Цветелина Николова - брой 10

Гледам на работата си като на част от мен...
като на нещо, което осмисля ежедневието ми и ме изпълва с удовлетворение

 

Цветелина Николова е изпълнителен директор на винарска изба „Катаржина Естейт”, включваща фирмите „Полтурист”, „Катаржина Винеярдс”, Полинвест”, „Белица Винеярдс”, „Аполония Винеярдс”, „Полония”, „Уайн България” и търговското дружество „Платиниум Брандс”. Тя е и управител на фирмите, обединяващи холдинга за производство и дистрибуция на алкохолни напитки Белведере Груп България – „Домейн Менада”, „Менада Винеярдс”, „Домейн Сакар”, „Сакар Винеярдс”, търговските дружества „Винимпекс” и „Белведере Дистрибуция”. Завършила е бакалавърска степен по политология на френски език и има придобита магистърска степен по МИО от УНСС. Стартира кариерата си през 2001 г. като маркетинг специалист в Red Bull България. От 2003 г. започва работата си в Белведере България като търговски представител, а от 2006 г. до 2011 г. е търговски и маркетинг директор на холдинга. Цветелина Николова бе обявена за „Млад мениджър” за 2012. Наградата й бе връчена от фондация Еврика на официална церемония в Националния политехнически музей в София. Цветелина Николова управлява екип от 353 души на постоянен трудов договор и 632 души по време на сезонни кампании.

 

Катаржина Естейт е една от най-награждаваните български изби на международната винена сцена. За 2012 година е представила България с изключителните си вина на най-престижните винени конкурси като Vinalies International Paris, Chardonnay du Monde France, China Wine& Spirit Awards и е носител на най-високи отличия. Капацитетът на Katarzyna Estate e за производството на близо 2 млн. бутилки годишно. 95% от продукцията се реализира на вътрешен пазар.

 

Г-жо Николова, работите в бизнеса с производството и дистрибуцията на вина и алкохоли повече от 13 години. С какво Ви спечели този бизнес и как успява да Ви задържи вече толкова години?


Винопроизводството е особено интересна сфера, поради редица причини. Хората, които се интересуват от вино, обикновено са с по-широки представи и по-задълбочено отношение не само към виното, но и към стила на живот въобще. Именно и това налага стила на самата продажба на виното – бих казала, че виното, за разлика от твърдия алкохол се продава с финес. Разбира се, като всеки бранш и винопроизводството и търговията с вино си има своите специфични особености, доброто познаване на които гарантира успешното развитие на бизнеса. Трябва да се познават в дълбочина първо целия производствен процес – от тероара, лозята – до финализирането на произвидствения процес. Следва много точно маркетингово позициониране, креативност в подбирането на самия бранд, каква да бъде бутилката, тапата, дизайна на етикета и т.н. Всичко това ми дава възможност да се срещам с много и различни хора, с които не само ми е изключително приятно да общувам, но и от които научавам повече за бизнеса и се усъвършенствам като професионалист и мениджър.


В сектора може да се каже, че попаднах случайно. Първоначално отговарях за твърд алкохол и за съвсем различен сегмент потребители. След като компанията стартира дистрибуцията на вината Менада и Сакар, аз поех <business to business> сектора, в това число топ клиенти и частни клиенти, за които изработвахме вина с персонализирани етикети.

 

Какви са вкусовите предпочитания на българина към виното? И промениха ли се те през годините?


Cvetelina NikolovaСъс сигурност мога да кажа, че вкусовите предпочитания на българския потребител на вино се променят. В последните 5 години се произвеждат много висококачествени вина. До преди това в България нямаше много изби, които можеха да предложат вина с по-висок клас. „Катаржина Естейт” беше една от първите на пазара, които го направиха. И не само предложи висок клас вино, но и го позиционира във високия ценови сегмент.


Определено се наблюдава повишаване на винената култура на българския консуматор на вино. Това предполага все по-завишени критерии сред потребителите, защото всяка консумация на хубаво вино води след себе си желанието следващия път да вкусиш нещо ново, нещо различно. До известна степен, не се променят толкова вкусовите предпочитания, колкото се променя нагласата – ако в продължение на 3 години пиеш вино, в началото не го подбираш толкова прецизно и не боравиш с богата информация за него и процесите на неговото производство. С течение на времето обаче неусетно ставаш ценител, развиваш вкус към висококачественото вино и все повече се интересуваш какво вино консумираш – по-купажно вино, по-отлежало в дъбови бъчви, по-старо вино. Жените, например, предпочитат плодови вина... вина, които са съчетани от няколко сорта грозде.


Ние, като производител и дистрибутор на вино, сме в ежедневен контакт с нашите клиенти. В течение сме какво търсят, какви са новите очаквания и какво ни липсва, за да ги задоволим. Не само като ценови сегмент, но и като вид вино. И когато създаваме нов бранд, идеята за него идва отзад напред – от клиента към търговския представител на компанията. Разбира се, важно е и мнението на технолозите – какви сортове вина са налични и т.н. След като се получи самото вино, се правят различните купажи и тогава вече се преценява какво вино да предложим на пазара – по-плодово или по-дълго отлежало в бъчви, или съчетание от двете (среден клас вино).

 

Повлия ли кризата върху винения сектор и по какъв начин вие в „Катаржина Естейт” и успяхте да й противодействате?


Не бих казала, че кризата повлия на нашия бизнес в „Катаржина Естейт”, тъй като ние се стремим към постоянни иновации, към това да предлагаме вина, които не се срещат на българския пазар. Дали с нов бранд или с иновативно производство, винаги имаме идеи за развитие и това не само не позволява на кризата да ни засегне, но и от както съществува компанията у нас, всяка година имаме ръст на продажбите. „Катаржина Естейт” предлага най-скъпото вино на българския пазар в съотношение цена - качество. Това е Катаржина Резерва - 100 лева бутилката. Също така, сме добре позиционирани и в средния ценови сегмент. Предлагаме и Мезек – това е най-ниският клас вино на компанията, в ценови сегмент 6 - 7 лева бутилката (най-ниският клас на „Катаржина”, но не и на българския пазар). За пазара това е среден клас вино.

 

Имате награда за „Млад мениджър на 2012” от фондация Еврика. Бихте ли споделили повече подробности по отношение на критериите за оценка, как Вие се чувствате като неин носител и какво Ви костваше тази награда?


За мен тази награда означава много, въпреки че се случи между другото. Аз разбрах, че съм номинирана за нея в деня, в който родих своята дъщеря. За мен беше истинско предизвикателство да се явя на този конкурс, защото хората, които бяха номинирани са наистина достойни, интересни и стойностни. Журито представляваше изключителна комбинация от представители на бизнеса и академичните среди. Наградата ми донесе още по-голяма увереност, че правя нещата както трябва. Чувствам се - удовлетворена от положените усилия и постигнатите резултати. Оттук нататък с още по-голям замах ще следвам амбициите си и с още по-голяма сила ще вярвам в себе си.

 

SV2 7809На какво Ви научи бизнесът с производство и дистрибуция на вина и на какво Вие научихте него?


Мен лично работата и бизнесът ме научи на борбеност, да не спирам да преследвам целите си, никога да не казвам <не, това не може да стане>. Работата ми дава много красота и позитивизъм, защото виното е продукт, който се произвежда и продава с много любов.


Ние от „Катаржина Естейт” наистина дадохме много на винения сектор у нас. Както вече споменах, нашата компания беше първата, която предложи вино висок клас на българския пазар. Ние първи въведохме в България френска технология на винопроизводство. Тя гарантира контакта на гроздето с дъбови бъчви още от първия ден. Това са специални ферментационни бъчви, в които гроздето се поставя веднага след като се обере и което придава на виното, произведено от това грозде уникален и изтънчен привкус. В стандартния случай гроздето ферментира в иноксови резервоари в продължение на 31 дни и чак след това се премества в дъбови бъчви. По нашата технология, това се случва още от първия ден.


Също така, екипът ни за първи път у нас започна да работи с френски технолози и консултанти, не само по процеса на производството на виното, но и агрономи. До този момент в България никой не беше използвал такива консултанти. След нас това стана стандартна практика и за много други изби.


Друг момент, в който смея да кажа, че бяхме първи, това беше позиционирането на нашите брандове. Тук на първо място визирам визуалното възприемане на продукта. Следва много точното, правилно и прецизно определяне на маркетинговата ни стратегия и цели, които преследваме неотлъчно и безкомпромисно. Един от успешните и иновативни маркетингови подходи са презентациите, които правим за различни сфери от икономическия и бизнес живот у нас – сомелиери и дегустатори презентират наши брандове вина пред селектирана аудитория. Веднъж годишно организираме „Бал на Катаржина” за 500 подбрани топ клиенти на компанията – уникално и много изискано събитие. Стремим се да правим нещата по начин, по който никой друг не ги е правил у нас, да бъдем иновативни и креативни при създаването и поддържането на една специална връзка с нашите клиенти. Разбира се, не на последно място се стараем да предлагаме качествени и успешни брандове на пазара, като ежедневно се стремим да подобрим съотношението цена – качество.


В този ред на мисли, бих искала да спомена една наша единствена по рода си серия- Contemplations, Всеки един кашон съдържа 6 бутилки с различен етикет. Самите етикети са издържани в различно графично и цветово оформление и носят своеобразно послание – разказ от историята на България, изтънчена готварска рецепта, интересен факт от сферата на изкуството...

 

Освен млад и проспериращ мениджър, сте и млада майка. Как успявате да съчетаете двете отговорни професии? И по какъв начин двете поприща Ви допълват и изграждат като личност?


Раждането на моята дъщеря ме промени изключително в положителна посока. Ако наградата „Млад мениджър на 2012” ме зареди неимоверно със сила и вяра, то появата на това малко същество запълни с невероятна енергия, ентусиазъм и любов към живота всяка клетка от моето тяло. Не съм убедена, че мога да изразя чувството с думи, то трябва да се преживее, за да се усети майчинското чувство. Изключително съм благодарна на мъжа си, с който се допълваме и който ме подкрепя във всяка ситуация. На неговото пълно разбиране и съдействие дължа възможността да работя в момента, тъй като дъщеря ми е само на 3 месеца и без неговата помощ не бих се справила.


Определено, дъщеря ми Мартина придаде друг смисъл на живота ми. Даде ми много вяра, да се боря и смело да продължавам напред, не само за себе си, но и заради нея. Понякога ми тежи, че не прекарвам цял ден с нея, но пък успехите и резултатите в работата ме зареждат и вечер се прибирам усмихната, щастлива и заредена с положителна енергия.

 

Каква е Цветелина Николова – позитивна, нежна, властна, строга, креативна, силен лидер...?

Весела Шишманова, ПР на „Катаржина Естейт”: Бих искала аз да отговоря на този въпрос, тъй като познавам Цвети от доста време и имам удоволствието да работя с нея. Един успешен мениджър трябва да бъде комбинация от всичко това и аз мисля, че Цвети е именно една такава успешна компилация от всички изброени качества – нежна, силна, страшно позитивна и идейна, с умения за работа в екип. Външният вид също има своето значение, защото по този начин мениджърът презентира компанията, която управлява. Да не забравяме, че Цвети е и чудесен и много успешен лидер, само за миналата година „Катаржина Естейт” е с ръст на печалбата от 35% - какво по-голямо доказателство от това за правилната посока, в която се движим. Въпреки че всички ние я чувстваме като близък приятел, изпитваме страхотен респект към нея, защото тя е човек на място, който поставя реални цели и неотклонно ги преследва. А когато на чело стои успешен лидер, то екипът не пести сили и енергия, за да постигне оптимални резултати.

 

Kutia reserveКой е един от най-успешните Ви проекти?


Един от последните ни успешни проекти е създаването на луксозна кутия с 6 бутилки Katarzyna Reserve 2006-2007 за колекционери. Произведената серия е лимитирана, като целта ни е да задоволим и най-изтънчения естетически вкус на почитателите ни. Всеки един от етикетите на вината представлява картина, нарисувана от дъщерята на собственика на „Катаржина Естейт”, която почина много млада. Изключителните качества на виното – Katarzyna Reservе 2006 и Katarzyna Reserve 2007 и неговата красива опаковка са чудесен подарък за всеки специален повод.


Katarzyna Reserve e виното, оценено с 91 точки от видния винен критик Робърт Паркър. Тази оценка го превърна в емблематичен бранд на международния пазар. То е продукт на най-старите лозя в „Катаржина Естейт”, засадени през 2004, бленд 60/40 от Каберне Совиньон и Мерло. Отлежавало е във ф

ренски барици 24 месеца и 48 месеца в бутилка.


Katarzyna Reserve е наистина едно уникално вино - притежава искрящ и наситен гранатов цвят. Носът е средно интензивен, елегантен и атрактивен, многопластов, с изява на зрели червени плодове, сладки подправки, черен шоколад, евкалипт и дим. Виното е с мощно тяло. Вкусът е концентриран, плътен и в същото време сочен, балансиран и мек. Притежава дълъг послевкус с плавен и топъл завършек.

 

Изглеждате прекрасно. Как поддържате фигурата си – спорт, здравословно хранене...?


С работа и само с работа (смее се). Не разполагам с никакво време за спорт. Обичам да карам ски, но за съжаление тази година няма да имам тази възможност. През петнадесет минути буквално имам срещи по работа, а след 20.00 часа нямам търпение да се прибера при дъщеря си. Определено се храня здравословно, но може би е добре да помисля активно и за спорт.

 

Какви са Вашите лични предпочитания и интереси извън работата – книги, предпочитани марки, хоби, дестинации?


Хобита – ски, езда, много обичам да пътувам. Винаги съчетавам полезното с приятното. При всяко пътуване извън страната (личните си екскурзии аз правя във винени региони като Нова Зеландия, Южна Америка и др. екзотични страни, в които се произвежда вино) посещавам по няколко шата и това изключително много ме зарежда и ми дава толкова много идеи, че после се чудя коя по-напред да осъществя... Това е така може би, защото никога не съм приемала професията си като неприятно задължение, а напротив – винаги съм гледала на работата си като на част от мен, като на нещо, което осмисля ежедневието ми и ме изпълва с удовлетворение. А постигнатите резултати ме правят позитивен и оптимистичен човек, което пък ме зарежда с нови сили, вяра и амбиция.

Обичам да чета книги, свързани с мениджмънта, маркетинга и винопроизводството. Последното, което четох, беше за биодинамиката като цяла наука.

 

По какъв начин мотивирате екипа си за постигането на поставените цели? Кои са предпочитаните от Вас техники?


Старая се да съм много лоялна и точна в отношенията си с екипа. Когато кажа нещо, го спазвам на 110 процента. Държа да има една разумна граница между нас, като, от една страна, съм техен приятел, знам всички техни лични проблеми. От друга страна, искам всеки от тях да е наясно кое е допустимо и кое – не. Ако реша да направя нещо за някой, то това е преди той да го е поискали от мен. Не уважавам и не толерирам хората, които работят само за пари, защото те за мен не са креативни. Аз съм човек на крайностите – когато работя с някой и той също е лоялен към мен, съм готова да работя с него цял живот. Но ако ме предаде, затварям страницата и приключвам с него.

 

Кои качества у лидерите цените най-много?

SV2 7776

 

В началото на моята кариера ми беше изключително трудно да докажа себе си в обкръжаващата ме бизнес среда. До преди няколко години трябваше всяка минута да отстоявам себе си и идеите, които имам. В бизнеса мъжете вярват повече на мъже, а когато срещнат млада жена на мениджърски пост, те първо се чудят как е попаднала там, а после се замислят върху предложението и концепцията. Вече не е така. Хората ме познават и знаят що за човек съм и какви качества и нюх притежавам. И не се налага да защитавам всяко свое изречение.


В световен мащаб също беше доста трудно да се изкача по стълбицата. По международните ни срещи, аз бях почти сама жена, да не споменаваме годините ми. В България смело мога да кажа, че собствениците на големи компании дават възможност на жените да се докажат 

и да заемат мениджърски позиции. Но в много държави не е така. Особено в страна като Франция (ние сме френска компания) да се предостави на жена да управлява такъв огромен бизнес е почти невъзможно, а и на толкова години – абсурдно.


По отношение на необходимите лидерските качества – те са едни, независимо дали говорим за мъж или за жена. Това са лоялност, креативност, много добро познаване на сектора, в който се оперира. За нашата сфера трябват изключителни търговски умения. Екипността е ключов фактор за правене на успешен бизнес в нашето съвремие. Правилната бизнес стратегия и предварителното виждане на тенденциите за развитието на бизнеса също са от съществено значение, както и точно и ясно поставените цели и посоки за развитие. Чисто женски качества, според мен, са дипломатичността, наличието на усет и такт.

 

Какви са професионалните Ви планове за следващите няколко години – нови продукти, нови сегменти, нови потребители...?


Имаме много планове и идеи за нови продукти, за иновации в производството, за изцяло нови компании и проекти като например хотел в Катаржина за развитие на винения туризъм. Също така, мислим в посока национална стратегия в производството и маркетирането на вино, която ще подпомогне стъпването на чужди пазари. Разбира се, постоянно работим за привличането на нови потребители посредством различни маркетингови инструменти като директни презентации, промоции и много други.

 

Как бихте дефинирали успялата жена и какво представлява успехът за Вас?


Успялата жена е удовлетворена от постигнатото както в професионалния, така и в личния живот. Тя е открила формулата на собственото си щастие и я следва уверено и неотлъчно, оставяйки след и около себе си също така щастливи и доволни хора.


За мен успехът е плодът на положените усилия – той е предшестван от много безсънни нощи, от компромиси и жертви. От предначертани победи и правилните пътища към тях. От верните приятели и от лоялния и трудолюбив екип на компанията, за която работя.


Успехът виждам и в блестящите очи на малката ми дъщеря, в любовта, която и давам и която получавам от нея, упехът е и в силното рамо на мъжа ми, на който мога да се опра в трудните и напрегнати моменти в ежедневието. Успехът е в баланса между всичко пожелано и постигнато.

 

Bal KatarjinaБАЛ НА „КАТАРЖИНА ЕСТЕЙТ”


Ежегодният бал на винарска изба „Катаржина Естейт" се превърна в едно от най-бляскавите събития в София. На тържественото винено събитие, организирано от „Катаржина естейт”, гости са партньори, клиенти, известни личности.

 

Традиционно, всеки винен бал е посветен на кауза с благотворителна цел, в подкрепа на деца и млади хора в неравностойно положение, с таланти в разбични сфери. Провежда се търг на лимитирани серии вина на „Катаржина Естейт”, като последния път са събрани 41 000 лева. Парите са дарени за обучение в чужбина.

 

Manager 2012„МЛАД МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА” 


Цветелина Николова спечели приза "Млад мениджър на годината” (2012 г.). Наградата й бе връчена от фондация Еврика на официална церемония в Националния политехнически музей в София. Наградата "Млад мениджър" се присъжда ежегодно от основаването на Фондация „Еврика” през 1990 година. Конкурсът е за ръководители до 35 години с доказани качества за предприемчивост, комуникативност, аналитично и перспективно мислене, креативност. Сред носителите на приза през годините са: Саша Безуханова, управител на „Хюлет Пакард” за България; Теодор Милев, управляващ директор на „Майкрософт България”; Теодор Захов, президент на „Спектрум Нет”; Христо Илиев, председател на Съвета на директорите на „Адрес България Холдинг” и др.

 

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: Симон Вартерян