Зареждайте духа с медитация и благодатни думи

Имате нужда да останете насаме със себе си?!Колко от нас се оплакват : от натовареното ни ежедневие, следващата ни навсякъде умора и рутината в живота ни. Медитацията не е магическата дума, с която всички проблеми ще се отстраняват, но е начинът да дарим почивка на тялото и ума ни - 20 минути медитация се равняват на 4 часа дълбок сън. Да медитираме не е като да излезем в парка да потичаме, не се иска специална подготовка, нито екипировка, а времето може да е толкова, колкото имаме и когато го имаме.


Процесът на медитацията започва с решението ни да си дарим няколко мига на спокойствие и щастие. Преди да започнем ще ни е от полза да изчистим съзнанието си от очакванията. Единствено желанието ни да си починем и да се отпуснем, само него може да оставим. Разполагаме се удобно на земята, на възглавничка, на леглото или на стола, иска се да ни е удобно.


Колкото по-удобно ни е в позата, толкова по-малко ще мислим за нея. Затваряме очи, вдишваме дълбоко, изпълваме дробовете и издишаме. Вдишваме и издишваме. И колкото и да не ни се иска, мислите нахлуват едно по една, а после на цели талази. Не ги гоним, нито им се ядосваме. Връщаме се отново към дишането и те изчезват. И така всеки път, когато мислите нахлуват се връщаме към дишането, което все повече се успокоява и забавя. В целия процес няма насилие, всичко правим бавно и спокойно.

 

Понякога една думичка много помага. Един пример с най-благодатните думи е-благодаря и любов. Избираме си една и си я повтаряме при всяко вдишване и издишване.

 

След време няма да имаме нужда от думичката. Ще ни е лесно да потънем и да се почувстваме спокойни и щастливи, когато мислите изчезнат и диханието ни се успокои, за миг материалното ни тяло изчезва и ни изпълва хармония. Това е медитацията, процесът на достигане до хармонията. В това състояние може да останем колкото желаем.

 

Ако предварително сме си казали, че имаме само 20 или 30 минути, може да се доверим на съзнанието, то ще ни подскаже, кога е време да се върнем към нормалния ритъм на живот.