Големите ползи на сауната

Сауната е суха баня, с чиято цел се премахват токсините от тялото. Обикновено температурата в сауната е около 50-60 градуса, а влажността на въздуха между 15-30%. С времето тази терапия се е утвърдила като метод за алтернативно лечение и профилактика. И по-рядко като средство за отслабване.

 

1. Детоксикацията (изчистването на организма от токсините, които влияят негативно върху целия организъм) е сред основните мотиви да се посети сауната. Топлината спомага и отделянето на токсините, натрупани в организма. Ускорява химичните процеси в организма. Чудесно въздействие има върху кожата. Потенето е в основата на детоксикацията и чрез него се изхвърлят токсините.
2. Препоръчва се както преди масаж, така и след него. Преди – е полезна, тъй увеличава еластичността на мускулите по този начин тяхното масажиране става по-леко, а ефектът на масажа - по-голям. Сауна след масаж е добър вариант, за да се подпомогне премахването на токсините, които са били освободени от тялото при масажа. Съдейства и за отпускането.
3. Доказано е, че редовното посещение в сауната, повишава имунитета и може да е добър вариант за профилактика. Горещият въздух има лечебно действие и при начални фази на настинки и грип. Причината за това оздравително действие се крие в горещият въздух, който повишава температурата на кожата с около 10 градуса и телесната температура с около 3 градуса, предизвиквайки „ изкуствена треска” в организма. Която от своя страна спомага да се убият нежеланите бактерии и вируси и стимулира активирането на имунната система да произвежда повече бели кръвни телца (левкоцити), чието води до повишаване на имунната защита на организма.
4. Някои от положителните ефекти на сауната се дължат и на факта, че капките вода върху силно загретите камъни водят до образуването на много отрицателни йони във въздуха, които подобряват дишането, повишават съдържанието на кислород в кръвта, стимулират сърдечно-съдовата система, премахват главоболието и стреса и подобряват способността за концентрация. Друг интересен факт за сауната е, че помага на тялото да се освободи от млечната киселина, която се формира по време на тренировки. Разбира се, добре е да се направи пауза между двете.


Russkaja-banja2Преди да влезете в сауната:

 

Приблизително за 15 минути, човек губи около литър вода. Затова е важна хидратацията. Напълно допустимо е да се пие вода. Но не е препоръчително да се консумира нищо друго, в това число храна..
Сауната не се препоръчва непосредствено след хранене. Добре е да е изминал поне 1 час от приемането на храна преди да ползвате сауна.
Не се препоръчва ползването на сауна, ако имате отворена рана или повишена телесна температура.
Сауната, не се препоръчва и за бременни жени, деца или възрастни хора, както и за хора, страдащи от пневмония и респираторни заболявания.
Сауната увеличава сърдечната честота и може да доведе до повишаване на кръвното налягане, затова се препоръчва хипертониците да я използват след консултация със специалист.
Сауната не се препоръчва и за хора, страдащи от асма, без предварителна консултация с техния лекар.