Нека оцветим есента и зимата – ще се топлим с цветове

Предложенията в облеклото, а и в аксесоарите, грима и маникюра за есен-зима 2014-2015 ще са по-цветни от обичайното за студеното време.


Пастелните цветове ще продължат да разпръскват своя захаросан имидж.


Черното е оцветено и обогатено с червено и синьо, за да може да се комбинира с по-силни и ярки версии на същите тези цветове, в по хармонични комбинации.
Червените цветове пък запазват своята дълбочина, богатство и топлина, като заимстват от церемониалното червено.


Подобно на настоящия сезон, неутралните цветове остават с нюанс на камилска вълна или охра, но за есента и зимата много от тях са избледнели в по-студена светлина и са по-етерни. Жълтите нюанси също са по-зимни, с преобладаваща охра.


Кафявото запазва своя класически вид, но върви рамо до рамо с по-ярки и контрастни окраски, които издигат и трансформират традиционното в нещо по-модерно.
Зеленото е в облачно синьо-зелeни нюанси, които се съчетават добре с по-тъмните сини цветове.


1Колкото по-малко загрижени сме да залагаме на сигурното обаче, синьото започва да отстъпва на заден план, като играе само поддържаща роля. Може да го видим като щрих в черното или зеленото, също така присъства и в лилавото, като трансформира понякога трудните цветове в нещо по-подходящо за употреба.


Много от лилавите и виолетовите цветове са смесени със сини тонове. Това позволява по-комерсиалното им използване както в мъжката, така и в дамската мода. Въпреки това, наситеното с червени нюанси лилаво ще продължава да се развива в модата.


Преди всеки сезон, Pantone публикува доклад за модерните цветове, където може да намерите топ 10 цветовете за жените и за мъжете, какво да очаквате от дизайнерите и техните идеи за сезонни комбинации.


Ако внимателно се вгледате в предложенията за предстоящия есенно-зимен сезон, ще забележите, че няма съществена разлика между цветовете за жените и тези за мъжете, като доминиращо е присъствието на цвета на годината - Сияйна орхидея.


3“В миналото, с падането на температурите, потребителите обикновено се връщаха към по-тъмните нюанси на черното и тъмно синьото, но в нашия глобално свързан свят това вече не е така,” казва Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute и добавя:


“И потребителите, и бизнесът са склонни да влязат в диалог с цветовете, не само през топлото време на пролетта и лятото, но също така и през мъгливия и студен есенно-зимен сезон.”


А вдъхновенията са неизчерпаеми, и както споделят дизайнерите в доклада на Pantone, те могат да дойдат от винтидж платовете и килимите, от номадския дух или екзотично пътешествие до Колумбия, от световно известния каталунски готвач Феран Адриа или структурата и цветовете на парижката катедрала Нотр Дам.

4