G-Beauty новият бум за нашата красота

Д-р Светла Николова

G-Beauty е новата тенденция в козметиката след триумфа на установилите се вече на пазара корейска K-Beauty и след нея японскатата J-Beauty.

Но за разлика от К-Beauty например, чието начало бе поставено от правителството на Южна Корея за популяризиране на корейските марки козметика в чужбина, то G-Beauty е по-малко за козметичните ритуали, и има за цел по-лесното постигане на чистата красота.

За разлика от предишните тенденции, German beauty идва от Европа. Oткроява се преди всичко с ефективността си и е базирана основно на научни изследвания, а също и на използването с приоритет на натурални и био съставки. Тук навсякъде господства германският минимализъм, който оказва силно влияние не само върху съдържанието, т. е. самата козметика, но и върху опаковките и цялата визия на продуктите. Тук нямат място компоненти без конкретна функция и целта на формулите е да се отговори на специфичните нужди на всеки тип кожа.

Германия днес повече от всякога е лидер що се отнася до производството на био и устойчиви козметични продукти. Инновативни научни методи, модерни инженерни подходи и техники са призвани да извлекат максимума от богатсвата на природата. За разлика от корейската или японската, тенденцията при G-Beauty е не да се създават нови методи или ритуали за красота, а да се фокусира върху чистотата и простотата на продуктите, които неизменно следват философията на "по-малко е повече".

Марки, които в момента са начело по отношение на новите тенденции в G-Beauty не предлагат непременно нещо ново, но може би точно това е привлекатеното тук: грижата за нашата красота е на основата на чисти и природни продукти, формули създадени от лекари, които наистина знаят от какво се нуждае кожата ни.

Германия и нейните немскоговорящи съседи Австрия и Швейцария отдавна се застъпват за естествения, устойчив, осмислен подход към личните грижи и са водещи страни в днешните нагласи за по-екологичен и прозрачен свят. Ето защо немските марки са под светлината на прожекторите на световната сцена

Силен аргумент в полза на тази нова вълна и напълно в унисон с днешните виждания за заобикалщщата ни среда е също и производството, стриктно придържащо се към строги параметри за безопасност и качество, така че продуктите да отговарят на много изисквания, преди да достигнат до рафтовете на магазините. В Европа и респективно в Германия, ограниченията по отношение на компонентите в козметиката са много и изключително стриктни. В Европа са забранени над 1300 опасни химически съединения, докато в САЩ Агенцията по безопасност е ограничила използването само на 20. В Германия се набляга на безопасността.

Американските потребители харесват немската продукти за красота, която следва Европейските стандарти за био и натурална козметика, защото това автоматично означава, че в тях няма опасни химикали. Освен това немската козметика се отличава с некрещящи опаковки, които са и все повече екологични. Това ги отличава в големия шум на претенциите в козметичния бранш.

Тази важна информация е известна и на потребителите в Америка, които увеличават непрекъснато доверието си към немската козметика и нейните продажби през 2018 са се увеличили с 13%.

От друга страна съкровищницата на немската и австрийска традиция за красота, господства философия, стремяща се към простота и изпитани и утвърдени през вековете компоненти.

През последните години се наблюдава една особена еволюция в естетическия идеал и как тези, които искат да се борят с признаците на възрастта, всъщност го постигат стремейки се към по-естествен вид. На тази нова сцена именно се появявя G-Beauty за да даде отговори чрез изпитани и утвърдени през годините решения. Хората вече не очакват да се сдобият с чудо в бурканче както преди. Те търсят, това което ще им позволи да проектират една по-здравословна и по-щастлива версия за себе си. А това означава добра грижа за кожата, доказани съставки и превенция.

Тази нова епоха на прозрачност означава, че също така очакваме повече от продуктите, които се грижат за нашата кожата. Навлизаме в нова епоха, в която ефективността може би ще започне да се оценява повече от маркетинга. Лесният достъп днес до информация свързва хората по света и създава предпоставка за нови предпочитания и знания. А в крайна сметка, всеки иска преди всичко здрава кожа.

Но тези основи за натуралност все пак не са уникални за G beauty: сертифицираната био козметика е широко развита в цяла Eвропа – Италия, Франция, дори и в България има производители на биокометика. Защо G-Beauty? Отговорът е: немската репутация за ефикасност, ефективност и изключително строги стандарти. Категорията „изпитано и ефективно“ е в основата на утвърденото мнение за качеството на „Произведено в Германия“, независимо дали се отнася за коли или за козметика. Тази репутация движи възхода на немските марки за био и натурална козметика.

„Немската козметика е позната като създадена от учени, с чисти формули, която носи ефективни резултати“ казва Марла Бек пред Ню Йорк таймс.

Докато немското правителство не подпомага фирмите в търсенето на пазари в чужбина, страната подпомага развитието на цялостната среда в обществото за по-устойчиво земеделие и опазването на околната среда. Все повече категории в немския бизнес се развиват на основата на качество и екологичност.

За повечето от търсещите клиенти, немските брандове за козметика са носители не само на чисти формули, но и на нова наука. Това е нещо като женитбата на производство на продукти за грижа за красота с немското инженерство.

Освен това опаковките дават голяма прозрачност на това, което съдържат продуктите. Те са максимално прости и претенциите са подкрепени от научни доказателства.

Други предимства създаващи у потребителите доверие към немските марки биокозметика са, че те забраниха варварските и ненужни практики за тестване върху животни, както репутацията на специалисти с отлични познания за производството. Много от немските марки посочват ясно източниците и производителите на техните суровини и съставки.

Всички тези принципи на G-Beauty доведоха до естественото й предимство и търсене сред все по-взискателните потребители.