Енергийната сигурност отново е политически приоритет, заяви Йотингер

Всяко прекъсване на руските газови доставки, които преминават през Украйна, ще има значителни последици за Европейския съюз. Това заяви днес европейският комисар Гюнтер Йотингер.„Енергийната сигурност отново се превърна в политически приоритет заради опасенията, породени вследствие на напрежението между Русия и Украйна. Русия е нашият основен външен доставчик на енергия, а Украйна - ключова транзитна страна. В тази ситуация всяко прекъсване на доставките ще има значителни последици за ЕС и Европа като цяло”, заяви комисарят по време на кръгла маса за енергийната политика на ЕС.


Йотингер обясни още, че изграждането на газопровода „Южен поток” трябва да бъде преустановено, докато проектът не бъде приведен в съответствие със стандартите на ЕС.
Във вторник руският президент Владимир Путин призова строежът на газопровода да не бъде политизиран, като отбеляза, че той е в полза както на Русия, така и на ЕС. Путин определи опитите на САЩ да спрат проекта обикновена борба на конкуренцията.


„Особена роля в икономическото сътрудничество между Русия и Австрия играе енергетиката. Австрия е първата западноевропейска страна, която сключи договор за доставка на газ със СССР. Ние считаме „Южен поток” са стратегически значим за устойчивото енергоснабдяване на Европа”, заяви Путин по време на посещението си във Виена.