Техника за Емоционално Освобождаване – Гари Крейг

Техниката за Емоционално Освобождаване (ТЕО) е вид акупунктура за лечение на отрицателни емоции, при която се стимулират определени меридианни точки като се потупкват с върховете на пръстите. В основата й стои идеята, че негативните емоционални състояния се дължат на блокажи в енергийната структура на човешкото тяло, която на практика е изградена от енергийни меридиани.

 

Според създателя на техниката Гари Крейг, ако техниката се направи добре, това може рязко да редуцира времето на терапевтичния процес : “Ако в нормалната терапевтична практика са нужни месеци и години, то с ТЕО са достатъчни само часове и минути.”

 

Той е роден в Америка и завършва Инженерни науки в Станфорд. На 13 години осъзнава, че качеството на мислите му се отразява на качеството на живота му. От тогава започва да се интересува от всичко, свързано с личностното развитие и психологията на човека.

 

През цялото време той търси да открие бърз и ефективен терапевтичен метод, но се разочарова от психотерапията, тъй като според него често пациентите не се излекуват напълно или са необходими дълги години за това. Така той чува за психолог на име Роджер Калахан, който за разлика от останалите постига доста по-бърз ефект при много от пациентите си. Силно заинтересуван от работата му, Крейг се свързва с него и научава, че лекарят прилага една особена техника, която има силно въздействие при всички негативни емоционални състояния.

 

2Д-р Калахан открива техниката 1980 г., работейки с пациентка, страдаща от силна фобия от вода. Освен страхът й от вода я измъчвали и постоянно главоболие и кошмари. В търсене на помощ пациентката обиколила много психотерапевти – без резултат. Д-р Калахан се опитвал година и половина да й помогне по конвенционалния метод, но не успял. Докато един ден не стъпил отвъд границите на психотерапията. По това време той изучавал усилено енергийната система на човека и решил да потупа с върха на пръста си точка, намираща се под окото на пациентката (всъщност това била крайната точка на стомашния меридиан). За това си действие той бил провокиран от оплакването й, че я боли стомахът.

 

За негова изненада след като потупал точката под окото й пациентката започнала изведнъж да твърди, че притесняващите я мисли относно водата изчезнали и за доказателство слязла до басейна, намиращ се на близо, и започнала да си пръска вода в лицето. Никаква фобия. Никакво главоболие.

 

Според Крейг фобията на пациентката се дължала на следното:
Когато тя усещала страха си, потокът на енергията, течаща през стомашния меридиан, се блокирал. Този енергиен дисбаланс бил причина за острото й емоционално състояние. Потупването под окото й изпратило импулси по стомашния й меридиан, което върнало естествения ход на енергийния поток в него. Така се балансирали и емоциите на пациентката. Целта на това повтаряне не е да затвърди страха, а да го накара да излезе наяве. Когато човек осъзнае страха и едновременно с това изпраща енергийни импулси, страхът ще изчезне от само себе си.

 

Гари Крейг доразвива техниката, до която Калахан случайно достига, и я популяризира. В днешният й вид точките за потупване и разтриване са около 12.