На сутринта след безбройните коктейли

Лято, плажове, морета и басейни. Отпуски и пътешествия. Каквото и да правим все идва на ред на вечерните коктейли, веселите приятели и хубавата музика. На сутринта обаче приказката става кошмар – главоболие, пулсиране, виене на свят, обезводняване, нервна възбудимост и т.н.

 

Махмурлук

 

Ацеталдехид – представлява продукт от алхолния механизъм, главен виновник за обособяването на махмурлук. Той се произвежда от черния дроб, когато алкохолът под действието на различни ензими се разпада. Когато количеството погълнат алкохол е малко няма проблеми, но когато то нарасне, отделените ензими не достигат и се налага ацеталдехидите да изчакват в дроба.

 

Глутаминово обезводняване – някои от най-тежките прояви на махмурлука се дължат именно на него. Глутаминът представлява важен източник на глутатион /мощен телесен антиоксидант/, а сам по себе си е стимулант за клетъчен метаболизъм във всички органи. Употребата на алкохол възпрепятства синтеза му.

 

Симптоми при махмурлук

 

Най-характерните прояви на това състояние са: главоболие, сухота в устата, тежка умора и обща слабост в тялото; повишена температура и смущения в съня, общо чувство за неразположение, диария, загуба на апетит и треперене, болезнена чувствителност към силен шум и ярка светлина.

 

2222Лечение на махмурлук

 

Загубата на течности трябва да се компенсира с изпиването на една чаша вода веднага след събуждането. За да се компенсира загубата на калий и магнезий се препоръчва приемът на млечен бананов шейк, който бързо възстановява загубите. Кафето и алкохолът след тежка нощ са напълно забранени. В краен случай може да приемат обезболяващи средства, които потискат силното главоболие.

 

От векове суровото зеле е лек за махмурлук. То има различни свойства, а най-важното в този случай е очистителното действие върху черен дроб. Зелето има защитен ефект върху лигавицата на храносмилателния тракт и в същото време предпазва червата и стомах от вредните въздействия на алкохола.

 

Народна медицина при махмурлук

 

На всеки част трябва да се изпива по една чаша чай от следните видове: чай от кората на върба се оставя да ври 10 минути, след което се прецежда и изпива /има свойства на аспирин/; чай от лайка действа успокоително върху раздразнените черва и стомах; чай от розмарин намалява главоболието и подпомага дейността на черния дроб.

 

Превенция на махмурлук

 

На първо място е златната максима да не се смесват различни видове алкохол, защото махмурлукът е много тежък. Препоръчва се употребата на алкохол да става, когато човек се е нахранил, а дори по времето на консумация отново да консумира подходящи салати и ястия, които ограничават вредното действие на алкохола. И не на последно място, за да се избегне махмурлук, просто не бива да се прекалява с количеството употребен алкохол.