Print this page

Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика: Образованите млади хора са най-ценният капитал на България

17.05.2019

Акценти: Искам да изградим мост към сънародниците ни в чужбина и да им покажем, че и у нас могат да имат висок стандарт на живот
Осигуряваме безплатна детегледачка за млади семейства за период до 18 месеца


Госпожо Русинова, от началото на годината Министерството на труда и социалната политика организира кариерни изложения във Виена, Лондон и Кьолн. Какъв е интересът на младите ни сънародници към тези събития? Изразяват ли желание да се върнат в България?
Кариерните форуми преминават при много голям интерес от страна на младите българи, които учат и работят в чужбина. Някои от тях са заминали преди доста години зад граница и посещението на изложенията им дава възможност да добият реална представа за икономическото развитие на страната, да се срещнат с водещи работодатели от всички икономически сектори и да получат от първа ръка информация за възможностите за професионална реализация в България. По време на срещите ни в Австрия, Лондон и Кьолн голяма част от младежите споделиха, че биха се завърнали у нас, за да са близо до семейството си, но не по-малко важни за тях са и възможностите да намерят професионално предизвикателство, което ги вдъхновява и мотивира да разкрият творческия си потенциал. И разбира се не на последно място стои желанието да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, възможности за гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот. До края на 2019 г. заедно предстои да организираме изложения в Берлин и Хага заедно с нашите партньори от Българския кариерен форум. Сигурна съм, че по време на тези срещи голяма част от младежите ще намерят своя работодател или подходяща стажантска програма, а защо не и да решат да стартират свой собствен бизнес у нас.


Българските работодатели осигуряват ли достатъчно високи заплати, които да са конкурентоспособни на тези, които младежите биха получили в чужбина?
През последните години икономиката и пазарът на труда в България се развиват положително. Безработицата у нас е на рекордно ниско ниво. Инвестициите във високотехнологични производства се увеличават, а това води до ръст на възнагражденията и до откриване на високо платени работни места. В същото време недостигът на квалифицирана работна сила кара все повече работодатели да разберат, че уменията, знанията, таланта и мотивацията на техните служители са най-ценният им капитал, от който зависи успешното и устойчиво развитие на управляваните от тях компании. Конкуренцията за най-добрите и мотивирани служители се засилва все повече. Затова все повече работодатели не пестят усилия и средства за привличането на квалифицирани кадри. Това се доказва от данните на националната статистика. В края на 2018 г. средната заплата в България за първи път надхвърли 1200 лв. В сектора на информационните технологии и комуникациите средното възнаграждение се увеличило с над 13% на годишна база и доближава 3000 лв. Подобни тенденции има и в енергетиката, финансите и застраховането, където средната заплата е около 2000 лв. Тези суми вероятно са по-ниски от възнагражденията, които младежите биха получили в Германия, Австрия и Великобритания, но когато съотнесат техния размер спрямо значително по-големите данъци и високия стандарт в тези страни, може да се окаже, че в България те могат да имат по-добър живот.


Кое е основното послание, което искате да отправите към младите хора?
Образованите и талантливи млади хора са най-ценният капитал за България. Вярвам, че с усилията на държавата и партньорство на Българския кариерен форум, неправителствения сектор и работодателите ще успеем да изградим мост към сънародниците ни в чужбина и благодарение на техния предприемачески дух, младежки ентусиазъм и енергия ще успеем заедно да превърнем България в още по-хубаво място за живот, създаване на дом, семейство и кариера. Заедно можем да покажем, че страната ни е не по-малко привлекателно за работа и живот от много други европейски страни. Освен това у дома човек тежи най-много на мястото си и се чувства по-щастлив до близките си хора и приятелите, с които е израснал.


Предполагам, че сред темите, които вълнуват най-много младите ни сънародници в чужбина, е и подкрепата, която държавата оказва на семействата с малки деца.
Да, разбира се. Заради това по време на срещите ни отделяме достатъчно внимание за да запознаем младите хора с предимствата на социалноосигурителната ни система. България е сред страните с най-щедро майчинство в света. През първата година след раждането майките получават обезщетение 90% от дохода , върху който са се осигурявали. За да насърчим работещите жени въведохме промяна в законодателството, която действа от 1 юни 2017 г. С нея дадохме възможност майките, които се върнат на работа преди бебето да навърши 12 месеца, да получават към заплатата си и 50% от обезщетението за майчинство. Интересът към тази възможност се увеличава. През 2018 г. от нея са се възползвали 1007 жени. Тази мярка дава възможност на семействата да увеличат доходите си в период, в който имат най-голяма нужда от средства. Плюс е, че жените няма да губят квалификацията си заради дългия престой извън пазара на труда. Освен тази законодателна възможност допринася и за решаване на проблема с недостига на кадри.


С какви други мерки държавата подкрепя работещите майки и младите семейства?
Една от най-успешните инициативи в тази посока през последните години е проект „Родители в заетост“, който се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Чрез него осигуряваме безплатна детегледачка за родители с деца до 5 години и за многодетни родители с деца до 12 години за период от 18 месеца. Към момента за включване в проекта са одобрени над 2100 родители. От тях около 1500 работят, а 600 са безработни. Близо 60% от безработните са намерили работа до 4 месеца след включването им в проекта, което показва, че тази подкрепа е много необходима на семействата. По този начин насърчаваме и икономическата активност на жените, чиято заетост все още е с около 10 процентни пункта по-ниска от тази на мъжете. И не на последно място даваме възможност на младите семейства да работят, да увеличат доходите си и да се грижат по-добре своите деца.

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://www.businesslady.eu/politika-i-socialni-roli/politika/item/2883-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD?tmpl=component&print=1#sigProIdbdf80b072e