една трета от студентите не са с немско гражданство. Въпреки това много малко са специалностите, които се предлагат на английски език.

 

Universität Freiburg

 

16% от студентите на университета идват от 120 различни страни. Предлага се обучение в специалности от различни сфери – социални, природни, хуманитарни, компютърни науки, медицина и други. Въпреки че е основан още в далечната 1457 г, университетът поддържа съвременна база и методи на преподаване. Това му спечели заслуженото място на победител в съревнованието на елитните световни университети, както и приза за отличие в областта на иновативните науки и репутацията на един от водещите университети на 21 век.

 

Това, разбира се, са само водещите класацията университети в Германия. С над 450 висши учебни заведения в страната всеки, който желае да учи там, би имал голям избор. Нека споменем и факта, че в повечето университети образованието е безплатно и няма семестриални такси.