Print this page

Не следваме отъпкани пътища, стараем се да бъдем себе си и да правим музиката, която истински ни носи удоволствие

Характерен за нас е модерният звук и различният поглед върху световни класики и поп песни

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: Диляна Флорентин

Трио HYPNOTIC са познати като най-успешната струнна формация у нас. Това, което събира и обединява Мария Новева (цигулка), Марина Хинова (виолончело) и Бистра Копринкова (виола), е желанието им да разчупват музикалните рамки в класически кросоувър стил. В репертоара на триото са включени емблематични световни произведения като “5-тата Симфония” на Бетовен в диско версия от 70те, “Либертанго” на големия майстор Астор Пиацола, “Legend of Asturias” на испанския композитор Исак Албениц, “Sway” на Pablo Beltrаn Ruiz, вълнуващата фолклорна песен “Едерлези” и много други, които ги правят желани изпълнители за всяко събитие, където вкусът и музиката имат значение.

Как се роди идеята за създаването на формацията?

Мария: От малка започнах с опитите да композирам и си мечтаех някой ден да изпълнявам собствена музика. Исках да имам свобода в професионалното си развитие. Затова никога не съм се виждала като оркестрант. Групата ни се роди преди 13 години, между приятели, с идеята да имаме точно тази свобода на самопродуциращи се артисти. Тогава основах HYPNOTIC, като първите членове на групата бяхме аз и Маринка, а малко по-късно към нас се присъедини и Бис.

Бистра: Много се радвах на HYPNOTIC още от момента, в който разбрах за съществуването на групата и следях тяхното развитие. Тайничко съм си мечтала да бъда част от подобен състав. В момента, в който те се свързаха с мен и ми предложиха да стана част от състава, едва повярвах какво ми се случва. За мен това беше голямо признание.

Марина: С Мими се познаваме още от музикалното училище, свирили сме в различни състави заедно. От голямо значение е изпълнителите, които излизат на една сцена, да са в един ритъм не само с музиката, а и със сърцата си! Именно това беше причината с Мими да направим нещо заедно. Така се роди идеята за HYPNOTIC.

Каква беше първоначалната ви концепция и очаквания?

Мария: И тогава, и сега концепцията е да изпълняваме музиката, която обичаме. Създаваме свой музикален стил на границата между класиката и поп музиката. Първите години бяха експеримент, докато намерим нашето звучене и екип, достатъчно способен и смел, с който да реализираме музикалните си идеи. Имаме огромното щастие да работим с един от най-продуктивните и успешни композитори у нас – Румен Бояджиев-син, а за модерното звучене се доверяваме на човека, създаващ хит след хит – Светлин Къслев.

Бистра: За мен HYPNOTIC е сбъдната мечта. Реалността надхвърли очакванията ми. Вече 10 години съм щастлива да бъда част от групата, разбиваща всички митове за класическите стандарти.

Марина: От самото начало интерпретираме музиката, която всяка една от нас харесва. Няма да забравя чувството, когато успяхме да реализираме едно от любимите ми произведения за китара на Исак Албениц – „Legend of Asturias”. Мими направи прекрасен аранжимент, в който гласовете на китарата са разпределeни между нас трите. Когато влагаш душата и сърцето си в това, което правиш, резултатът е повече от удовлетворяващ. Asturias се превърна в едно от най-харесваните и любими парчета на публиката ни.

Кое е характерното и уникалното за индивидуалното звучене на музиката, която правите?

Марина: Всяка една от нас е завършила класическо музикално образование и класиката лежи в основата на музиката ни, но не се ограничаваме в тези рамки.

Мария: Характерен за нас е модерният звук и различният поглед върху световни класики и поп песни. Колаборацията на двамата композитори, с които работим – един класически и един поп композитор, ни дават възможността да съчетаваме най-доброто от двата стила. Истинско предизвикателство е да се постигне деликатния баланс при смесването на два толкова различни музикални стила. Това е една от причините да сме без аналог в нашата сфера.

Бистра: Не следваме отъпкани пътища, стараем се да бъдем себе си и да правим музиката, която истински ни носи удоволствие.

Коя е вашата публика и по какъв начин удовлетворявате потребностите й?

Мария: Имахме случай, когато в близост до нашата сцена се случваше второ събитие, с музика от онзи популярния у нас жанр… и когато засвирихме, към нашата сцена започнаха да идват хора и оттам. Обичайна случка е, когато има малки деца на наш концерт, те винаги да идват да танцуват при нас на сцената. Така че, нашият опит ни показва, че публиката ни е много разнообразна, от най-малките до най-големите и дори стиловите вкусове не са определящи за нашите почитатели, което много ни радва.

Бистра: Когато се стараеш да правиш качествена музика, публиката винаги го оценява.

Марина: За мен най-ценното е да успееш да предадеш на слушателите това, което чувстваш, чрез изпълнението си. Тогава се получава магия!

С кое свое постижение като формация се гордеете най-много?

Мария: С нашата публика. С усмивките и отношението, които получаваме на всеки концерт. С моментите, в които хората ни споделят, че специално са пътували до града, в който свирим, за да ни чуят. Поканите да представяме България в различни точки на света, както и концертът ни по случай честването на националния празник на България - 3 март в Европейския парламент в Брюксел, ни правят истиснки горди, щастливи и удовлетворени.

Бистра: Повод за гордост е всеки един ден, прекаран с момичетата. Изключително се гордея с таланта на Мими и всяко едно обаждане, в което ми казва „Имаш поща, парчето е разписано“, всяка една репетиция, в която растем заедно, ръка за ръка с музиката, която обичаме. Гордост е всяка покорена сцена, гордост са и искрените поздравления на публиката. Ако мога да си позволя един пресен пример, то бих споделила думите на едно дете, което дойде при нас след изпълнението ни и с притеснен поглед и сърце, пълно с радост ни сподели, че ние сме най-хубавото нещо, което се е случвало на тази сцена.

Марина: Всяка една сцена е ново постижение и повод за гордост. Когато видиш в очите на публиката любов и възхищение от това, което правиш, чувството е велико!

Какви предизвикателства трябваше да преодолеете, докато се наложите в сектора? Въобще, кои са основните трудности пред съвременния музикант у нас?

Мария: За нас всичко се случи съвсем естествено, без да сме изпитвали трудности да се наложим на музикалната сцена. Още с представянето на първите ни произведения разбрахме, че посоката, в която вървим, е правилната. По същото време продуцентите на рейтингово вечерно шоу по телевизия Pro.BG ни привлякоха като нежната част от бенда в шоуто. Там имахме шанса да представяме новата си музика. Последваха много медийни покани и първите ни изяви като гост-изпълнители в супер успешните формати – като Dancing Stars, Vip Brother, X Factor. Натрупахме безценен опит и за кратко се превърнахме в най-разпознаваемата струнна група в нашата сфера.
Съвременният музикант трябва да разбира както от всички аспекти, свързани с музиката, нейната реализация и издаване, така и от бизнес частта, която включва менажирането на артистите, финансирането на музикалната аудио и видео продукция и нейното популяризиране. Много музиканти смятат, че всичко това трябва да идва отнякъде на готово и това им създава трудности.

Бистра: Трудностите си ги правят хората. Научили сме се да не приемаме трудностите като такива, а като предизвикателства. С оглед на това, COVID периодът в който се намираме, бе и продължава да бъде предизвикателство, с което ежедневно се борим и се опитваме да превърнем в ползотворен период за нас.

Имате ли изяви зад граница и намирате ли разлика във възприятията на публиката у нас и в чужбина? А други разлики, които са ви направили впечталение?

Бистра: В представите ми изниква веднага китайската публика. Неведнъж сме споделяли, че благодарение на участието ни в международния фестивал в Наннин се докоснахме до усещането да бъдеш „Мадона“. Слизайки от сцената, полицаи трябваше да ни пазят от полудялата по нас публика. Фестивалът се провежда ежегодно през октомври в столицата на Южен Китай и по това време китайският град приема над милион туристи.

Марина: Навсякъде ни приемат много топло, но фестивалът в Китай си остава едно от най-незабравимите преживявания. Там публиката беше изключително емоционална, дишаше с нас и беше в синхрон с всяко наше движение.

Мария: Любопитство в погледите на публиката и бързите усмивки, които се появяват още на първото ни изпълнение са същите, както и у нас. Като цяло аз не намирам голяма разлика, с изключение на азиатската публика. Там е друг свят.

Как се отрази пандемията върху музикалния сектор?

Марина: Пандемията се отрази тежко не само върху музикалния сектор, а навсякъде. Повлия силно психически и емоционално на хората на изкуството, които изразяват душата си на сцената, а тя беше заключена. Ние се опитахме да мислим креативно в създалата се ситуация и да използваме така липсващото преди пандемията време за нова музика и проекти.

Мария: Не толкова пандемията, колкото тоталната липса на мерки, които да предотвратят ликвидирането на целия независим културен сектор, се отрази убийствено. Независмите артисти бяха първите, на които им беше отнето основното право – правото на труд. Те претърпяха и ще продължават да търпят гигантски загуби за месеци напред и ще са последните, които ще могат да се върнат към нормални възможности за работа. Ситуацията, в която се намираме и в момента, поставя под въпрос физическото оцеляване на хиляди артисти и стотици организации, а се очаква зимните месеци да бъдат още по-тежки.

Работите ли върху конкретен проект в момента? Споделете повече подробности...

Мария: О да, в изминалите месеци започнахме работа по нов проект и искаме да го представим в концерт-изненада, защото е много различен. Само ще издадем, че финалните щрихи ще добави мастеринг инженерът Дейвид Кътч от легендарното Mastering Palace studio. Радваме се, че той работи с нас наравно със световни имена като Майли Сайръс и Бруно Марс.

Бистра: Работим върху проект, с който вярваме, че ще позиционираме HYPNOTIC на световната музикална сцена.

Къде можем да ви видим и чуем?

Марина: Имаме планирани концерти из страната през следващите месеци. В момента тече тяхната организация, така че конкретните дати и градове ще обявим през септември. Следете официалните страници на HYPNOTIC във Facebook и Instagram, за да сте сред първите, които ще ги разберат. 

Какво ще пожелаете на читателите на сп. Business Lady?

Бистра: Най-важното - бъдете здрави, целеустремени и все така успешни.

Марина: Да са здрави, да бъдат себе си и да слушат хубава музика.

Мария: Да намират вдъхновение и да се радват на малките неща в живота, защото те ни правят истински щастливи.

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://www.businesslady.eu/kultura-i-art/izkustvo/item/3007-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD?tmpl=component&print=1#sigProIdbe2bbfd7f6