Print this page

Музиката ни прави по-добри и по-чисти

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: личен архив

Класик Арт струнен квартет и ансамбъл
Камерното свирене е в основата на всички върхове в музиката. Добрите музиканти споделят страст, израз на красота и споделена емоция между себе си и публиката. Ние се стремим да обхванем разнообразни жанрове и да разгърнем идеите си.

Класик Арт квартет е основан през 2017 г., като още с първия си концерт представят произведение, написано специално за тях. Квартетът започва сезон 2017-2018 г., под патронажа на Софийската филхармония, с мисия да покаже изключителни автори и музиканти.
Музикантите на Класик Арт квартет Людмил Ненчев (цигулка), Цветелина Попова-Стайкова (цигулка), Евгения Димова-Бааджиева (виола), Кристиана Генова-Михайлова (виолончело) заемат водещи позиции в големите оркестри в София. Всеки един от тях е музикант със сериозна автобиография и множество награди.

Класик Арт квартет се гордеят с богат репертоар, като няма значение дали става въпрос за наш съвременик или класика в най-чистата й форма. За музикантите е важно да развиват тяхната ангажираност към най-доброто, на което са способни.

www.classicartstringquartet.art

https://www.facebook.com/classicartstringquartet.art/

https://www.youtube.com/channel/UC9RcUyR9OoxBs14d_59sO7Q


Как възникна идеята за създаването на "Класик Арт квартет"? Каква е основната концепция на групата или така да се каже - мисията и визията Ви?
Винаги сме искали да свирим заедно в по-малки състави. Да правим проекти, за които ние отговаряме. Разбира се, приятелството и сродните усещания за музика ни сближиха още повече и така постепенно се роди идеята за създаването на "Класик Арт квартет".

Какво отличава квартета от останалите класически музиканти, свирещи в група?
Струнният Квартет е в основата на всеки оркестър и за него има написана много литература. Всеки уважаващ себе си композитор пише квартет в даден период от живота си.
Квартетът позволява да обхванем различни жанрове и епохи. Позволява ни да бъдем свободни в изобора си на музика.

Каква е Вашата целева аудитория? Към какви хора е насочена музиката Ви?
Музиката е за всички. Стараем се да докоснем повече хора с изпълненията си. Камерната музика, за съжаление, в България не е толкова разпростанена, въпреки че имаме традиции в тази сфера. Бихме искали с разнообразен и различен репертоар да намерим тази духовна потребност на публиката, която да я накара да изпитва необходимост да бъде в залата с нас.

Каква е добавената стойност на това, което правите и музиката, която творите за Вашите слушатели?
Ако накараме хората да изпитат забравено чуство, да ги натъжим или да ги пренесем с усмивка в един различен свят, значи сме постигнали целта си.

Всеки от Вас притежава внушителна биография. Кои са основните постижения, с които се гордеете най-много като отделни музиканти? А като "Класик Арт квартет"?
Камерната музика означава, че за да сме добри, трябва да бъдем едно цяло. Индивидуалните постижения са ни направили това което сме, но сега се гордеем от общите ни победи – и затова ще отговорим на въпроса за квартета.

Имахме прекрасна година, в която успяхме да реализираме страхотни проекти. Всеки един от тях е специален, защото хората, които застанаха до нас и зад нас направиха невъзможни неща в името на музиката.
Проектите: “Палитра от тембри”, “Възвишено и земно” успяха да обединят музиката, поезията, живописта.

Гордеем се много с поканата да бъдем членове на журито на конкурса за лютиери “Кремона”, където оценявахме инструменти от цял свят. Имахме възможността да бъдеме редом с едни от най-големите имена в лютиерското изкуство. Заключителният концерт след журирането беше един прекрасен завършек .

Имаме прекрасно сътрудничество с композитора Румен Бояджиев-син. Той написа произведение специално за състава и успяхме да направим примиерата с огромен успех.

Изсвирихме неговия първи струнен квартет и за нас това беше привилегия, която се дава на малцина. За един от следващите ни концерти отново се задава примиерно произведение и отново е на Румен Бояджиев-син. Сигурни сме, че ще бъде страхотно.

Да не пропусна и пианистката Викория Цоцкова, която е наш неизменен партньор и приятел. Нейните идеи за репертоар и реализация дават на състава изтънченост и новаторство! Благодарение на Вики имаме поглед върху съвремената камерна музика. Щастливи сме, че музикант от такава класа е до нас в най-интересните ни проекти.

Само преди месец свирихме с един невероятен музикант от далечна Австралия. Иън Мънро е пианист и композитор от световна класа. Той избра нас за дебюта си в България.

Съвсем наскоро проключи проекта ни с програма изцяло посветена на Бетовен.

Наши солисти бяха Михаил Михайлов (първата валдхорна на Софийската филхамония и Софийската опера) и специалната ни гостенка от Сърбия Евица Радевска – валдхорна.

Програмата бе изключително красива, изцяло виенска класика, подчинена на традицията.

Последният ни концерт беше постевет на невероятния Моцарт. Едва ли има човек, който да не чувал за прекрасната му музика, както няма музикант, който да не я е изпълнявал.

В камерната музика Моцарт е изключително разнообразен и доставя удоволстие както на слушателите, така и на изпълнителите. Дори научно е доказан благотворният ефект от слушането на този велик композитор! Надяваме се и нашата публика да го е оценила подобаващо.

И не на последно място, номинацията за “Кристална лира” – това, че “сериозната” музикална общоност оцени усилията ни и даде знак, че вървим в правилната посока е голямо признание за нас.

По какви проекти работите в момента? Предстоят ли Ви участия?
Предстоят ни много интересни концерти. На 13 май ще свирим с Василена Серафимова -Маримба. Тя е изключителен музикант и артист. Лауреат на много награди, има записи за Радио франс, БНР, Словашкото национално радио, издава диск за Дойче грамофон. Свирила е в едни от най-престижните зали и е желан гост и солист навсякъде по света.

След този концерт ще се насладим на музицирането с Вики Цоцокова. Концертът е част от цикъла „Фаворити”.

Какви са бъдещите Ви професионални планове?
Бихме искали да имаме един успешен сезон и по всичко личи, че ще бъде много динамичен.
Предстоят записи за Българското национално радио и още нови проекти, за които ще кажем, когато сме готови за реализация.

Вашето пожелание към читателите на сп. Бизнес лейди?
Преди всичко да бъдат здрави. И като едни истински дами да се погрижат и за духовното си здраве. Защото музиката ни прави по-добри и по-чисти. Кара ни да мечтаем и да се пренесем в един по-добър свят.