Уроците на Паулу Коелю

"Написах първата си книга на 40 години, - разказва Паулу Коелю. – Не знам защо трябваше да чакам толкова време – това беше мечтата ми, откакто бях на 10. Явно е трябвало да преосмисля живота си и точно като момчето в "Алхимика", да обиколя света, за да разбера, че мечтата ми е била близо до мен през цялото време. Всъщност, всичко опира да куража..."

Вижте какво още мисли световноизвестният бразилски писател за настоящето и миналото, мечтите и разочарованията, истинските и фалшивите приятели, любовта и самотата...

Но преди това малко фактология:

Паулу Коелю в издаван в над 160 държави по целия свят. Книгите му са преведени на 56 езика. Продадени са над 50 000 000 копия. Първият му роман е "Дневникът на един маг" (1987 г.). През следващата година се появява "Алхимикът", която, 14 години по-късно, е обявена за "най-продаваната книга, написана на португалски език, за всички времена". Книгата му "Вероника решава да умре" получава престижното отличие International IMPAC Dublin Literary Award (1998).

За мечтите:

Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства.

За знаците:

Вярвам в знаците... Вярвам в съдбата. Вярвам, че хората всеки ден имат възможността да узнаят кое е най-доброто решение, което трябва да вземат, във всичко което правят.

Достатъчно е да внимаваш, уроците сами идват при теб, когато си готов, и ако забелязваш знаците, винаги ще научаваш това, което ти е необходимо, за да направиш следващата стъпка.

За успеха:

Успехът влиза в дома на онзи, който всеки ден повтаря: "Ще дам най-доброто от себе си."

За вярата:

Ти си онова, което вярваш, че си.

Който вярва, че се е провалил, винаги ще се проваля. Който е решил, че не може да бъде различен, ще бъде погубен от рутината.

За трудностите:

"Трудност" е името на древно средство, създадено само за да ни помогне да определим кои сме.

Ако мислиш, че рискът е опасен, опитай еднообразието - то е смъртоносно.

За отчаянието:

Когато всички дни станат еднакви, това означава, че хората са престанали да забелязват хубавите неща в живота, докато слънцето върви по небосклона.

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

За оправданията:

В живота ни винаги има събитие, върху което да прехвърлим вината за това, че сме спрели да вървим напред.

В определен момент от нашето съществуване загубваме контрол над живота си, който от този ден нататък става подвластен на съдбата. Това е най-голямата лъжа на света.

За грешките:

Погрешното решение ще ти посочи правилното.

За щастието... и нещастието:

Никой не трябва да се пита защо е нещастен. Този въпрос носи в себе си вируса на тоталното разрушение. Ако се запитаме, ще поискаме да открием кое ни прави щастливи. И ако това, което ни прави щастливи, е различно от начина, по който живеем в момента, или извършваме някаква безвъзвратна промяна, или ставаме още по-нещастни.

За настоящето:

Ако можеш никога да не излизаш от настоящето, ще бъдеш щастлив човек.

Да се радваме на настоящето,... да изживеем този миг с помощта на уроците от миналото и мечтите за бъдещето.

За реалността:

Съществуват два свята: този, за който мечтаем, и действителният свят.

Желанието не е това, което виждаш, а това, което си представяш.

Ако си способен да видиш красотата, това е само защото носиш прекрасното вътре в себе си. Светът е като огледало, в което всеки вижда собственото си отражение.

За нас и другите:

Обичан и уважаван е само онзи, който обича и уважава себе си.

Не си губете времето да обяснявате... хората чуват само това, което искат да чуят!

Когато често се срещаме с дадени хора, те стават част от живота ни. И като станат част от живота ни, започват да се опитват да го променят. И се сърдят, когато не правим това, което те изискват от нас. Понеже всеки си мисли, че знае как другият трябва да живее живота си, но всъщност никой не знае как трябва да живее своя собствен.

Ако реагирам така, както хората очакват, ще стана техен роб. Нужно е да имаш огромна доза самоконтрол, за да не позволиш това да се случи, защото човек е склонен да действа така, че да се хареса на някого - особено на самия себе си.

За самопознанието:

Опознаваме себе си само когато се сблъскваме с границите на собствените си възможности.

Престани да бъдеш този, който си бил, и се превърни в този, който си.

Понякога е нужно да се изгубиш, за да откриеш себе си.

За познанието на другите:

Един от сигурните начини да съдиш за характера и ума на човека е по избора на книги и приятели.

За истинските и фалшивите приятели:

Наскоро открих нещо важно: истинските ни приятели са тези, които са до нас тогава, когато ни се случват хубави неща. Те се молят да успеем, радват се на победите ни. А неистинските приятели се появяват само в трудни моменти, с тъжна физиономия на "солидарност", докато в действителност нашето страдание им служи като утеха за собствения им нещастен живот. Миналата година, когато бях в криза, изникнаха разни хора, които никога преди не бях виждал, и започнаха да ме утешават. Ненавиждам това.

За свободата:

Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.

Голямата житейска мъдрост се състои в това да проумеем, че можем да бъдем господари на нещата, които се опитват да ни държат в робство.

За щедростта:

Хубаво е да даваш, когато те молят, но още по-хубаво е да можеш да отдаваш всичко на някого, който нищо не ти е поискал.

За възрастните и децата:

Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.

За общуването:

В човешките отношения най-важен е разговорът, но хората вече не го правят – не сядат, за да говорят или за да слушат другите. Ходят на театър, на кино, гледат телевизия, слушат радио, четат книги, но почти не разговарят. Ако искаме да променим света, трябва да се върнем във времето, когато войните са се събирали около огъня и са си разказвали истории.

За борбата:

Всяка битка в нашия живот ни учи на нещо, дори и битките, които губим.

...Ще осъзнаеш три важни неща. Първо: В мига, когато човек реши да застане срещу даден проблем, си дава сметка, че е много по-силен, отколкото си е мислил. Второ: цялата енергия, цялата мъдрост извира от един и същ източник, който обикновено наричаме Бог. Трето: никой не е сам в нещаститето си, винаги има още някой, който мисли, радва се или страда по същия начин, и това ни дава сили да се справим с предизвикателство, изникнало пред нас.

За тъгата:

Хората, които наистина имат проблеми, нямат време за депресии.

Защо хората са тъжни? Съвсем просто е... Защото са се вкопчили в личната си история. Всички вярват, че целта на живота им е да следват някакъв план. Никой не се пита дали този план е именно за него, а не за друга личност. Претоварват се с преживяванията, спомените, вещите, чуждите идеи, а това е повече, отколкото могат да носят. И накрая забравят мечтите си.

За самотата:

Човек може да издържи една седмица на жажда, две седмици на глад, много години без покрив над главата си, но не може да издържи на самотата. Тя е най-лошото от всички мъчения, от всички страдания.

Има нещо още по-лошо от това да вървиш самотен и нещастен и то е да си с някого, който те кара да се чувстваш така, сякаш си без каквото и да било значение за неговия живот.

За спомените:

Човешкият мозък е невероятен - забравяме миризмите, докато не ги усетим отново. Заличаваме нечий глас от паметта си, докато не го чуем пак. Дори емоциите изглеждат завинаги погребани, докато някой ден не се върнем на същото място и не ги събудим отново.

Помислете добре, преди да заложите щастието си за шепа спомени.

За сбогуването:

Винаги трябва да знаеш кога приключва един етап от живота ти. Ако упорстваш да го продължиш повече от необходимото, ще изгубиш радостта и смисъла на всичко останало.

След като разкажеш една история, би трябвало да се освободиш от нея, нали така? Аз съм се освободил. Но докато го прави, човек разбира — и точно в това се крие тайната, — че някои истории са прекъснати по средата. От такива истории ни е по-трудно да се освободим, а докато не затворим една глава, не можем да започнем следващата.

Толкова е важно да позволим на някои неща да си отидат. Да ги пуснем на свобода. Да се избавим от тях. Хората трябва да осъзнаят, че никой не играе с белязани карти, понякога печелим, друг път губим. Не се надявай да ти върнат нещо, не се надявай да признаят усилията ти, да открият гениалността ти, да разберат любовта ти. Не се колебай да приключиш с даден етап. Не от гордост, от некадърност или надменност, а защото той просто не се вмества повече в живота ти. Затвори вратата, смени диска, почисти дома си, изтупай прахта. Престани да бъдеш този, който си бил, и се превърни в този, който си всъщност.

Затвори някои врати днес. Не от гордост, неспособност или арогантност, а просто, защото те не водят на никъде.

За прошката:

Енергията на прошката, която се проявява чрез любовта, ще промени живота ти към по-добро.

За любовта:

Може би любовта ни кара да остареем, преди да ни е времем и ни подмладява, когато младостта вече е отминала.

Колкото повече сърцето се приближава до простичките неща, толкова по-способно е да обича без задръжки и без страх.

Страданието се появява тогава, когато очакваме от другите да ни обичат по начина, по който ние си представяме, а не по начина, по който любовта трябва да се прояви — свободно, без ограничения, водейки ни чрез своята сила, без да ни позволява да спрем.

Единственият начин да избегнеш страданието е да се откажеш от любовта.

Любовта е болест, от която никой не иска да оздравее. Който се е разболял от нея не се опитва да се възстанови, а който страда от нея, не желае да бъде лекуван.

Когато тръгнем да търсим любовта, тя също тръгва към нас. И ни спасява.

За живота:

Животът може да бъде кратък или дълъг, в зависимост от това как ще го изживеем.

За новото начало:

Всяка сутрин е време да започнете живота си отначало.

Един ден ще се събудите и вече няма да имате време да направите нещата, които винаги сте искали. Затова, направете ги сега!