Избягвате ли конфликтите?

1. В епицентъра на конфликта


Понякога хората могат да попаднат в епицентъра на конфликт или спор, само заради желанието им да помогнат другиго. Честно казано, това е много рисковано, тъй като да попаднеш в средата на чужди проблеми на други хора и да бъдеш водеща фигура в конфликта си е голям риск. Оставете нещата по начин, в който другите хора сами да сортират своите взаимоотношения без ваше присъствие.

 

2. Бъдете мили


Когато някой ви избутва до краен предел, опитайте се да запазите щастливото изражение на лицето. Покажете любезност, вместо да влезете в бой. Животът е пълен с конфликти и разногласия, намерете по-консервативни начини за справяне с тях. Добротата е защитен механизъм срещу негативни чувства. Освен това, хората около вас ще оценят вашите умения за разрешаване на споровите ситуации.

 

3. В роля на миротворец


Тези хора, обичат мира и избягват да скочат в конфликта. Ако заложите на мира и любовта в сърцето може да сте непобедими. Миротворецът е съпричастен и на двете страни и е лишен от лоши чувства. За тези хора важи правилото: “Най-голямата победа е битката, а тя не се води с борби“. Не се притеснявайте, ако не сте роден миротворец, можете да получите това умение в някой етап на живота.

 

4. Като медиатор


Такива хора бягат от всякакви ситуации на конфликт. Те не попадат в никакви обстоятелства и всичките им действия тясно показват, че не желаят да бъдат намесвани в стресови ситуации. Ако и вие сте към тази категория, то опитайте се да бъдете трето участие в конфликта на други хора, та дори с мълчаливо присъствие.

 

5. Охлади обстановката


Ако усещате бързо разгорещяване на конфликтната ситуация, потърсете начин да се измъкнете, да се отдалечите на разстояние или тактично да си тръгнете. Стреса е мощно оръжие, с което може и да ви манипулират, а това в конфликтна ситуация е опасно. Намерете начин да охладите обстановката.

 

6. Отървете се от негативността и драмата


По принцип е добре винаги да избягвате негативните и драматични хора. Те са мощни унищожители на самочувствие и самоуважението. Наред с това те повлияват на физическото и психическо благополучие. Негативните хора се нуждаят драмата, също толкова, колкото и от кислорода.


7. Избягвайте провокациите


Най-ефективният начин да избегнете конфликтна ситуация е да игнорирате провокациите. За целта изградете си своя собствена философия и я поддържайте ревниво.

 

Запомнете, че конфликтът може да е изтощително и вредно за здраве нещо, а от вас самите зависи, как ще го понесете над себе си. Запазете самообладание, не позволявайте да ви повличат.