Как цветовете влияят на тялото, поведението и настроението ни

„Цветовете, като чертите на лицето, следват емоциите." – Пабло Пикасо
Усещаме ли се неспокойни в жълта стая? Синият цвят кара ли ни да се чувстваме спокойни? Интериорните дизайнери и художниците отдавна са разбрали как цветът може да повлияе на нашите чувства, настроение и емоции, както и да предизвика и много физиологични реакции. Някои цветове могат да повишат кръвното налягане, да забавят метаболизма ви или да изморят очите ви.

 

Ето и някои факти за влиянието на цветовете върху човешкото поведение и емоции:
• Едно изследване е установило, че хапчета плацебо с топъл цвят са по ефективни от тези със студен цвят.
• Друг експеримент доказал, че инсталирането на улични лампи, светещи със синя светлина в даден район, довело до намаляване на престъпността там.
• Температурата на околната среда също може да влияе върху предпочитането на определен цвят. Например, когато температурите са по-ниски, хората инстинктивно предпочитат по-топли цветове. И обратното, когато температурите са високи предпочитанията са насочени към по-студената гама от цветове.
• Проучванията показват, че цветовете оказват влияние и върху производителността. Студенти, изложени на влиянието на червения цвят преди изпит, демонстрират по-ниска ефективност в резултатите, които показват.
• Изследвания открили, че червеният цвят кара хората да реагират с по-голяма скорост и сила, което може да се използва в областта на спорта.

 

Червено – цветът на физическото

 

Червеното е цветът на огъня и кръвта, така че той най-често се свързва с енергията, силата, решителността, страстта и желанието. Той е много мощен цвят. Ефектът му върху човека е предимно на физическо ниво. Той ни стимулира, повишава пулса ни, създава усещане, че времето тече по-бързо, отколкото в действителност.
Положително влияние: смелост, топлина, жажда и борба за живот, мъжественост.
Отрицателно влияние: взискателност и агресия.

 

Синьото – цветът на интелекта

 

Синьото е цветът на ума и в своята същност е успокояващ. Той влияе повече на психическото, отколкото на физическото ни състояние, както е при червеното. Наситеното синьо стимулира мисълта, а мекото синьо – спокойствието на ума и концентрацията.
Положително влияние: доверие, спокойствие, интелигентност, комуникативност, размисъл.
Oтрицателно влияние: студ, отчужденост, липса на емоции, недружелюбност.

 

Зеленото – цветът на баланса

 

Зеленото е в средата на спектъра и балансира. Той е най-спокойният цвят за възприемане от човешкото око. Затова се смята, че има лечебно действие, подобрява зрението. В хералдиката зеленото е показател за растеж и надежда.
Положително влияние: хармония, баланс, освежаване, универсална любов, почивка, увереност, мир.
Отрицателно влияние: скука, стагнация, равнодушие, изтощение.

 

Жълто – цветът на емоцията

 

Жълтото е цветът на слънцето. Той е свързан с радост, щастие, веселие, енергия и интелект. Жълтото е цветът, който действа най-силно на нашата психика. Той влияе за повдигане на духа и самочувствието. Той е цветът на доверието и оптимизма.
Положително влияние: оптимизъм, увереност, самочувствие, екстровертност, емоционална сила, креативност.
Отрицателно влияние: ирационалност, страх, емоционална нестабилност, депресия, тревожност, унищожение.

 

Виолетово – цветът на духовността

 

Виолетовото насърчава човек да съзърцава и да медитира. Този цвят се асоциира най-често с кралските особи и се свързва с най-високото качество.
Положително влияние: духовно осъзнаване, ограничение, визия, лукс, автентичност, истина, качество.
Отрицателно влияние: интровертност, упадък, подтискане, малоценност.